Nieuws   Gezondheid

Indiase wonderboom moringa gekweekt in Brabant


moringa boom
Jouke van den Berg
💨

De natuur heeft overal een oplossing voor​
De natuur heeft overal een oplossing voor
Datum: 16 juni 2022
Gezondheid
Simone Beer

Met het gebruik van superfood moringa, kunnen alle andere voedings­supplementen de deur uit. Dit zegt Jouke van den Berg, door eigen ervaring overtuigd van deze ‘wonderboom’. In Brabant heeft hij in het Brabantse Oosteind een kas geopend met 20.000 moringabomen, uniek in Europa. Maar zijn product krijgt hij niet de winkel in.
Van den Berg had ruim twintig jaar een eigen hoveniersbedrijf, maar raakte door hartproblemen en een verminderde werking van één arm arbeidsongeschikt. Hij had altijd interesse in geneeskrachtige kruiden en las iets over de Moringa Oleifera - ook wel de ‘miracle tree’ genaamd. “Ik besloot het middel een kans te geven en de resultaten waren verbluffend: ik was fitter, sliep beter, mijn bloedsuikerspiegel stabiliseerde, ik was geestelijk scherper en ik had zelfs minder voedsel en slaap nodig.”

Moringapoeder, -capsules en -thee worden niet voor niets bij veel verschillende gezondheidswinkels en drogisterijen verkocht. Moringa bevat 92 voedingsstoffen en 46 antioxidanten. De Amerikaanse dr. Eric Berg - op Youtube vooral bekend van zijn gezondheidsvideo’s over het ketogeen dieet en intermittent vasten - wijdde in juni 2021 ook een aparte video aan dit superfood. “Deze wonderboom bevat alle aminozuren die het lichaam nodig heeft. Daarnaast bevat het 7 keer meer vitamine C dan sinaasappels, 25 keer meer ijzer dan spinazie, 36 keer meer magnesium dan in eieren en 50 keer meer B3 dan in pinda’s. Dus geen wonder dat Moringa op alle superfoodlijsten is te vinden”, vertelt Berg in zijn video.

De afgelopen jaren is de wonderboom steeds populairder geworden, maar van moringa afgeleide producten zijn vrijwel altijd geïmporteerd uit verre landen. “Met geïmporteerde producten raad ik aan terughoudend te zijn”, stelt Van den Berg. “Zo wordt in India veel ethyleenoxide gebruikt als desinfecterend middel op voeding. Dit middel is door de EU verboden, maar er is een aantal jaar geen controle op geweest. Recentelijk wordt er meer op gelet en worden er ook regelmatig producten teruggeroepen.”

Een moeilijk plantje
Toen Van den Berg ontdekte dat er geen verse moringa-producten of bomen te verkrijgen waren, besloot hij zelf de kweek ter hand te nemen. Hij richtte in 2014 zijn bedrijf Moringa’s Finest op. Vorig jaar opende hij een geheel nieuwe, grote kas die ruimte biedt aan 20.000 bomen. Daar heeft hij jaren hard voor moeten werken.

“Het gebruik van moringa heeft mij zelf zoveel goeds gebracht, dat ik besloot het zelf te gaan kweken om zo meer mensen te helpen. Er waren geen bomen of verse bladeren te koop, dus bestelde ik wat zaden en ben gaan experimenteren.” In 2013 gingen de verschillende zaden de grond in en een jaar later was er pas een ruime opbrengst. “Het bleek een moeilijk plantje, vooral als het boompje nog jong is. De hoeveelheid water dat het nodig heeft is specifiek en we moeten zorgen voor een hoge luchtvochtigheid.”

De hobby die met enkele zaden begon, is uitgegroeid tot een professioneel bedrijf. Van den Berg wijst naar de nog lege vakken met hier en daar een boompje van vorig jaar. “Hier komen dit seizoen 20.000 bomen te staan. Wij zijn de enige moringakwekerij in Europa van deze omvang.” De bomen groeien zo’n 7 meter per jaar en alles wordt met de hand gesnoeid. De gesnoeide bladeren worden dan zelf gedroogd en vermalen tot poeder en capsules. We gaan het nog druk krijgen, maar dat hoort erbij als je gaat voor een zo natuurlijk mogelijk proces.”

Farmaceutische industrie
Hij krijgt veel verhalen te horen van tevreden klanten. “Het toenemen van energie en concentratie hoor ik het meest. Er was ook een vrouw die al haar hele leven astma had, maar nu sinds haar gebruik van moringa haar puffer niet meer nodig heeft gehad. Bij mij is mijn oogmigraine ook niet meer teruggekomen.” Consumenten moeten zich wel rechtstreeks wenden tot het bedrijf, want de producten van Moringa’s Finest zijn niet te koop in de winkel. "Dat heb ik wel bij wat winkels geprobeerd, maar daar heb ik tot op de dag van vandaag geen reactie op gehad. Blijkbaar verkiezen ze geïmporteerd poeder van Jacob Hooy boven dat van mij, terwijl het verschil lachwekkend groot is. Of zoals George Carlin dat zo mooi zei: It's a big club and you ain't in it." Inmiddels is Van den Berg gestopt met proberen en richt hij zich direct op de consument. "Als ze zich bedenken, weten ze me te vinden."

Moringa’s Finest levert ook zaden en boompjes aan geïnteresseerden die de boom thuis willen proberen te kweken. “Als je zelf een boompje hebt, kun je de verse bladeren plukken om bijvoorbeeld door een salade te doen, of te laten drogen om er thee van te zetten. Iedereen zou zo’n boompje thuis moeten hebben. Dan kunnen alle andere voedingssupplementen de deur uit.”

Zolang de farmaceutische industrie de werkzame stofjes van de boom nog niet heeft kunnen vinden, kan Van den Berg gerust door met zijn productie. “Indien dat wel gebeurt, is deze manier van werken niet meer haalbaar. Zodra één of meerdere stofjes geclaimd gaan worden, komen ze in wetten en op speciale lijsten te staan en komt er patent op. Nu is het gelukkig nog een ‘gewone’ plant.”

Het advies van Van den Berg is om gezondheidsoplossingen eerst in de natuur te zoeken. “Met veel verschillende klachten kun je met natuurlijke middelen al veel vooruitgang boeken. Wat het probleem ook is, de natuur heeft overal al een oplossing voor.”

Meer informatie of langs bij de kwekerij? Kijk op moringasfinest.nl
 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.©2023 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.