Nieuws Opinie

Overtoepen met frames

column sander frames
In The Making Studio | Unsplash
💨

De NCTV creëert uit het niets een dreiging van de andersdenkenden​
De NCTV creëert uit het niets een dreiging van de andersdenkenden
Datum: 18 november 2022
Opinie

Sander Compagner

Sander Compagner

Afgelopen maandag werd door Pieter-Jaap Aalbersberg van de NCTV de overtreffende trap van framing gelanceerd. Aalbersberg toepte over met de term complotextremist. De logica volgens Aalbersberg over kritische volgers van de macht is als volgt: er zijn mensen die denken in complotten en daarna worden ze terrorist. Niet allemaal maar wel enkelen. En we hebben geen idee wie. Ergo: al deze mensen zijn een potentieel risico.

De NCTV creëert zelf uit het niets een dreiging. De dreiging van de anders­denkenden. De NCTV legitimeert daarmee dat deze andersdenkenden in de gaten gehouden moeten worden. Als dienst is de NCTV ondergebracht bij het ministerie van Justitie, waar die zonder toezicht opereert als extra inlichtingendienst die zichzelf voorzetten geeft. Eerder hebben we in deze krant al veelvuldig over de rol en de invloed van de NCTV gerapporteerd. Een zoekopdracht op NCTV op onze website geeft 11 berichten die een goed beeld geven over de niet te onderschatten invloed van de NCTV.

De verdachtmakingen die geuit worden door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid resulteren er ook in dat steeds meer Nederlanders werkelijk gaan geloven in de menssoort complotdenker. Maandag en dinsdag was het dreigingsniveau van de complotdenker groot nieuws bij veel media die het frame met graagte overnemen. Over de term complotdenker is ook in deze krant al heel veel gezegd en geschreven. Een zoekopdracht op onze site op deze term geeft nog veel meer resultaten dan de NCTV. Ten overvloede, de term is ooit gelanceerd door Amerikaanse geheime diensten (conspiracy theorist) toen er te kritische vragen werden gesteld na de moord op John F. Kennedy.


Sinds enkele jaren en dus met als nieuw dieptepunt de kwalificatie ‘complot­extremist’ wordt de term gebruikt om alle kritische geesten buiten het debat te plaatsen. Met De Andere Krant merken we sinds onze oprichting dat het gesprek aangaan met ons, luisteren naar of ingaan op argumenten niet mag. Deze week bleek zelfs een organisatie als Pax (een vredesorganisatie, opgericht vanuit Pax Christi en IKV) niet bereid met De Andere Krant te praten.

De groep in Nederland die de mond vol heeft over de wetenschap, de ratio en inclusie weigert enig contact met iedereen die het meerderheidsstandpunt (of het goedgekeurde standpunt) niet volgt. Of het nu gaat over bijwerkingen van vaccinaties, een andere kijk op hoe om te gaan met verkoudheidsvirussen en gezondheid, een pacifistische lijn in de oorlog in Oekraïne of nuance in het klimaatalarmisme. Er zal niet met de afvalligen gepraat worden. De afvallige wordt middels terminologie kaltgestellt. Het zijn op zijn best ontkenners, maar vooral complotdenkers dus. Newspeak-achtige termen zijn het.

De vraag is hoe wij als De Andere Krant en hoe andere vrije denkers en vrije media met deze framing om moeten gaan. Het grote gevaar is dat we de terminologie, die gebruikt wordt om te framen, overnemen of accepteren. Bij blckbx.tv werd vorige week door socioloog Jaron Harambam het complotdenken geduid. Hoe goed bedoeld dat misschien ook is, betekent deze duiding dat het frame geaccepteerd wordt, dat er inderdaad zoiets bestaat als ‘de complotdenker’. De enige juiste reactie is volgens mij geen aandacht te geven aan deze afleidingsmanoeuvre en het bij de inhoud te houden. Er gebeurt zo ontzettend veel dat onze aandacht behoeft. Of we zelf, gezien de vele hits die de term op onze eigen website geeft, aan mijn advies voldoen is maar de vraag. Ik ga er vanaf vandaag in ieder geval nog beter op letten en het bespreken met onze redactie.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.