Nieuws Economie

Eerlijk Eten houdt de Nederlandse boerencultuur hoog

eerlijk-eten-initiatief
💨

Datum: 25 juli 2023
Economie

Anja Veerman

Anja Veerman

Lokale boeren spelen een vitale rol in het Nederlandse voedselsysteem. Eerlijk Eten, een start-up van enthousiaste ‘foodies’, neemt producten af van ambachtelijke boeren en ondernemers en levert die uit in maaltijdboxen. Een opmerkelijk initiatief vanuit Forum voor Democratie, die hiermee de boeren wil steunen en de Nederlandse traditie en cultuur wil bevorderen.

Freek Jansen, Tweede Kamerlid voor FVD, en Joris van den Oetelaar, lid van de provinciale staten van Noord-Brabant en sinds mei van dit jaar lid van de Eerste Kamer voor FVD, spraken in augustus 2022 met elkaar over het lot van de Nederlandse boeren. Zij waren het met elkaar eens dat er iets moest gebeuren. “De boeren worden weggedrukt. Niet alleen is de voedselafzet van verse en gezonde producten in gevaar, maar ook de traditionele en culturele aspecten van de Nederlandse landbouw. Alles in de supermarkt is voorverpakt en heeft vaak nog weinig te maken met de voedselketen, terwijl de prijzen in verhouding krankzinnig worden”, zegt Van den Oetelaar.

Hun plan om zelf een bedrijf op te richten kreeg volledige steun van partijleider Thierry Baudet. “We zeggen in de Tweede Kamer hoe het anders moet, maar willen ook stappen maken naar de praktijk”, vertelt Baudet. FVD zette een uitgeverij op, Amsterdam Books, richtte een bassischool op, de Renaissance school, en lanceerde een app waarmee particulieren en bedrijven elkaar kunnen vinden. De oprichting van Eerlijk Eten is volgens Baudet een logisch vervolg. “Wij vinden de manier waarop onze overheid omgaat met onze boeren onacceptabel.”

Zij vonden in Patrick van Elteren, ‘dierwaardig slager’ (hij slacht zijn eigen dieren) en derde generatie boer met 300 Blonde d’Aquitaine runderen, de ideale man om het project handen en voeten te geven. Zijn kennis en inzicht als boer zijn belangrijke steunpilaren van het project. In korte tijd is een volwaardig bedrijf uit de grond gestampt, dat maaltijdboxen levert in heel Nederland en België. Voor een kleine 50 euro krijgt een gezin van twee personen iedere week een doos met 24 kwaliteitsproducten geleverd. Eerlijk Eten heeft momenteel 5000 leden en per week worden er op dit moment 1200 boxen afgeleverd.

De aangesloten boeren moeten “passen binnen ons gedachtengoed”, vertelt Van Elteren. “We hebben een voorkeur voor biologisch, dus een goed dierwaardig leven en zo natuurlijk mogelijk telen. Maar boeren hoeven voor ons niet gecertificeerd biologisch te zijn. De uitgifte van deze certificaten is een nietszeggend doolhof geworden, waar kleine boeren niet eens aan mee kunnen doen.” De boer krijgt een betere prijs omdat de tussenhandel eruit blijft. Van Elteren: “Afhankelijk van de opbrengst van het product varieert de extra opbrengst voor de boer tussen de 5 tot 20 procent.”

Klanten hebben geen keuze in wat er in de boxen zit. Vegetarische boxen zijn er ook nog niet, hoewel daar wel aan wordt gewerkt. “Wij hebben rechtstreeks contact met de boeren en ons team is direct aan het werk. Wij kunnen grote volumes kopen bij de boer, daardoor blijven de prijzen scherp en kunnen we vaak nog wat extra producten in de maaltijdbox stoppen.”

Er zijn nu zo’n veertig boeren aangesloten bij Eerlijk Eten. Dat kunnen er nog veel meer worden volgens Van Elteren. “Je hebt zo veel verschillende soorten groente en fruit, het aanbod kan nog veel gevarieerder worden. Ik lever vanuit mijn boerderij vlees, maar dat kan niet op elk willekeurig moment, dus hebben we meerdere bedrijven die hun ambachtelijk vlees aanbieden. Een komkommerteler kan gemakkelijk grote hoeveelheden leveren. Als het aanbod minder is, zoals bij asperges, dan betrekken we dat van twee en soms drie telers. We werken nauw samen met goede koks, voedseldeskundigen en sportexperts die ons advies geven.” Het is een “serieus verhaal”, benadrukt Van Elteren. “Ik spreek veel boeren die het water aan de lippen staat. We hopen dusdanig groot te worden dat de boeren serieus aan ons kunnen leveren en hun bestaansrecht houden.” Baudet wordt heel erg blij van de kwaliteit van de producten: “Als je ons gehakt vergelijkt met het gehakt uit de supermarkt, dan zie je bij het braden van supermarktgehakt eerst een laag water in de pan komen. Dat wordt machinaal toegevoegd. Hetzelfde geldt voor kip. Bij het vlees van Patrick zie je dat niet en dat proef je. Hij weet bij het gehakt nog de naam van de koe waar het vlees vanaf komt. Aan onze producten wordt niets toegevoegd. Alles is ambachtelijk en gezond. We ontvangen positieve reacties van mensen die zich weer bewust worden van wat ze eten en dat ze weer gezamenlijk met het gezin aan tafel zitten.”

Eerlijk Eten hoopt te groeien naar 10.000 klanten, stelt Baudet. “Wat er nu staat, is gefinancierd met eigen geld, zodat we zelfstandig kunnen draaien zonder invloed van buitenaf. Wat ons super motiveert is dat een gezond voedselsysteem een grote impact heeft op onze gezondheid en sociale leven en daarmee een gezonde invloed op onze maatschappij.”

Anja Veerman heeft Eerlijk Eten direct uitgeprobeerd
Ik heb het meteen maar uitgeprobeerd en eerlijk is eerlijk: de kwaliteit van de producten van Eerlijk Eten is uitstekend. De pakketten bevatten wekelijks 3 stuks vlees dan wel vis, een selectie uit aardappelen, groente en fruit, koolhydraten zoals pasta en rijstsoorten, eieren, kazen en kruiden. De doos wordt gekoeld afgeleverd door middel van coolpacks, die zijn gevuld met bevroren soep. Uit de doos die ik probeerde, haalde ik picanha steak, kippendijfilet, asperges, beenham, een doosje eieren, een puntpaprika, paksoi, ui, krieltjes, Roseval aardappelen, basmatirijst, broccolisoep, groene currypasta en kokosmelk. Het waren ruime porties die voor mijzelf de basis vormden voor vijf maaltijden, omdat ik ook nog varieerde met twee eigen recepten. Op de website, eerlijketen.nl, staan ter inspiratie wekelijks drie nieuwe recepten van een chef-kok.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.