Nieuws Cultuur

“Nederland is door de opgeklopte hysterie onleefbaar geworden”

interview Emile Ratelband
Emile Ratelband
💨

Van binnen is het rot, fake, ziek​
Van binnen is het rot, fake, ziek
Datum: 29 maart 2022
Cultuur

Toine Rongen

Toine Rongen

Emile Ratelband (73) zet op zaterdag 2 april met een veertien uur durende marathon-seminar in Tiel een punt achter zijn 35-jarige carrière als motivatiecoach. De nationale peptalker van het Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) die beroemd werd met zijn Tsjakka-kreet, staakt zijn pogingen om het ‘hysterische’ Nederland op te peppen en emigreert naar Thailand om een krekelboerderij te beginnen. “In Azië wordt nog hard gewerkt. Hier regeert de luiheid en domheid.” De Andere Krant trof Ratelband, pal voor zijn vertrek naar Thailand, op Schiphol.

Emile Ratelband is een van die BN’ers met charisma waardoor iedereen direct een uitgesproken oordeel over hem heeft. Hoewel zijn Amerikaanse voorbeeld Anthony Robbins in Angelsaksische landen een heldenstatus heeft verworven, is onze eigen nationale inspiratiegoeroe bij het Nederlandse publiek niet onverdeeld populair. Om het publiek wakker te schudden zoekt hij bewust de rand van het betamelijke op, wat hem niet altijd in dank wordt afgenomen. Wat daarbij soms vergeten wordt, is dat Ratelband met tien boeken, audiovisuele programma’s en zijn seminars met name veel beginnende ondernemers inspireerde om hun dromen te realiseren. Ruim 3200 bedrijven in 25 landen lieten hun medewerkers kennis maken met Ratelband.

Aan tafel in een fastfoodrestaurant van onze nationale vluchthaven scant Mister Tsjakka enkele edities van De Andere Krant. “Man, man, al die aandacht voor Klaus Schwab met zijn Wef-clubje”, begint hij. “Al dat conspiracy-gelul over 2030, The Great Reset, Build Back Better. Waarom? Neem die vent toch niet zo serieus. Waar je je op focust, wordt alsmaar groter. Straks wordt al jullie aandacht nog een self-fulfilling prophecy. Negeer die gozer, dan verdwijnt hij vanzelf. Sowieso knapt iedereen door zijn uiterlijk met die duivelse oogjes en dat walgelijke Duitse accent op hem af.”

Je verlaat Nederland. Waarom?

“Omdat door die opgeklopte hysterie van de laatste jaren Nederland onleefbaar is geworden. Ik ben wars van welke vorm van discriminatie dan ook. Ben jij ongevaccineerd, draag je geen mondkapje, rook jij, eet jij vlees? Prima. Ook al heb ik een tyfushekel aan roken en eet ik al decennia geen vlees meer. Wie in mijn auto een peuk opsteekt of een hamburger vreet, be my quest. Maar deze week zakte de moed me opnieuw in de schoenen toen nota bene mijn zoon me uitmaakte voor fascist, NSB’er en zelfs SS’er omdat ik me in tegenstelling tot hem wèl heb laten vaccineren.”

Dat valt me tegen van een zelfverklaard vitaliteitsbom, de man die het vuurlopen in Nederland introduceerde.

“Luister eens. Ik nam die spuiten zonder plezier. Maar ik wil gewoon mijn brood blijven verdienen, werken, omzet draaien zodat ik mijn belastingen kan blijven betalen. Aangezien ik veel werk in het buitenland, had ik geen keus. Maar dat argument pikte mijn zoon niet. Ik kreeg slaande ruzie met hem, nooit meer wil hij met me spreken. Nederland is sowieso in de greep van een tweedeling. Dat fanatisme in beide kampen is tegen alles waar ik voor sta. Neem de Oekraïne-oorlog. Zowat iedereen keerde zich zonder onderzoek en door opgefokte politici en mediasterren en masse tegen Rusland. Maar hallo? Ge-schie-de-nis, context, het is allemaal door de plee. Kiev was in het Tsarenrijk ooit de hoofdstad (van Rusland - red.). Na de val van de muur is de Navo stap voor stap met ordinair landjepik naar de Russische grens opgeschoven om vervolgens in voormalige Sovjetlanden raketinstallaties richting het Oosten te plaatsen. Maar waarom zouden we de moeite nemen ons in beide partijen te verdiepen? Wel de Oekraïners steunen maar ondertussen de Russen met ongekende sancties de nek omdraaien. Om over de gevolgen nog maar te zwijgen. Gasprijsstijgingen, inflatie, recessie, armoede. Dus, zeg ik, zet uit solidariteit met de rest van het land die gaskranen in Groningen open. Maar dat willen die Groningers niet natuurlijk. Het is allemaal ikke ikke ikke en de rest kan stikken.”

