World Economic Forum stoomt jonge talenten klaar als toekomstige leiders
Laurent Gillieron | EPA
💨
Aangestuurd door succesvolle zakenmensen met een groot netwerk
Aangestuurd door succesvolle zakenmensen met een groot netwerk
Datum: 7 april 2022
Geo-politiek
Ido Dijkstra
Het World Economic Forum heeft in 147 landen netwerken opgericht van Young Global Shapers – geselecteerde talenten die de wereld willen verbeteren volgens het gedachtengoed van Klaus Schwab. De ‘changemakers’ van de Nederlandse tak, opgezet door ex-CEO van DSM Feike Sijbesma, mogen TED-talks houden en met premier Rutte van gedachten wisselen. Volgens de Duitse journalist Ernst Wolff is het Young-Global-Shapers-netwerk een “proeftuin waar toekomstige leiders worden klaargestoomd om te infiltreren in bestuursorganen”.
Voorman Klaus Schwab van het World Economic Forum (WEF) schepte er over op in een interview: zijn club was erin geslaagd diverse regeringen “te penetreren met Young Global Leaders”, door het WEF opgeleide politici, zoals Emmanuel Macron, Angela Merkel, Jacinda Ardern en Justin Trudeau. Maar daar houdt de infiltratie van de Zwitserse organisatie niet bij op. Ruim 10.000 jongeren zijn de voorbije tien jaar opgeleid tot Young Global Shaper (YGS) met als doel om op plaatselijk en regionaal niveau invloed uit te oefenen.
“Mijn hoop en intentie is om de jongere generatie veel meer te betrekken bij wat wij doen”, stelt Klaus Schwab, de leider van het WEF in een interview. Droombeeld van het WEF is het doorvoeren van de Great Reset en The Fourth Industrial Revolution, een technocratische samenleving waarin mensen veelal leven in hightech Smart Cities, geen eigendommen hebben én een hersenchip geïmplanteerd krijgen om het alledaagse leven te vergemakkelijken. De overheid zorgt er wel voor dat iedereen een stukje van de taart krijgt, zo wordt beloofd. Om de samenleving in die ideologie mee te krijgen, is de jeugd nodig. De Duitser richtte daarom in 2011 het Young Global Shapers-netwerk op. Ruim tien jaar later zijn in diverse steden over de wereld, van het Ghanese Accra tot het Chinese Beijing, 449 hubs geïnstalleerd in 147 landen. Vanuit deze netwerkpunten proberen de jongeren op allerlei manieren een bijdrage te leveren aan “een meer inclusieve samenleving”, zo staat op de officiële site.
Opmerkelijk is dat het netwerk zelf niet inclusief van aard is. De shapers zijn zorgvuldig door het WEF geselecteerde jongeren die “exceptioneel zijn in hun potentie, wat ze al bereikt hebben en de drive die ze hebben om een bijdrage te leveren aan hun gemeenschap”, legt het WEF uit. Alleen een zogenaamde alumnus kan YGS worden: een afgestudeerd, oud-student van hogeschool of universiteit.
Deze high potentials worden gerekruteerd op het moment dat zij tussen de 20 en 30 jaar oud zijn. Op de Amsterdamse site van de YGS staan de foto’s van 31 van deze vlot ogende jongeren op een rij. Vriendelijk lachende, knappe twintigers in de bloei van hun leven. “Onze missie is om elkaar te helpen om onze dromen te verwezenlijken voor een betere maatschappij”, zo klinkt het ideologische mission statement. Het heeft er ook de schijn van dat we van doen hebben met wereldverbeteraars. Wie kan er bijvoorbeeld tegen de Havendinners zijn: een regelmatig door de Shapers georganiseerde avond met eten en dans voor vluchtelingen en lokalen.
