Nieuws Opinie

Het geheim achter het Verplichte Mondkapje

mondkapjes geheim
💨

Datum: 8 november 2021
Opinie

Karel Beckman

Karel Beckman

De mondkapplicht is terug van weggeweest. Met gezondheid heeft dit niets te maken. De mondkap is groen-linkse klederdracht.

Ik hoop dat u het met me eens bent dat mondkapjes de meest afzichtelijke manifestatie van de corona-farce zijn. Mijn persoonlijke hekel aan het mondkapje bracht mij er vorig jaar toe om de stichting Ademvrij.NU op te zetten. Wij beijveren ons voor afschaffing van de mondkapplicht. Recent zijn we hiertoe een bodemprocedure gestart, waarvoor ik de wetenschappelijke documentatie heb aangeleverd. 

Ik hoef u niet te vertellen dat mondkapjes niet werken tegen virusoverdracht. Ik heb een email van RIVM-woordvoerder dr. Coen Berendsen waarin hij dit erkent. Er zijn 14 echt goede studies uitgevoerd (‘randomised controlled trials’) hierover en die hebben dit ook afdoende aangetoond. De onderzoeken die zouden aantonen dat mondkapjes werken – en waarover onze media gewoonlijk uitgebreid berichten – zijn zonder uitzondering potsierlijk. Denk aan Chinees onderzoek waarbij burgers worden opgebeld of ze corona hebben gehad en hoe vaak ze een mondkapje dragen.

Dat mondkapjes ook schadelijk zijn – denk aan afname zuurstofgehalte bij inademing (schadelijk voor de hersenontwikkeling van kinderen) en inademen van vunzigheid die in het mondkapje achter blijft (slecht voor je longen) – is minder bekend. De rapporten van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) die het kabinet heeft gebruikt voor de ‘onderbouwing’ van de mondkapplicht per 1 december 2020, zijn hier duidelijk over: Mondkapjes behoren volgens strikte hygiënische richtlijnen te worden gebruikt: nooit met je handen aanraken en slechts éénmaal gebruiken! Doe je dat niet – en vrijwel niemand doet dat – dan zijn mondkapjes schadelijk en leiden ze tot méér besmettingen. Kabinet, Tweede Kamer, RIVM, zorginstellingen – ze gaan hier doodleuk aan voorbij. Gezondheid is het laatste dat ze interesseert.

Want dat is het geheim achter de mondkapplicht. Het gaat niet om gezondheid. Het mondkapje moet ons eraan herinneren dat we te maken hebben met een medische noodtoestand. ‘Awareness genereren”, zoals de Belgische virologe Erika Vlieghe het omschreef. Maskers bieden geen bescherming, schreven vijf wetenschappers in de New England Journal of Medicine vorig jaar, maar het zijn “talismannen die een gevoel van veiligheid teweeg brengen voor medisch personeel en vertrouwen in ziekenhuizen.” 

Maar de fanatiekste gedragsmanipulatoren zitten bij de WHO. Die kwam in juni 2020 uit met een rapport waarin de voordelen van mondkapjes breed werden uitgemeten – het startsein voor de wereldwijde uitrol van de mondkapplicht. Ik noem een paar voordelen volgens de WHO: “Minder stigmatisering van individuen die maskers dragen. Mensen het gevoel geven dat ze een rol kunnen spelen in het stoppen van de verspreiding van het virus. Mensen eraan herinneren dat ze andere maatregelen moeten opvolgen. Het publiek aanmoedigen om zelf mondmaskers te maken bevordert individuele ondernemingszin en gemeenschapszin. De productie van niet-medische maskers kan een bron van inkomsten zijn voor mensen binnen een gemeenschap. Stoffen mondmaskers kunnen een vorm zijn van culturele expressie. Het veilige hergebruik van stoffen maskers leidt tot lagere kosten en afval en draagt bij aan duurzaamheid”.

Ziedaar het geheim van het mondkapje: groen-linkse klederdracht als symbool van gehoorzaamheid en sociaal wenselijk gedrag. 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.