Wetenschapsweerzin
Lucky2084
đš
Want dat zijn het, gekkies
Want dat zijn het, gekkies
Datum: 8 mei 2022
Cultuur
Saskia van Orly
Al jaren voordat de ÂCovid-crisis losbarstte en we het nieuwe-Ânormaal-retro-fascisme officieel installeerden, werden kritische vragen over vaccinatie afgedaan als het Âgetroebleerde gedachtengoed van een paar Âcomplottheoristen⊠Âemo-domboâs met wetenschapsweerzin. De Âkleinste uiting van twijfel was genoeg om hele volksstammen in de lynch-modus te Âzetten. Logische vragen mochten niet worden gesteld. Vooral niet aan Âcolumnisten, lui van wie je altijd ergens nog hoopt dat ze opinie mĂĄken in plaats van er gedwee achteraan te rennen.
Waar kritiek klonk op RIVM en haar ÂvÂaccinatiebeleid, waren alle stukjesschrijvers plotseling verenigd in een âkill and attackâ modus.
Een paar Âschrijnende Âvoorbeelden. Ergens in 2016 presteert kamerlid A. Nanninga het in het AD om Paulien Bijster â columniste van de ÂHappinezz â neer te zetten als âwezenloos tikschaap met irrationele wijvenquatsch. Een domme muts, oliedomme mama met kulkoekâ. N. noemt de Happinezz-Âredactie âgewetenloze rondpompers van Âkwalijke misinformatieâ.
Geen woord werd geschuwd om Bijster af te schilderen als een verachtelijk sujet dat nog minder respect verdient dan een terrorist. En waaromâŠ.?
Omdat het in Nâs ogen âwezenloze tikschaapâ de gore moed had getoond om... ja, hier komt hetâŠte twijfelen of ze haar vierde kind wel Âwilde laten vaccinerenâŠ
Je hoeft geen groot psycholoog te zijn om te begrijpen dat N. haar eigen kuddeÂmentaliteit projecteerde op iemand die blijk gaf van datgene wat een schaap nou juist nĂet doet, namelijk twijfelen en vragen stellen. Dat N. ook nog zover ging om ter vergelding voor de Âopenlijke twijfel, Bijsters ongeboren kind vast wat kinkhoest toe te wensen, is griezelig veelzeggend. Pauline Bijster is tenslotte geen geradicaliseerde complotdenker die handgranaten bij het RIVM naar binnen gooit. Zij vroeg zich slechts hardop af in hoeverre de farma-industrie met haar maffia-praktijken een uitzondering maakt voor het fenomeen âvaccinsâ. Alle sjoemelarij met data en verregaande Âcontrole op overheden zou immers wel eens nadelige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van haar kind.
Waar Nanninga behalve het Âbezigen van woedende schofferingen en brain-Âshaming â daâs weer eens wat anders dan fat-shaming â nog wat Âachterhaalde Âargumenten aanvoert om haar Âstandpunt kracht bij te Âzetten, trekt een Âandere columnist, Leon ÂVerdonschot, het Âdemoniseren/criminaliseren van de Âtwijfel-vaxxer naar een volgend Âlevel. Hij stelt in een van zijn Nieuwe Revue-Âstukjes van 2018: âÂPrecies, zo zijn de anti-vaccinatiegekkies. Want dat zijn het, gekkies. Gevaarlijke Âgekkies. ÂSamenzweringsidioten, vermomd als Âkritische consumenten. Er is een Âgevaarlijke combinatie gegroeid van weerzin tegen de macht van âBig ÂPharmaâ en een verlangen om over je eigen Âlichaam te beschikken in de overtuiging dat instituten, ook wetenschappelijke, niet te vertrouwen zijn.â
Gevaarlijke gekkies die wantrouwend zijn naar âBig Pharmaâ. De aanhalingstekens suggereren dat de naam onrecht doet aan een club die zo onschuldig is als de plaatselijke tennisvereniging. Blijkbaar is er een aantal essentiĂ«le zaken aan Vâs aandacht ontsnapt.
Daaronder valt zeker de fatale Âconclusie van een belangrijk symposium in ÂEngeland, in april 2015. Het thema Âbesloeg het fundament van de Âmedische wetenschap: âDe reproduceerbaarheid en betrouwbaarheid van biomedisch Âonderzoekâ. Iedereen met enig gezag was er aanwezig. Medische academici, CEOâs van farmaceutische bedrijven en veel (hoofd)redacteuren van de Âgrote Âmedische vakbladen. Toen Richard ÂHorton, hoofdredacteur van The ÂLancet, na afloop de bijeenkomst samenvatte, was die verpletterend voor de Âreputatie van de medische wetenschap in het Âalgemeen: âThe idea has risen that Âsomething has gone fundamentally wrong with one of our greatest human creations. Science has taken a turn Âtowards darknessâ.
Net zo veelzeggend was de uitspraak van Dr. Marcia Angell, voormalig Âhoofdredacteur van the New England Journal of ÂMedicine: âIt is simply no Âlonger possible to believe much of the Âclinical research that is published, or to rely on the Âjudgment of trusted Âphysicians or authoritative medical guidelinesâ.
Om de implicatie van deze uitspraken ten volle te beseffen is er enige werkelijke interesse vereist in het reilen en zeilen van de gezondheidswetenschap, alsook in de manier waarop de industrie deze Âbetaalt en grotendeels aanstuurt. Dat V. die Âinteresse in hoge mate mist, bleek uit het verdere verloop van zijn opiniestuk: âEr is een gevaarlijke combinatie gegroeid van de weerzin tegen de macht van âBig Pharmaâ.â Weerzin ervaren vindt V. dus al Âhelemaal een no go area. Niet Big Pharma is Âgevaarlijk en weerzinwekkend⊠nee, het gevaar schuilt in de weerzin van de geschrokken burger tĂ©gen de macht van Big Pharma.
Hoewel zowat onmogelijk, het kan Âaltijd nog een tandje erger. Jamal ÂOuariachi, columnist voor Trouw. Hij is het ĂŒber-schoothondje van het Âconsultatiebureau, dat weer het Âslaafje is van het RIVM, het assistentje van het Âministerie, dat op haar beurt weer Âvolledig naar de pijpen danst van⊠Âjawel, de farma-industrie. Zich de Âlongen uit het lijf schreeuwend dat vaccinatie Âverplicht moet worden, lijkt ÂOuariachi een van de meest Âenthousiaste Âpionnen van het Âretro-fascisme. Zijn Âbelangrijkste Âbijdrage hieraan is het Âtotale gemak waarmee hij korte metten maakt met artikel 11, het grondwettelijke recht op lichamelijke integriteit. Dat doet hij in 2017 in Trouw. Je zou zeggen dat ik het verzin maar als hij zich uitlaat over antivaxers die eerst een paar vragen beantwoord willen zien, vóórdat zij hun kinderen laten inspuiten, rolt dit uit zijn pen: âStaan ze te wapperen met Artikel 11 van de Grondwet, maar daar valt heus wel een mouw aan te passenâ.
Een mouw passen, aan de grondwet? Ik kan zo een paar behoorlijk ver gekomen dictators noemen die hier door Jamal als zielige amateurtjes worden weg gezet. Gelukkig ben ik geen Nanninga want Âanders zou ik zijn kinderen een paar Âvaccinatie-bijwerkingen toewensen waar het RIVM geen brood van lust. Toch wens ik ze liever het allerbeste, met zoân vader is het leven al zwaar genoeg.
Wil je meer weten?
Wil je meer weten?