Volgens de Canadese onderzoekster Polly St. George, beter bekend onder haar pseudoniem Amazing Polly, is het allemaal een façade. Zij deed een uitgebreid onderzoek naar hoe de lijntjes lopen bij YGS. “De jongeren worden onder valse voorwendselen voor het karretje van de elite gespannen”, luidt haar conclusie. “Het heeft niks met een inclusieve samenleving creëren of het inspireren van jongeren te maken. Voor de jongeren misschien nog wel, maar de WEF doet niets anders dan deze shapers klaarstomen en manoeuvreren voor belangrijke, invloedrijke sleutelposities in de samenleving. Het is niet voor niets dat alleen exceptionele jongeren in aanmerking komen, want die hebben de grootste kans van slagen op sleutelposities. Als de juiste mensen op de juiste positie zitten, kan het WEF zijn thema’s sneller op de globale agenda krijgen.”
Dat gaat volgens St. George ongeveer als volgt: “Deze jongeren worden gerekruteerd en verteld dat ze een bijdrage kunnen leveren om de wereld te veranderen. Ze worden groot en belangrijk gemaakt. Ze kunnen, als ze geschikt zijn bevonden, in contact komen met CEO’s van belangrijke bedrijven en ngo’s. Ze ontmoeten politici. Ze mogen op bezoek in Davos. De media nemen contact met ze op en beschrijven hoe belangrijk ze zijn voor de gemeenschap. Kortom: er gaan deuren voor ze open die normaal gesloten blijven. Ze worden aangestuurd door succesvolle zakenmensen met een groot netwerk”. Oprichters van de Nederlandse tak van YGS zijn bijvoorbeeld Feike Sijbesma (voormalig CEO van DSM) en Katrin Ley (directeur Fashion for Good). Sijbesma was even coronagezant van de overheid, maar vertrok plotsklaps met stille trom, vermoedelijk vanwege belangenverstrengeling. “Ondertussen worden ze door dit soort topmensen, waar ze tegenop kijken, gebrainwashed met typische globalistische Wef-agendapunten als duurzaamheid, klimaatverandering en LGBTQ-rechten. De Shapers zijn ook zeer actief geweest om de overheidsmaatregelen rond Covid-19 te promoten. Ze hebben niet door dat ze zijn gemanipuleerd”, aldus St. George.
Een kleine zoektocht op het web rond het Nederlandse netwerk leert dat de Shapers inderdaad van gedachten mogen wisselen met premier Mark Rutte. Er is een lid dat een prijs krijgt van prinses Laurentien Brinkhorst. Er zijn jongeren die TED-talks geven. Er is een groep op audiëntie bij Klaus Schwab. Twee Amsterdamse ‘changemakers’, zoals de YGS-jongeren ook vaak worden aangeduid, zijn door magazines als VIVA uitgeroepen tot ‘meest inspirerende vrouw van het jaar’ en ‘verschilmaker van 2021’. St. George: “Dompel ze onder in een warm bad, maak ze belangrijk en vorm ze naar jouw beeld. Als het proces ver genoeg is, kan Klaus Schwab zeggen: ik ben maar een oude man. Wat heb ik nou nog te willen? Dit is de jeugd. Zij willen een toekomst met digitale ID’s en technologie. Wie zijn wij om ze tegen te houden? Ja, zo ver gaat de indoctrinatie.”
Ernst Wolff, de Duitse onderzoeksjournalist die eerder het ‘klasje van Schwab’ blootlegde, stelt eveneens dat het YGS-netwerk een dekmantel is. “De WEF is erop uit in alle geledingen van de maatschappij invloed te krijgen. Het YGS-netwerk is een proeftuin waar toekomstige (politieke) leiders worden geselecteerd, doorgelicht en klaargestoomd om te infiltreren in het besluitvormingsapparaat op lokaal en regionaal niveau. Sommigen kunnen vanuit daar weer doorgroeien.”
St. George vat het samen: “Het YGS-netwerk is een diepere, in eerste instantie minder zichtbare, laag van penetreren in de samenleving door het WEF. Maar zeker niet minder belangrijk en invloedrijk, want het zijn ontzettend goed georganiseerde groepen die heel snel in kunnen spelen op actuele thema’s.”
Wil je meer weten?
Wil je meer weten?