Nieuws Samen Leven

“Sporters moeten zich uitspreken over vaccinaties”

Sporters moeten zich uitspreken
💨

Wout Weghorst: meer mensen met ruggengraat nodig​
Wout Weghorst: meer mensen met ruggengraat nodig
Datum: 23 februari 2022
Samen Leven

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

Matthew Le Tissier en Bryan Roy zijn twee oud-voetbalsterren die hun zorgen uitspreken over de vaccinatiedrang en –dwang in de sportwereld en het grote aantal atleten met hartfalen. Dat wordt hen zeker niet door iedereen in dank afgenomen. De achtvoudig Engels international en 32-voudig Oranje-speler snakken niet meer naar het applaus van het publiek, maar naar de waarheid. Daarom roepen ze andere persoonlijkheden uit de sportwereld op, te gaan staan voor het zelfbeschikkingsrecht.

Matthew Le Tissier, oud-voetballer van Southampton, heeft als bijnaam ‘le god’ omdat hij een patent had op bovennatuurlijk mooie doelpunten. De media wisten de 53-jarige voetbalkunstenaar ook na zijn actieve carrière blind te vinden voor een mooie anekdote, een sappige quote of amusement. Sinds maart 2020 is het echter opvallend stil vanuit het mainstream media-land. Daily Mail (maandelijks bereik zo’n 36 miljoen unieke bezoekers) presteerde het nog wel Le Tissier neer te ­zetten als ‘antivaxxer die in complot­theorieën gelooft en daarmee ­anderen in ­potentieel levensgevaar brengt’, maar verzuimde hem te bellen voor wederhoor. “Ze hebben ­allemaal mijn nummer en ik geef graag ­onderbouwd en rustig uitleg over wat ik vind. Blijkbaar mag dat over het vaccinprogramma niet. Het is een absurde beschuldiging, want tot de coronacrisis aan toe heb ik elk vaccin gehad. Ik ­vertrouw dit ­product niet. Het is te snel ­gefabriceerd, de langetermijneffecten zijn niet ­onderzocht en het is nog in de ­experimentele fase. Ik vind het niet ­kunnen dat sporters onder druk worden ­gezet het te nemen, omdat ze anders ­worden beperkt in hun carrière, iets wat in de voetbalwereld ook gebeurt”, vertelt de Engelsman aan De Andere Krant.

Liverpool-coach Jürgen Klopp gaf al aan het liefst geen ongevaccineerde spelers in zijn selectie te willen en ook Oranje-coach Louis van Gaal is hartstochtelijk pleitbezorger van prikken. “Waanzinnig advies. Hoe kun je nou als coach een zogenaamd geneesmiddel pushen, waarvan we feitelijk weten dat een van de ­mogelijke bijwerkingen de dood is?” aldus Le Tissier. De Engelsman zag in een tijdbestek van een paar maanden Sheffield United-­speler John Fleck, Wigan-aanvaller Charlie Wyke, Barcelona-speler ­Sergio Aguero, Adama Traore van Sherrif Tiraspol en de Deen ­Christian Eriksen naar hun hart grijpen of zelfs neervallen op het voetbalveld. Dan mis ik er nog velen in heel de ­wereld en dat is alleen voetbal. Ook in ­andere sporten is het een issue”, vertelt hij. “Zelfs de mainstream pers kan het niet negeren, maar doktoren roepen nu dat het toeval is dat er zo veel sporters met deze problemen kampen of soms zelfs dat het door corona komt. Ik luister naar patholoog Rodger Hodkinson, die zegt dat super-getrainde atleten onder constant toezicht staan. Eke suggestie van hartproblemen zou betekenen dat ze niet spelen. Dat klinkt me ­logischer in de oren.”

