Nieuws Mens en Macht

Trusted News Initiative: het nieuwe Ministerie van Waarheid

Trusted news initiative democratie
💨

Datum: 16 januari 2022
Mens en Macht

Martijn Bloem


Het is inmiddels algemeen bekend dat kritiek op het coronabeleid en vaccinaties breed wordt gecensureerd op social media en nauwelijks kan worden geuit in de mainstream media.  Hoe kan het dat dit op internationaal niveau gebeurt door zoveel verschillende media? Het antwoord is: het Trusted News Initiative, een samenwerkingsverband tussen de grootste mediabedrijven en tech-giganten dat gecoördineerd ‘desinformatie’ de kop indrukt.

Op 7 september 2019, een half jaar voor de uitbraak van de coronacrisis, richtte de BBC, de Britse staatsomroep, samen met een aantal grote media- en techorganisaties, zoals Reuters, Microsoft, Facebook en Google, het Trusted News Initiative (TNI) op.  Doel: het bevorderen van vrijheid en democratie door het bestrijden van desinformatie. Aanleiding was de vermeende buitenlandse beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. TNI zette verschillende initiatieven op, zoals een vroegtijdig waarschuwingssysteem om snel gecoördineerd op te treden bij het verschijnen van desinformatie. 

Toen in maart 2020 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de Covid-19 uitbraak tot een pandemie bestempelde, zijn de doelstellingen van TNI uitgebreid. Zo lezen we in een artikel op de website van de BBC op 27 maart 2020: “Vanaf nu zal het partnership zijn inspanningen uitbreiden om valse en mogelijk schadelijke coronavirus-informatie te identificeren door een gedeeld waarschuwingssysteem op te zetten.” De lijst met deelnemende organisaties is op dat moment BBC, Facebook, Micro­soft, Google, YouTube, Twitter, kranten als The Washington Post en de Financial Times, the Hindu, CBC Radio-Canada, de European Broadcasting Union en, heel belangrijk, de drie grootste westerse persbureaus, waar ook onze media veel van hun internationale nieuws vandaan halen: Associated Press, AFP (Agence France-Presse) en Reuters. 

Op 10 december kondigt TNI aan dat zij de verspreiding van ‘desinformatie’ omtrent vaccineren gaat bestrijden. Directeur-generaal van de BBC, Tim Davie, schrijft op de TNI-pagina op de BBC-website:  “Met de introductie van diverse mogelijke nieuwe Covid-19 vaccins, is er een stijging waarneembaar van anti-vaccin desinformatie die miljoenen mensen bereikt. Voorbeelden zijn breed gedeelde ‘memes’ die leugens over vaccins verbinden aan vrijheid en individuele vrijheden. (“… widely shared memes which link falsehoods about vaccines to freedom and individual liberties”). Andere publicaties proberen de risico’s van het coronavirus te bagatelliseren en suggereren dat er duistere motieven zitten achter de ontwikkeling van de vaccins.” 

TNI gaat vanaf dat moment critici van de vaccins censureren of neutraliseren. De organisatie ontwikkelt een algoritme waarmee de snelle verspreiding van vaccin-sceptische informatie onschadelijk kan worden gemaakt. Door pro-vaccin commercials aan te bieden voor facebooktijdlijnen of via nieuwsberichten worden mensen met prikangst gerustgesteld. Na de start van de vaccinatiecampagne begint TNI ongevaccineerden te demoniseren en de schuld te geven van de aanhoudende maatregelen. 
De nieuwsorganisaties spelen in op de emoties van de bevolking en wakkeren verdeeldheid aan om een zo hoog mogelijke vaccinatiebereidheid te bewerkstelligen. 

TNI financiert ook de vele ‘fact-checkers’ die door de TNI-bril naar wetenschappelijke claims en ander nieuws kijken. Vele wetenschappers van naam en faam worden slachtoffer van censuur, van social media platforms verwijderd, of zwart gemaakt door de fact-checkers. Enkele voorbeelden: Dr. Didier Raoult, microbioloog en directeur IHU Méditerranée Infection, Dr. Knut Wittkowski, biometrist Rockefeller University, Dr. Michael Yeadon, voormalig Vice-President van Respiratoir onderzoek Pfizer, Dr. Joseph Varon, hoofd van United Memorial Medical Center in Houston, cardioloog Dr. Peter McCullough, voormalig vice-voorzitter Int. Med. Baylor University, Dr. Robert Malone, uitvinder van de mRNA techniek, Dr. Martin Kulldorff, epidemioloog Harvard, Dr. Sunetra Gupta, epidemioloog Oxford University, Dr. Jay Bhattacharya, epidemioloog Stanford University. En vele anderen, tot Nobelprijswinnaars aan toe. Ook organisaties van medische professionals als America’s Frontline Doctors en The Great Barrington Declaration worden bestreden. TNI past bij zijn censuur nooit hoor en wederhoor toe. Degenen die worden gecensureerd of bekritiseerd wordt niets gevraagd. Wanneer er ‘consensus’ is onder de partijen die bij TNI zijn aangesloten, wordt er collectieve actie ondernomen. 

Een interessant voorbeeld betreft dr. Robert Malone, uitvinder van de mRNA techniek waarmee de Pfizer en Moderna vaccins werken. Hij werd van Twitter en Linkedin verwijderd nadat hij een bericht had geplaatst over de belangenverstrengeling van James C. Smith, tot voor kort CEO van Thomson Reuters, het moederconcern van het invloedrijke internationale persbureau Reuters, en voorzitter van de Thomson Reuters Foundation. Smith is ook al sinds 2014 commissaris bij Pfizer. Hij is tevens verbonden aan het World Economic Forum van Klaus Schwab. Ook een voormalig directeur van Facebook is commissaris bij Pfizer. 

TNI speelde ook een grote rol bij het onderdrukken van effectieve alternatieve coronabehandelingen als HCQ en Ivermectine. Zo werden tweets van de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA)  gepromoot met de tekst: “You are not a horse. You are not a cow. Seriously, y’all. Stop it.” Met daaronder een artikel naar de website van de FDA met de titel: “Why you should not use ivermectin to treat or prevent Covid-19”. Ivermectine is een anti-parisitair geneesmiddel dat voor dieren wordt gebruikt, maar ook al tientallen jaren met veel succes bij mensen, met name voor parasitaire ziekten als rivierblindheid. Daarvoor kregen de ontdekkers in 2015 de Nobelprijs voor Geneeskunde. Er zijn ook vele wetenschappelijke studies die laten zien dat ivermectine werkt tegen Covid-19.

Aan het begin van de pandemie voerde TNI actief campagne om de theorie dat Covid-19 in een lab zou zijn ontwikkeld, de kop in te drukken. Iedere wetenschapper die dit idee naar voren bracht werd weggezet als complotdenker. Inmiddels wordt deze theorie algemeen beschouwd als de meest aannemelijke van de oorsprong van Covid-19, maar TNI is er nooit meer op teruggekomen. 

TNI zou in het leven zijn geroepen om onze vrijheden en democratie te beschermen, maar het is in korte tijd uitgegroeid tot een heel machtig Ministerie van Waarheid en vormt daarmee misschien wel het grootste gevaar voor onze democratie op dit moment.  
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.