Nieuws Economie

MKB start collectieve claim tegen overheid om corona

MKB claim
Hpbfotos
💨

“Veel ondernemers zien hun pensioen in rook opgaan”​
“Veel ondernemers zien hun pensioen in rook opgaan”
Datum: 28 maart 2022
Economie

Van onze redactie


MKB-ondernemers stappen gezamenlijk naar de rechter om compensatie te eisen voor de schade die zij hebben geleden door het coronabeleid. Stichting Coronaclaim MKB, opgericht door ondernemers Pascale Petiet, Pancras Pouw en Erik Koper, vindt het onrechtvaardig om de rekening van de coronamaatregelen alleen bij de MKB-ondernemers neer te leggen. Als de collectieve zaak succes heeft, kan het de overheid miljarden kosten.

“De coronamaatregelen zijn door de overheid genomen om de gezondheid van de hele bevolking te beschermen en gezondheid is een zaak van ons allemaal. Maar MKB-ondernemers zijn uiteindelijk de financieel gedupeerden van de coronacrisis. Stichting Coronaclaim MKB vindt dat het tijd wordt om de balans op te maken na 2 jaar en de rekening te verdelen.” Aan het woord is Pascale Petiet, eigenaar van adviesbureau OAMKB en één van de initiatiefnemers van Stichting Coronaclaim MKB. MKB-ondernemers hebben samen 20 miljard aan belastingschulden uitstaan. Daarbij schat MKB Nederland dat er 6 miljard ‘schade’ is aan extra leningen en ­ingeteerd vermogen, en 30 miljard aan gemiste inkomsten.

En daar komen andere schulden nog bovenop, zegt voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (ONL). “Voor veel ondernemers zijn hun pensioenvoorzieningen ook in rook opgegaan”. Biesheuvel stelt dat bepaalde sectoren zo hard zijn getroffen dat de toekomst van bedrijven die daarbinnen werkzaam zijn nog steeds op het spel staat. “Als er geen compensatie komt, zul je zien dat bijna al het geld dat nu binnenkomt naar het aflossen van schulden gaat. Vooral bij zzp’ers, de horeca- en evenementensector zit het leed diep”, zegt Biesheuvel. “Zonder compensatie komt er een golf aan faillissementen”, zo verwacht Petiet.

“We waren net 2,5 jaar aan het draaien en toen begon de ellende,” zegt Max Claushuis, eigenaar van KC-service, een horeca-uitzendbureau actief in de evenementensector, en één van de ondernemers die meedoet. Eind oktober 2017 begon hij met zijn bedrijf en dan stort begin 2020 de evenementensector helemaal in. Het is een hele lastige periode geweest. Max noemt een aantal factoren uit het coronabeleid die heel nadelig uitpakten. “Het klapdeurbeleid - open, dicht, open, dicht – maakt het onberekenbaar en onvoorspelbaar. Evenementen werden gepland en weer gecanceld. Dan moet je alles weer afzeggen. Dan zegt je personeel op een gegeven moment ook: laat maar zitten”. Maar ook de verschillende regels voor verschillende ondernemers voelen onrechtvaardig: de Formule 1 Grand Prix in Zandvoort mocht wel doorgaan terwijl voor andere ondernemers toen de grens van 750 mensen wel werd gehandhaafd. Op de website van coronaclaim.nl zijn diverse verhalen van ondernemers te lezen.

“Er zijn grofweg 450.000 MKB vennootschappen in Nederland. Het MKB is de grootste werkgever van Nederland, zij zorgen voor veel innovatie en welvaart,” zegt Pancras Pouw, oprichter van MKB-belangenhartiger BeUnited, waar zo’n 40.000 bedrijven bij zijn aangesloten, en mede-initiatiefnemer van Stichting Coronaclaim MKB. “Het is dan ook onbegrijpelijk dat het MKB niet de support krijgt van de overheid die het verdient. Afhankelijk van het aantal bedrijven dat mee gaat doen zal de overheid, mits de actie succesvol is natuurlijk, met vele miljoenen zo niet miljarden over de brug moeten komen.”

De rechtszaak zal worden begeleid door het Amsterdamse advocatenkantoor Bureau Brandeis. De schatting is dat voor de hele procedure € 450.000,- nodig is. MKB-ondernemers kunnen tegen een bijdrage van € 450,- hun schade claimen. De stichting is dus op zoek naar 1000 ondernemers die mee willen doen. Inmiddels hebben zich al 80 ondernemers aangemeld. De schade is divers en daarom is gekozen om tien rolmodellen te kiezen en hier een compensatieregeling of schade­vergoeding voor te claimen. Dit schept precedenten waarmee andere MKB-ondernemers hun specifieke schade kunnen claimen. De overige deelnemers krijgen beschikking over het juridisch dossier waarmee individueel de schade kan worden geclaimd.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.