Nieuws Mens en Macht

“Duitse Bondspresident moet zich verontschuldigen naar ongevaccineerden”

0809 rki
💨

Scherpe reacties na onthullingen uit Duitse RKI-files​
Scherpe reacties na onthullingen uit Duitse RKI-files
Datum: 9 augustus 2024
Mens en Macht

Toine de Graaf

Toine de Graaf

Sinds de vrijgave van de ongecensureerde vergadernotulen (‘RKI-Protokolle’) van het Duitse ‘Covid Crisis Team’, komen er steeds meer scherpe reacties los. Ook vanuit de mainstreammedia in Duitsland. Zo heeft een columnist van de Duitse krant Die Welt bondspresident Frank-Walter Steinmeier opgeroepen om openbaar excuses te maken aan de mensen die het covidvaccin weigerden, omdat hij de leugenachtige slogan “pandemie van de ongevaccineerden” gebruikte.

Een voormalig medewerker van het Robert Koch Institut (RKI) in Berlijn, dat vergelijkbaar is met ons RIVM, had afgelopen mei genoeg van alle geheimzinnigheid en voorzag de onafhankelijke Duitse journalist Aya Velázquez van de ongecensureerde “coronanotulen”, die inmiddels de RKI-files of -Protokolle zijn gaan heten. Zij nam, samen met medestanders, de tijd om de vrijgave grondig voor te bereiden. Op 23 juli werd het werk gepubliceerd en al gauw ging het viraal. De kernboodschap: de wetenschap voegde zich naar de politiek tijdens de coronacrisis, en niet andersom, zoals de autoriteiten en media steeds hebben beweerd.

Zo blijkt uit de RKI-notulen van 5 november 2021 dat het Covid Crisis Team het technisch gezien onjuist vond om te spreken van een “pandemie van de ongevaccineerden”. Toch bleef dit een populair narratief in Duitsland, en ver daarbuiten. In Nederland bezigde voormalig minister van VWS Hugo de Jonge deze leugen, zonder dat hij er ooit op terug is gekomen. De Berliner Zeitung vindt dat er onderzoek moet komen naar waarom en door wie deze slogan werd verspreid en effectief gepromoot. Die legde immers de basis voor de maatschappelijke uitsluiting van ongevaccineerden via 2G en 3G.

De Nederlandse wob-onderzoeker Cees van den Bos heeft de Duitse krant inmiddels op haar wenken bediend. Op X heeft hij laten zien dat de Amerikaanse president Joe Biden en de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn al begin september 2021 waarschuwden voor een “pandemie van de ongevaccineerden”. In ons land volgde De Jonge in oktober hun voorbeeld. De Nederlandse media maakten er grote krantenkoppen van, waaronder het AD en de daarbij aangesloten regionale kranten.

“De ‘pandemie van de ongevaccineerden’ was een script”, concludeert Van den Bos. “Met een glansrijke rol voor onze media die nu door de luxaflex naar de Duitse media gluren.” Bij onze oosterburen krijgen de ‘RKI-Protokolle’ namelijk wél volop media-aandacht. Zo heeft de Nederlandse huisarts Els van Veen op X intussen gewezen op een video van de Duitse krant Die Welt, waarin columnist Hans-Ulrich Jörges concludeert dat de ongevaccineerden door de RKI-Protokolle zijn gerehabiliteerd. Hij vindt dat je je er nu “alleen maar voor kunt schamen” hoe is omgegaan met mensen die besloten geen coronaprik te nemen. Jörges is van mening dat vooraanstaande Duitsers die de slogan gebruikten hiervoor in het openbaar “hun verontschuldiging” zouden moeten aanbieden, onder wie Bondspresident Steinmeier.

“In Duitsland was de uitsluiting nog heftiger dan in Nederland”, schrijft Van Veen, die in Nederland werd vervolg door de Gezondheidsnspectie vanwege haar afwijkende standpunt over het coronavaccin. “Maar ook in Nederland kregen ongevaccineerden onterecht de schuld dat de maatregelen zoals lockdowns langer duurden. Dat was pure gaslighting, want de lockdowns, avondklok, mondkapjesplicht en dergelijke kwamen van dezelfde kant als van degenen die het frame ‘pandemie van de ongevaccineerden’ lanceerden.”



 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.