Nieuws Opinie

De blanke top der duinen

opinie blanke top
Beeld: Kupono Kuwamura | Unsplash
💨

De verzamelnaam “witfout” is ook toegestaan​
De verzamelnaam “witfout” is ook toegestaan
Datum: 9 februari 2023
Opinie

Willem Frederik Erné


(van onze Haagse correspondent)

Noorse wetenschappers hebben onlangs onderzocht of witte verf racistisch is. “Witheid is een van de belangrijkste maatschappelijke en politieke zorgen van vandaag”, aldus de onderzoekers. De stelling van het team geleerden, dat zich voor deze baanbrekende studie terugtrok in een villa aan de Zwarte Zee, heeft in Nederlandse regeringskringen grote bijval gekregen. Maar de WEF-ministers Rutte en Kaag vinden het onderzoek qua reikwijdte te beperkt en hebben tijdens de recente bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos contact gelegd met hun opperwezen, Lucifer, om het fenomeen SNEEUW op de kaart te krijgen. Het duurzame ontwikkelingsdoel hiervan is sneeuw voortaan naar rato van de kleuring van de wereldbevolking op ons neer te laten dalen, zodat een winterlandschap voortaan voornamelijk geel, zwart of bruin is.

Een kritische waarnemer in kringen rond het Binnenhof heeft echter gewezen op een song van Frank Zappa uit 1974, waarin deze juist waarschuwt voor gele sneeuw: Watch out where the huskies go, and don’t you eat that yellow snow.
Dezelfde criticus meende bovendien dat wit de aanwezigheid van alle kleuren is, terwijl bij zwart juist sprake is van het ontbreken ervan, en dat wit noch zwart derhalve een officiële kleur is en grijs, zijnde een mengsel van zwart en wit, officieel dus ook niet.

“Wat officieel is en wat niet, wordt niet door complotdenkers bepaald”, reageerde een woordvoerder van het ministerie van Correct Gedrag. “Deze zelfbenoemde kleurdeskundige is aangehouden en zal in een van onze kampen door fact-checkers worden heropgevoed.”

Het ministerie van MKB-destructie, directoraat horeca, heeft ondertussen laten weten dat witbier per 1 maart 2023 niet langer witbier mag heten. Omdat het sowieso een foute vertaling van het Duitse Weißenbier was, dat tarwebier betekent, heet witbier voortaan... Inderdaad, tarwebier. Tevens liet een woordvoerder van het directoraat naar aanleiding van vragen van verontruste bestuursleden van de Vereniging van Eigenaren van Chinees-Indische Restaurants in Nederland weten dat Sociëteit De Witte in Den Haag gewoon Sociëteit De Witte mag blijven heten. De VECIRN had gewezen op een geval van mogelijke rechtsongelijkheid, vergelijkbaar met die tijdens de lockdown, toen Sociëteit De Witte gewoon geopend was terwijl de rest van de horeca de deuren gesloten moest houden. De woordvoerder benadrukte dat de overheid in het geval van de Haagse elitesociëteit het van oorsprong Romeinse QLINLB-principe hanteert: Quod licet Iovi, non licet bovi, wat zoveel betekent als “de elite mag alles en het volk mag niets, behalve zijn bek houden”. Deze regeling geldt overigens niet voor hotel-restaurant De Witte Bergen in Hilversum omdat daar voornamelijk gewono’s en andere beni’s (vakantiegangers naar Benidorp) komen en er bovendien in de verste verte geen bergen te bekennen zijn. De woordvoerder wees de VECIRN-vertegenwoordiger er overigens op dat menig ‘Chin Ind Rest’ nog witte rijst serveert, terwijl dit vanaf 1 januari 2023 verboden is en het gerecht al vervangen had moeten zijn door gele rijst, gere lijs in het Chinees.

Tot slot heeft het ministerie van Verduistering en Ontvreemding bekendgemaakt dat de Belastingdienst voortaan groen licht geeft aan zwart geld. Witwassen was al langer verboden en zal voortaan worden bestraft. Het grijze circuit zal worden gedoogd. In het verlengde hiervan heeft de staatssecretaris van Correct Gedrag, directoraat terminologie, bekendgemaakt dat wasmachines, wasdrogers en vaatwasmachines niet langer wit mogen zijn en de generieke term voor deze producten, “witgoed”, per 1 maart 2023 wordt vervangen door “zwartgoed”. De verzamelnaam “witfout” is ook toegestaan. En vooruitlopend op de Europese richtlijn over melk die Brussel in voorbereiding heeft, maakte Den Haag bekend dat het hele kabinet met voorkennis van zaken alle aandelen Nutricia heeft opgekocht in verband met de verwachte explosie van de vraag naar Chocomel.

Over het al dan niet verbreken van de diplomatieke betrekkingen met Wit-Rusland vindt op dit moment koortsachtig overleg plaats in Den Haag.

Tot zover Den Haag.
Elmer Lewin


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.