Nieuws Gezondheid

Holistische herstelcentra bieden nieuwe zorg voor iedereen

free spirits herstelcentra
Annemarijn Oosterwelder | Odile
💨

Persoonlijke zorg en rust om goed te herstellen​
Persoonlijke zorg en rust om goed te herstellen
Datum: 11 oktober 2022
Gezondheid

Anja Veerman

Anja Veerman

In korte tijd zijn in Nederland 45 holistische herstelcentra opgezet en er zijn plannen voor meer. Initiatiefnemer fysiotherapeut Annemarijn Oosterwelder wil hiermee plekken creëren waar iedereen altijd terecht kan voor goede zorg. De coronatijd waarin ongevaccineerden werden uitgesloten en oude en zieke mensen soms moederziel alleen stierven, was voor haar het voorbeeld van hoe het niet moet. De holistische herstelcentra werken samen met de Free Spirits Community, die werkt aan een nieuwe aarde en ook bruist van de nieuwe initiatieven.
“Het idee achter de complementaire holistische herstelcentra is zorg aanbieden, van peri-natale zorg tot en met respectvol sterven”, vertelt Annemarijn Oostwelder. “Holistisch wil zeggen: je kijkt naar de hele mens. Wij vinden niet dat we bestaan uit losse onderdelen. In het herstelcentrum krijgen mensen de persoonlijke zorg en rust die ze nodig hebben om het zelfgenezend vermogen te vergroten, zodat ze goed kunnen herstellen. Binnen die complementaire zorg worden verschillende therapieën tegelijk aangeboden. Een gezonde leefstijl vormt de basis. Bij enkele centra bevinden zich tuinen waar eigen groente en fruit geteeld worden. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan zorg voor kinderen, zorg voor ouderen, een hospice, bevallingszorg, een kenniscentrum of een natuurapotheek waar je zelf medicijnen maakt uit geneeskrachtige planten.”

Door een kleine eco-community te bouwen kan een locatie een heel eigen karakter krijgen. Free Spirits Community is daar als actieve zorg-, leef- en leerplek een voorbeeld van. Annemarijn is hier nauw bij betrokken en sinds kort bestuurslid. “Een van de oprichters, Erma, woont met haar gezin op deze bijzondere locatie in Zuid-Holland. In de tuinen en kassen wordt voedsel verbouwd en er is een gemeenschappelijke ruimte, waar maandelijks bijeenkomsten en workhops plaatsvinden. In een apart gebouw zijn diverse therapieruimtes. Vorige maand is de eerste internationale experience school succesvol gestart. Het is zowel online als offline ervaringsgericht, staatsvrij onderwijs met praktijkgerichte opdrachten. De kinderen komen maandelijks samen en hebben kampweken en heel diverse activiteiten. Het onderwijs is voor scholieren vanaf 5 jaar en ook geschikt voor volwassenen, want via speciale lespakketten is heel veel mogelijk. Geïnteresseerden kunnen zich voor meer informatie elke zondagavond via de website aanmelden voor een actuele Zoom.”

Via Free Spirits Community is online een karavaan te volgen. Een groep mensen, ook met gezinnen, reist voor een langere tijd naar het zuiden van Europa om daar omgevingen en locaties te verkennen. “Je kunt ze volgen op hun reis”, vertelt Annemarijn. “Soms kopen mensen een heel dorp en werken ze daarna nauw samen met de lokale bevolking.”

Annemarijn legt uit dat zorgverleners gekoppeld kunnen worden aan de grote locaties met herstelcentra. “Op korte termijn worden landkaarten gemaakt via de parallelle groepen, Society 4.0 en de landelijke zorgverleners, zodat de plekken te vinden zijn op een digitale kaart en je kunt zien hoeveel mensen terecht kunnen per locatie.

