Eerlijk Eten houdt de Nederlandse boerencultuur hoog
💨
Datum: 25 juli 2023
Economie
Anja Veerman
Lokale boeren spelen een vitale rol in het Nederlandse voedselsysteem. Eerlijk Eten,
een start-up van enthousiaste ‘foodies’, neemt producten af van ambachtelijke
boeren en ondernemers en levert die uit in maaltijdboxen. Een opmerkelijk
initiatief vanuit Forum voor Democratie, die hiermee de boeren wil steunen en de
Nederlandse traditie en cultuur wil bevorderen.
Freek Jansen, Tweede Kamerlid voor FVD, en Joris van den
Oetelaar, lid van de provinciale
staten van Noord-Brabant en sinds
mei van dit jaar lid van de Eerste Kamer voor FVD, spraken in augustus
2022 met elkaar over het lot van de
Nederlandse boeren. Zij waren het
met elkaar eens dat er iets moest
gebeuren. “De boeren worden weggedrukt. Niet alleen is de voedselafzet
van verse en gezonde producten in
gevaar, maar ook de traditionele en
culturele aspecten van de Nederlandse landbouw. Alles in de supermarkt
is voorverpakt en heeft vaak nog
weinig te maken met de voedselketen, terwijl de prijzen in verhouding
krankzinnig worden”, zegt Van den
Oetelaar.
Hun plan om zelf een bedrijf op te
richten kreeg volledige steun van
partijleider Thierry Baudet. “We
zeggen in de Tweede Kamer hoe het
anders moet, maar willen ook stappen maken naar de praktijk”, vertelt
Baudet. FVD zette een uitgeverij op,
Amsterdam Books, richtte een bassischool op, de Renaissance school,
en lanceerde een app waarmee particulieren en bedrijven elkaar kunnen vinden. De oprichting van Eerlijk
Eten is volgens Baudet een logisch
vervolg. “Wij vinden de manier waarop onze overheid omgaat met onze
boeren onacceptabel.”
Zij vonden in Patrick van Elteren,
‘dierwaardig slager’ (hij slacht zijn
eigen dieren) en derde generatie boer
met 300 Blonde d’Aquitaine runderen, de ideale man om het project
handen en voeten te geven. Zijn kennis en inzicht als boer zijn belangrijke steunpilaren van het project. In
korte tijd is een volwaardig bedrijf
uit de grond gestampt, dat maaltijdboxen levert in heel Nederland
en België. Voor een kleine 50 euro
krijgt een gezin van twee personen
iedere week een doos met 24 kwaliteitsproducten geleverd. Eerlijk Eten
heeft momenteel 5000 leden en per
week worden er op dit moment 1200
boxen afgeleverd.
De aangesloten boeren moeten “passen
binnen ons gedachtengoed”, vertelt
Van Elteren. “We hebben een voorkeur voor biologisch, dus een goed
dierwaardig leven en zo natuurlijk
mogelijk telen. Maar boeren hoeven
voor ons niet gecertificeerd biologisch
te zijn. De uitgifte van deze certificaten
is een nietszeggend doolhof geworden,
waar kleine boeren niet eens aan mee
kunnen doen.” De boer krijgt een betere prijs omdat de tussenhandel eruit
blijft. Van Elteren: “Afhankelijk van de
opbrengst van het product varieert de
extra opbrengst voor de boer tussen de
5 tot 20 procent.”
Klanten hebben geen keuze in wat er
in de boxen zit. Vegetarische boxen
zijn er ook nog niet, hoewel daar
wel aan wordt gewerkt. “Wij hebben
rechtstreeks contact met de boeren en ons team is direct aan het werk.
Wij kunnen grote volumes kopen bij
de boer, daardoor blijven de prijzen
scherp en kunnen we vaak nog wat
extra producten in de maaltijdbox
stoppen.”
Er zijn nu zo’n veertig boeren aangesloten bij Eerlijk Eten. Dat kunnen
er nog veel meer worden volgens Van
Elteren. “Je hebt zo veel verschillende
soorten groente en fruit, het aanbod
kan nog veel gevarieerder worden.
Ik lever vanuit mijn boerderij vlees,
maar dat kan niet op elk willekeurig
moment, dus hebben we meerdere
bedrijven die hun ambachtelijk vlees
aanbieden. Een komkommerteler
kan gemakkelijk grote hoeveelheden leveren. Als het aanbod minder
is, zoals bij asperges, dan betrekken
we dat van twee en soms drie telers.
We werken nauw samen met goede
koks, voedseldeskundigen en sportexperts die ons advies geven.” Het
is een “serieus verhaal”, benadrukt
Van Elteren. “Ik spreek veel boeren
die het water aan de lippen staat. We
hopen dusdanig groot te worden dat
de boeren serieus aan ons kunnen leveren en hun bestaansrecht houden.”
Baudet wordt heel erg blij van de
kwaliteit van de producten: “Als je
ons gehakt vergelijkt met het gehakt
uit de supermarkt, dan zie je bij het
braden van supermarktgehakt eerst
een laag water in de pan komen. Dat
wordt machinaal toegevoegd. Hetzelfde geldt voor kip. Bij het vlees van
Patrick zie je dat niet en dat proef je.
Hij weet bij het gehakt nog de naam
van de koe waar het vlees vanaf komt.
Aan onze producten wordt niets toegevoegd. Alles is ambachtelijk en
gezond. We ontvangen positieve reacties van mensen die zich weer bewust worden van wat ze eten en dat
ze weer gezamenlijk met het gezin
aan tafel zitten.”
Eerlijk Eten hoopt te groeien naar
10.000 klanten, stelt Baudet. “Wat
er nu staat, is gefinancierd met eigen
geld, zodat we zelfstandig kunnen
draaien zonder invloed van buitenaf.
Wat ons super motiveert is dat een
gezond voedselsysteem een grote
impact heeft op onze gezondheid en
sociale leven en daarmee een gezonde invloed op onze maatschappij.”
Anja Veerman heeft Eerlijk Eten direct uitgeprobeerd
Ik heb het meteen maar uitgeprobeerd en eerlijk is eerlijk: de kwaliteit
van de producten van Eerlijk Eten is uitstekend. De pakketten bevatten wekelijks 3 stuks vlees dan wel vis, een selectie uit aardappelen,
groente en fruit, koolhydraten zoals pasta en rijstsoorten, eieren, kazen
en kruiden. De doos wordt gekoeld afgeleverd door middel van coolpacks, die zijn gevuld met bevroren soep. Uit de doos die ik probeerde,
haalde ik picanha steak, kippendijfilet, asperges, beenham, een doosje
eieren, een puntpaprika, paksoi, ui, krieltjes, Roseval aardappelen,
basmatirijst, broccolisoep, groene currypasta en kokosmelk. Het waren
ruime porties die voor mijzelf de basis vormden voor vijf maaltijden,
omdat ik ook nog varieerde met twee eigen recepten. Op de website,
eerlijketen.nl, staan ter inspiratie wekelijks drie nieuwe recepten van
een chef-kok.
Wil je meer weten?
Wil je meer weten?