Nieuws Geo-politiek

Europese Commissie start met censureren sociale media

eu sm censuur
💹

De uitrol van de Digital Services Act​
De uitrol van de Digital Services Act
Datum: 23 oktober 2023
Geo-politiek

Van onze redacteur


De Franse Eurocommissaris Thierry Breton heeft de eigenaar van X (Twitter), Elon Musk en van Tiktok, Shou Zi Chew, persoonlijk gesommeerd om ‘desinformatie’ over het conflict tussen IsraĂ«l en Hamas van hun platform te verwijderen. Breton beroept zich hierbij op de Europese Digital Services Act (DSA) die in augustus van kracht werd en die grote internetplatforms verplicht om ‘desinformatie’ te weren op straffe van hoge boetes. Het is onduidelijk welke criteria de Europese Commissie hanteert voor het beoordelen van ‘desinformatie’.

Breton schrijft op 10 oktober aan Musk: “Volgend op de terroristische aanvallen uitgevoerd door Hamas tegen IsraĂ«l, hebben wij aanwijzingen ontvangen dat uw platform wordt gebruikt om illegale inhoud en desinformatie te verspreiden in de EU. Laat ik u er aan herinneren dat de Digital Services Act zeer nauwkeurige verplichtingen oplegt met betrekking tot contentmoderatie. Dit is vooral relevant wanneer het gaat over gewelddadige en terroristische inhoud dat klaarblijkelijk circuleert op uw platform.” Breton waarschuwt Musk dat hij maatregelen moet treffen om “risico’s voor de openbare veiligheid en het publieke debat” tegen te gaan. Hij noemt daarbij onder meer “bewerkte oude beelden van andere gewapende conflicten of beelden afkomstig van videogames. Dit kan worden beschouwd als overduidelijk onjuiste of misleidende informatie.”

Hij schrijft ook dat Musk contact dient te onderhouden met justitiĂ«le en politie-organisaties als Europol en dat hij “onmiddellijk moet voldoen aan hun verzoeken”. Musk moet van Breton “binnen 24 uur reageren”.

In een reactie heeft Musk aan Breton gevraagd om concrete voorbeelden van desinformatie op X te noemen. “Geef een lijst van de overtredingen waar u naar verwijst op X, zodat het publiek ze kan zien”, tweette Musk. “Merci beaucoup.” Deze discussie hoort publiekelijk te gebeuren, voegde hij eraan toe, “en niet via achterkamertjes”.

Daarop kondigde Breton aan dat de Europese Commissie een officieel onderzoek start naar X, “in verband met vermeende misinformatie aangaande de recente Hamas-aanval op IsraĂ«l”. Hoewel Breton het niet met zoveel woorden zegt, lijkt de Commissie vooral gealarmeerd te zijn door berichten op X die de aanval van Hamas verdedigen of rechtvaardigen.

Breton schreef op 12 oktober een soortgelijke brief aan Shou Zi Chew, ceo van Tiktok. Het Chinese platform antwoordde dat het “onmiddellijk significante middelen en personeel” heeft ingezet om “de veiligheid van onze gemeenschap en integriteit van ons platform te waarborgen”.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.