Genoemde locaties zijn: Naarden, Leersum, Nederweert, Brummen, Deest, Munnekeburen, Den Hoorn, Moerstraten, Son en Breugel, Baarlo en Hoenderloo. In totaal zijn er in Nederland elf B&B’s, vier campings, een schip, drie hotels en zestien groepsaccommodaties. “Het adressenbestand houd ik zelf bij, maar is ook bekend bij Free Spirits Community”, zegt Annemarijn. “Buiten Nederland zijn op dit moment tien plekken waar mensen naar toe kunnen. Die liggen in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Portugal. De grens met België is steeds verder vervaagd, over en weer zijn er veel contacten met Belgische hulpverleners. De locaties in Frankrijk worden ook gerund door Nederlanders die daar naartoe zijn getrokken. Daar is bijvoorbeeld een plek voor autistische jongeren. Erick Stekelenburg van Society 4.0 is een groep gestart in Spanje, hij woont daar. Inmiddels staan ook andere Nederlanders die naar Spanje zijn vertrokken open voor een herstelplek.” ‘Heelhuizen’ is een initiatief vanuit Amsterdam. Deze regio is heel actief bezig om zowel regulier als holistisch samen te werken.

Beter in de Buurt, voor zorgverleners op locatie, is opgehouden als landelijke organisatie, het kernteam gaat verder op hun eigen locaties. Zuster in de Buurt gaat wel door, dat is de thuiszorgorganisatie van Paul Hager. Elsje van der Veer is bezig in Noord-Holland en Berber Pieksma in Noord Nederland. Berber schrijft op de website “dat mensen teveel leunden op de organisatie terwijl het de bedoeling was zelf de schouders eronder te zetten”. Ze ziet dat mensen nog niet genoeg doordrongen zijn van de noodzaak om de samenleving te reorganiseren. Haar conclusie is dat “de nood niet hoog genoeg lijkt”. Binnenkort komt vrijegezondheid.nl in de lucht, daar wil Pieksma preventieve gezondheidsinformatie delen.

Annemarie vertelt dat “een weldoener de fikse boete heeft overgenomen van de artsen van het Nederlands Telezorg Genootschap (NTG)”. De artsen zijn beboet voor het genezen van patiënten. Zij pasten een vroegbehandeling toe voor acute Covid. Zij gaan verder en houden zich nu ook bezig met ‘long Covid’ en vaccinatieschade. Er is veel onderling overleg met groepen artsen en zorgverleners, zowel nationaal of internationaal. Zorgmedewerkersverenigd.nl is een vereniging waar zorgmedewerkers zich aansluiten.

Annemarie vertelt enthousiast over nog twee initiatieven. “Ons bouwteam, dat klust of meehelpt bij moestuinieren op de verschillende locaties, is inmiddels versterkt met mensen met elektrotechnische expertise. Zelfvoorzienend zijn qua energie, net als water, staat hoog op de agenda. Zij werken onder meer met zonnepanelen los van het elektriciteitsnet. Ook verdiept een groep zich in alternatieve zorgverzekeringen. Initiatieven als Artabana en het Gezondheidscoöperatief zijn hierin al langer actief.”

Via Meds on Wheels zijn mobiele ziekenhuisunits beschikbaar. Dat kunnen containers zijn die gebruikt worden als operatiekamer. “In geval van nood passen daar bedden in of zijn ze te gebruiken als bloedbank. Sanquin, onze nationale bloedbank, heeft momenteel een monopoliepositie en wil die ook niet kwijt, dus aan een eigen bloedbank voor ongevaccineerden werken zij niet mee. Ze noemen het onzin dat spike-eiwitten en mRNA na een prik in het bloed achterblijven, na enkele weken zou dat niet meer aanwezig zijn in het bloed. Uit onderzoeken blijkt het tegendeel, dus als er nood komt, moet er toch een oplossing zijn. In de oorlog bouwde men zelfs een noodhospitaal buiten in een tent, je wordt vanzelf vindingrijk. De nood hebben we nog niet, maar we willen dat de bloedbank van binnenuit gaat veranderen. Daarom gaan we een actie starten waarmee we aangeven dat we willen dat Sanquin het bloed gaat scheiden. Binnenkort volgt er meer informatie.”

Voor informatie of ­mensen die actief willen ­meehelpen, is ­Annemarijn Oostwelder ­bereikbaar via de Free Spirits Community website: https://www.freespirits.community


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.