Nog andere redenen om Nederland de rug toe te keren?

“Ja, de alsmaar escalerende oorlog tussen man en vrouw. Vrouwen zijn inmiddels extreem gevoelig geworden voor ‘grensoverschrijdend gedrag’. Een foute opmerking wordt drie tot zelfs dertig jaar later opnieuw en ineens als een trauma herbeleefd. Laatst klaagde een vrouw 37 jaar na dato Bob Dylan aan omdat hij destijds zijn handen niet kon thuis houden en met zijn vinger haar vagina penetreerde. Hoeveel poen ze heeft binnengesleept weet ik niet. Maar zo’n dombo als Prins Andrew moet, geloof ik, tussen de 12 tot 18 miljoen dollar aftikken aan dat meisje wier lichamelijke integriteit door hem is geschonden.”

Je punt?

“Dat er ook vrouwen zijn die grensoverschrijdend gedrag vanwege financieel gewin uitlokken. Dat zijn er meer dan de zogenaamde deskundigen denken. Mijn ex die me in een jarenlange echtscheidingsprocedure financieel aardig geplunderd heeft, had haar borsten vaak zowat buiten de blouse hangen. In totaal is zij vier maal verkracht. Na de tweede keer zei ik: Schat, lok je het niet uit? De wereld was te klein, ik misgunde haar de vrijheid. ‘Nou’, probeerde ik nog, ‘Er leven meer gekken buiten dan binnen het gekkenhuis.’ Het grotere punt dat ik wil maken is dat meer en meer mensen hun gezonde boerenverstand aan het kwijtraken zijn. Wat me in die hele MeToo-gekte rondom The Voice opviel, is dat vragen over eventuele valse intenties, om bijvoorbeeld schadeclaims van de slachtoffers te cashen, nergens werden gesteld . Die selectieve verontwaardiging stuit me enorm tegen de borst. Alle pijlen gingen naar de daders die inmiddels nog altijd niet door de rechter maar door de media zijn berecht.”

Je praat als de boze, blanke, rijke man!

“Klopt! Wij zijn de Sjaak. Die snotneus Tim Hofman jij- en jouw-bekt in die BOOS-reportage tegen John de Mol alsof hij een crimineel is. Hallo, denk ik dan, De Mol is de bedenker en producent van vele televisieformats die wereldwijd worden verkocht, waarvan via de belastingen het Nederlandse volk meeprofiteert. Omdat deze topondernemer onder meer zei dat de vrouwen zich tegen opdringende mannen ook wat weerbaarder dienden op te stellen, raakte iedereen direct weer over de toeren. De slachtoffers komen dan niet allemaal direct in al die talkshows, maar ze worden wel op een voetstuk geplaatst. Waarom al die focus op het negatieve, waarom niet op de positieve ondernemers bijvoorbeeld? Losers kunnen toch geen inspirerende rolmodellen zijn. Waar komt dat toch vandaan?”

Wat is je conclusie?

“Nederland is als een dikke puist die op uitbarsten staat. Historisch gezien stort elke beschaving in door ­respectievelijk een decadente leefstijl en finan­ciële ­speculatie. Dat was in het verleden ­alleen voorbehouden aan de kerk-­elite, de adel en de politieke leiders. Deze elites maakten zich dan ook schuldig aan zelfverrijking, misdaad, pedofilie en talloze andere zaken die het daglicht niet konden verdragen. Dat is de laatste decennia gelukkig veranderd. Maar we zijn met zijn allen die elite gaan kopiëren. Onze cultuur is compleet naar de andere kant doorgeschoten. Iedereen speculeert er op los. Ouders leren hun kinderen te handelen op de beurs, steeds meer ouders staan criminele activiteiten van hun kroost oogluikend toe. Bij de supermarkt vakken vullen, een krantenwijk nemen, bier tappen in de horeca? Waarom? ­Werken is voor de dommen. Terwijl dit volk met hard werken onder meer de grootste exporteur van agrarische producten, bloemen, melk en kaas is geworden.”

