Nieuws Economie

Breinchip schept nieuwe mens

Breinchip
Marjolein Jansen
💨

“We vinden leven opnieuw uit”​
“We vinden leven opnieuw uit”
Datum: 14 mei 2022
Economie

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

Het bedrijf Synchron uit New York is begonnen met het testen van een zogenaamde brain computer interface op mensen. Ook Elon Musk is al heel ver met de ontwikkeling van een breinchip. Volgens Yuval Noah Harari leidt de breinchip tot “de grootste revolutie in de geschiedenis van de mensheid”. De mens zal niet langer een “mysterieuze ziel” zijn, stelt de wereldberoemde Israëlische wetenschapper, maar “een dier dat te hacken is. We kunnen het leven opnieuw gaan uitvinden”.

Robocop en Terminator hebben het voorspeld: het ontstaan van de cyborg – een kruising tussen robot en mens, oftewel een samensmelting van natuurlijke met kunstmatige intelligentie. De twee Hollywood-blockbusters zijn gemaakt in de jaren tachtig van de vorige eeuw, maar spelen zich af in het decennium 2020-2030. Toen heette het science fiction. Anno 2022 is het realiteit. Het in New York gevestigde bedrijf Synchron is deze maand een klinische studie begonnen met het testen van de hersen-naar-computer-koppeling op de mens, ook wel de brain computer interface (BCI) genoemd. Via een stentrode - een kleine op een stent gemonteerde­ ­elektrodereeks die permanent in een bloedvat in de hersenen is geïmplanteerd - kunnen signalen via de bloedvaten naar de hersenen worden gestuurd. “Nadat het signaal de hersenen heeft bereikt, vertaalt de stentrode de hersenactiviteit in signalen die het met behulp van een extern apparaat mogelijk maken te appen, mailen, online winkelen of andere activiteiten”, aldus Synchron in een promofilmpje op de site. “Zie het als bluetooth voor de hersenen.” De eerste lightversie van een cyborg - voor zover openbaar gemaakt - is daarmee een feit.

Waarom eigenlijk? We kunnen toch zelf wel sms’en, online bankieren en shoppen met onze apparaten? Dat is zo, ja. Toch heeft Synchron, dat een startsubsidie kreeg van het Amerikaanse ministerie van Defensie en financieel wordt gesteund door de National Institutes of Health (NIH), geleid door de bekende dr. Fauci, een goede reden om de breinchip door te zetten: de volksgezondheid. “Door deze uitvinding zijn mensen met een verlamming in staat al deze dingen weer te doen”, claimt Synchron.

Als het product wordt goedgekeurd voor de massa, kunnen straks miljoenen mensen een kwalitatief hoogwaardiger leven gaan leiden, volgens de ontwikkelaars.
Zakenman Elon Musk zegt met soortgelijke motieven te investeren in zijn eigen variant van BCI. Hij gaat in de techniek nog een stap verder, want zijn Neuralink-breinchip wordt letterlijk op de hersenen geïmplanteerd na het boren van een gat van twee millimeter in de schedel. “De interface naar de chip is wireless, dus je hebt geen draden die uit je hoofd steken”, vertelt hij er geruststellend bij. Ook Musk doet het voor de gezondheid, zegt hij. “Mijn eerste doel is de mensen met een dwarslaesie te helpen hun onafhankelijkheid terug te krijgen”, aldus de multimiljardair die onlangs Twitter kocht.

In een podcast bij de beroemde internet-interviewer Joe Rogan vertelt hij dat een wereld vol mogelijkheden zich opent. “Denk aan snellere, meer accurate en genuanceerde communicatie tussen mensen. Het verstaan van vreemde talen. Door dit alles kunnen mensen beter gaan samenwerken en komt er dus automatisch meer innovatie”, aldus Musk. Een andere mogelijkheid die hij ziet, is tekeningen of foto’s te maken via breinvisualisatie.

Lang niet iedereen is even enthousiast over de ontwikkeling van de breinchip. Velen wantrouwen de nobele motieven van bedrijven als Synchron, deels gefinancierd door Khosla Ventures waar de Britse oud-premier Tony Blair adviseur is, en Neuralink van Elon Musk. Een van de grootste sceptici is Patrick Wood, schrijver van het boek Technocracy Rising: The Trojan Horse for Global Transformation. Het koppelen van het brein aan een computer gaat volgens hem ellende opleveren. “Onze hersenen bevatten informatie die computers niet hebben. Een brein dat is gekoppeld aan kunstmatige intelligentie, zoals een BCI, verwijdert een barrière. Sta je dat toe, dan maak je het brein toegankelijk voor bijvoorbeeld hackers en dat zou weleens problemen kunnen veroorzaken die we nu niet kunnen voorzien.”

Doorgaans worden mensen met dit soort waarschuwingen weggezet als complotdenker. Wood krijgt echter ‘steun’ uit onverwachte hoek, van de invloedrijke wetenschapper en schrijver Yuval Noah Harari, die regelmatig optreedt als adviseur van Klaus Schwab, de voorman van het World Economic Forum (WEF). De globalistische netwerkorganisatie WEF is enthousiast promotor van het chippen van mensen. “In het verleden wilden tirannen al mensen hacken, maar niemand begreep de biologie van de mens goed genoeg of had de computerkracht en data tot de beschikking om de mensen daadwerkelijk te hacken”, vertelt Harari tijdens de jaarlijkse WEF-summit van 2020. “De gestapo niet, de KGB niet. Maar spoedig zullen sommige grote bedrijven en overheden hier wel over beschikken. We zullen als mensen moeten wennen aan het idee dat we niet langer mysterieuze zielen zijn. We zijn vanaf nu als dieren die te hacken zijn.”

In een andere lezing vertelt hij wat de consequenties kunnen zijn. “Als we er inderdaad in slagen de mens te hacken, dan kunnen elites de macht krijgen om het leven hervormen. Dat is dan meteen de grootste revolutie in de historie van de mensheid. Als je iets kunt hacken, kun je het herprogrammeren. Lukt dat, dan kunnen we dus het leven opnieuw uit gaan vinden. We zijn door de wetenschap in staat de mensen beter te leren kennen, dan ze zichzelf kennen.”

Harari, groot voorstander van de hervorming van de mens, denkt dat het wel mee zal vallen met de weerstand tegen de chip. “Covid-19 is een kritieke factor gebleken om de mensen ervan te overtuigen dat totale biometrische controle over het lichaam noodzakelijk is geworden. Als we deze pandemie echt willen stoppen, dan is het niet langer alleen nodig mensen van buitenaf te monitoren, we moeten ze kunnen monitoren tot onder de huid.”

Klaus Schwab zelf heeft in een interview in 2016 aangegeven dat hij verwachtte dat mensen in 2026 een breinchip in hun hersenpan hebben zitten. “Kun je je voorstellen dat we over tien jaar hier zitten met een chip in onze hersenen, waardoor ik onmiddellijk kan voelen wat de mensen in de ruimte denken en voelen, omdat we met zijn allen op dezelfde hersengolflengte zitten?” zei Schwab. “Er zal directe communicatie zijn tussen het brein en de digitale wereld. Wat we zien is dat er een samensmelting komt tussen het biologische, fysieke en digitale.”

Neurowetenschapper Laura Cabrera van het Rock Ethics Institute van de Penn State universiteit, houdt haar hart vast bij al deze ontwikkelingen. “Als er iets misgaat, hebben we niet de technologie om de chips weer te verwijderen zonder schade aan de hersens aan te brengen.”

Bronnen:


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.