In Nederland is Bryan Roy een­zelfde lot beschoren als Le Tissier. Google de naam van de oud-speler van Ajax en Oranje en ­bovenaan ­verschijnen dramatische ­verhalen van grote mediakanalen die ­schrijven dat zijn omgeving zich zorgen maakt, omdat de voormalige sierlijke buitenspeler ‘ontspoord’ is. Een ­schaterlach volgt. “Waarom bellen ze dan niet even om te horen hoe het gaat? Ik zal ze dan zeggen: beter dan ooit. Gelukkig worden meer mensen wakker, maar ze zien nog steeds niet in hoe het echt zit”, stelt de Amsterdammer. “Hoe het echt zit, is dat we keihard zijn ­voorgelogen door onze overheid. Dat we ­vierhonderd ­procent meer ­gevallen van ­hartfalen in de ­sportwereld hebben en het onze morele plicht is deze niet ­onder het tapijt te schuiven, omdat wat ­gekochte factcheckers dat ­roepen”, vindt hij. “Wij moeten ­vragen ­stellen en ­onderzoeken. Dat de grote ­analisten op tv het onderwerp negeren, vind ik een schande. Stel jij je eens voor dat je moeder bent van een sporter die myocarditis heeft na vaccinatie en op het veld neervalt, maar de analytici op tv – die altijd overal een mening over hebben – durven nu niks te zeggen. Daar gaat je bloed toch van koken? Het zijn jongens als Ronald de Boer, die ik al vanaf mijn 11e ken, en Kenneth ­Perez die elke week de tijd volpraten, maar hier hun ­vingers niet aan durven branden. Ik kan daar geen respect voor opbrengen.”

Le Tissier vult hem aan. “Hier in Engeland zwijgen analisten met veel invloed, zoals Gary Lineker en Alan Shearer (bekende oud-profs, red.) in Match of The Day (Studio Sport van Engeland, red) ook over dit ­fenomeen, maar ze roepen wel dat je je booster moet nemen. Ik weet dat de voetbalbond FA en de clubs spelers hebben opgedragen niet over vaccins te praten. Zo creëer je een stilzwijgen.” Roy: “Ik ben ervan overtuigd dat veel meer spelers niet geprikt zijn dan we weten. Ik hoorde over twee derde in Engeland en de NOS had het over een vierde in Nederland.”

Waar een bescheiden speler als Willem Janssen van FC Utrecht ­gerust een platform krijgt (AD Sportwereld) om het vaccin te ­promoten, daar wordt jongens als Matthijs de Ligt en Wout Weghorst – twee internationals – in de media het zwijgen opgelegd als ze kritisch zijn. “Je kop gaat eraf als je tegen het narratief ingaat. Mij maakt dat niet meer uit, want ik ben vooral ­geestelijk ­onafhankelijk sinds ik uit de voetbal­wereld ben gestapt. Er zijn er ook genoeg die achter de schermen ­bedanken”, aldus Roy. Weghorst, de spits die onlangs van het ­Duitse Wolfsburg naar Burnley is getransfereerd, ­omdat hij zich niet wil laten vaccineren en daardoor in ­Duitsland beperkt is in zijn bewegingsvrijheid, stuurde Roy een bericht. “We hebben meer mensen met ruggengraat zoals u nodig, dank u.” Roy vervolgt: “Wat Matthew en ik zeggen is niet raar. We roepen dat sporters zich uit moeten durven spreken over het weigeren van vaccins en pleiten voor een grootschalig onafhankelijk onderzoek.”

Het tij is langzaam aan het ­keren, merkt Le Tissier. “Het zijn er nog heel weinig, maar er zijn meer ­sporters die hetzelfde denken als wij. Oud-­international Trevor ­Sinclaer heeft al een keer op de ­radio ­geroepen of we niet eens de link met het vaccin moeten onderzoeken, maar zijn microfoon werd uitgezet. Inmiddels heeft ­Thomas Müller van Bayern München zich uitgesproken voor onderzoek. Oud-basketballer Shaquille O’Neill is voor keuzevrijheid en tennisser Novak Djokovic heeft gezegd dat hij Wimbledon-­titels wil laten ­schieten als hij ­gedwongen ­gevaccineerd moet ­worden. Dit geluid moet ­gehoord worden in de sportwereld. Je laat als sporter toch niet met je ­belangrijkste goed - je lichaam - ­experimenteren.”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.