Wat moet het worden met Nederland?

“Ik zie in Nederland geen toekomst meer. Miljoenen zitten inmiddels aan de antidepressiva. Volgens ­onderzoek van vakbond CNV ervaart bijna de helft van hun leden op hun werk te veel stress, is ziek, zwak, misselijk en geeft hun macht weg door over van alles te klagen. De baas van mijn dochter had haar al ­enkele maanden niet betaald. Zij klaagde daar over. Schat, zei ik, stap op hem af, trek hem aan zijn jasje. Daar mist ze dan het lef voor. Dus klaagt zij door en dat geldt voor miljoenen anderen. Ondanks die enorme zelfhelpindustrie lukt het blijkbaar niet uit die geestelijke malaise te komen.”

Ben jij daar niet medeschuldig aan? Jij hebt NLP met je massaseminars gepopulariseerd.

“Nou, nou, de meeste trainers zijn in ­tegenstelling tot mij zachte ­heelmeesters en die maken stinkende wonden. Ikzelf trainde doorgaans de hardwerkende, ­vitale man en vrouw, hielp met stappenplannen om hun doelen te ­bereiken, zette ze in hun kracht. ­Daardoor zat ik in een jarenlange ­winterslaap. Maar mede door Covid ben ik op ruwe wijze wakker geschrokken, al mijn werk is voor niks geweest.”

Het westen gaat ten onder?

“Als je kijkt naar de VS, daar is het net zo erg als hier, of erger. Van buiten heeft het nog wat, van binnen is het rot, fake, ziek. Met een demente bejaarde in het Witte Huis, een ongekende drugsepidemie en criminaliteit, miljoenen daklozen, een ineenstortende economie en een compleet gepolariseerde samenleving. Je hoort weleens dat het China van vandaag, het Nederland van morgen is. Gelul, het Amerika van vandaag is het Nederland van morgen en daar wil ik geen onderdeel van zijn. Een oude wijsheid gaat als volgt: ‘Slechte tijden creëren sterke mensen. Sterke mensen maken goede tijden.’ Maar goede tijden maken zwakke mensen en zwakke mensen maken op hun beurt weer slechte tijden‛. Ik ben vaak in China geweest. Chinezen werken hard, studeren veel meer, leggen individueel de lat veel hoger dan wij. Nederland kent inmiddels te veel zwakke broeders en zusters.”

Waarom ben je daar zo van overtuigd?

“Joop van den Ende onthulde me ooit zijn geheim. ‘Al mijn shows, musicals en series maak ik voor volwassenen met de intelligentie van een twaalfjarige.’ Ik heb dat goed op me laten inwerken. Met die insteek worden dus de reclames bedacht, de inhoud van het nieuws, de talkshows. Alles moet simpel zijn, geen grijstinten, wel goed tegen kwaad, kort en snel, anders valt de concentratie weg. Tachtig tot negentig procent van de Nederlanders kiezen hun politici vooral op hun uiterlijk en presentatie. Dat inhoudsloze zooitje kiest vervolgens op basis daarvan weer hun ambtenaren en zo verspreidt top down de domheid zich over het land.”

Waarom ga je naar Thailand?

“Omdat het een land in opbouw is. De mensen willen vooruit, willen net als ik werken. Daarom voel ik me er thuis. Ook Thailand is natuurlijk geen paradijs. In coöperatie met de plaatselijke gemeenschap ben ik er een krekelboerderij gestart. Het eten van insecten is een enorme groeimarkt.”

Je seminar ‘The Legend Emile Ratelband’ is echt je allerlaatste? Je promootte het al tijdens de laatste lockdown, op je site stond dat een QR-code verplicht was.

“Een medewerker was zo stom om dat in te voeren. Maar die fout heb ik direct hersteld. Die tweedeling is niet aan mij besteed, ik ben geen leerling van die nieuwe Hitler, Klaus Schwab.”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.