Nieuws Geo-politiek

Dubieuze rol Duitsland in vaccinatiecampagne onderschat

biontech duitsland
Askarimullin
💹

win-win duitse staat en farmaceut biontech​
win-win duitse staat en farmaceut biontech
Datum: 7 oktober 2022
Geo-politiek

Karel Beckman

Karel Beckman

Veel aandacht gaat uit naar de rol die Amerikaanse en Chinese partijen, zowel particulier als publiek, hebben gespeeld in de wereldwijde coronacrisis. Maar de grootste sponsor van het Covid-beleid van de WHO en van de wereldwijde uitrol van de mRNA-vaccins is Duitsland. Het is geen toeval dat een Duits bedrijf, BioNTech, het meeste verdient aan de vaccins.

Onlangs publiceerde het invloedrijke Amerikaanse online medium Politico samen met het Duitse weekblad Die Welt een uitgebreid artikel met de spannende kop: “How Bill Gates and partners used their clout to control the global Covid response — with little oversight”. Bill Gates zou volgens dit artikel de belangrijkste sponsor zijn geweest van het Covid-beleid van de WHO, via zijn Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) en via GAVI, een publiek-privaat partnerschap dat in de hele wereld vaccins promoot en dat mede door BMGF wordt gesponsord.

Onder critici van het Covid-beleid ging het artikel meteen viraal. Eindelijk twee mainstreampublicaties die Bill Gates aan het kruis nagelen, zo werd er gejuicht. Dat gejuich is wellicht wat voorbarig. De auteurs van het artikel zijn namelijk niet kritisch op het beleid. Integendeel, zij staan volledig achter het WHO-beleid dat erop is gericht om de complete wereldbevolking in te spuiten met mRNA­-injecties. Ze maken alleen bezwaar tegen de dominante rol die Gates volgens hen hierbij speelt.

Er is nog iets mis met het artikel. Het klopt inhoudelijk namelijk niet. In een artikel op de website van het Amerikaanse Brownstone Institute, een van de beste corona-kritische publicaties in de wereld, toont financieel journalist Robert Kogon (een pseudoniem) aan dat er Ă©Ă©n partij is die met afstand – en ook echt met afstand – de grootste financier is van het WHO-Covid-beleid. Dat is niet Bill Gates, maar Duitsland.

Op de website van de WHO is te zien wie de grootste sponsors zijn van de vaccinatiecampagne van de WHO (los van het algemene budget van deze organisatie). In 2020 waren dat: Duitsland $425 miljoen, Verenigd Koninkrijk $124 miljoen, de Europese Commissie $81 miljoen, de Wereldbank $67 miljoen, Koeweit $56 miljoen, Iran $ 52 miljoen. De Verenigde Staten stond tiende met $33 miljoen. De Bill & Melinda Gates Foundation doneerde in 2020 slechts $14,5 miljoen van het totale WHO-Covid-budget van $1,34 miljard.

In 2021 bedroeg het WHO-Covid-budget $1,03 miljard, waarvan Duitsland maar liefst $386 miljoen bijdroeg. De Europese Commissie, die geen belasting kan heffen en geen kiezers heeft, komt op de tweede plaats met $110,6 miljoen. Daarna komen Canada met $91,2 miljoen, vaccin-alliantie GAVI met $67 miljoen, de VS met $56 miljoen. De Bill & Melinda Gates Foundation doneerde slechts $6 miljoen. In het lopende jaar, 2022, staat Duitsland opnieuw op de eerste plaats, nu gevolgd door de VS.

Hoe zit het met GAVI? Financiert Gates die organisatie volledig? Nee, deze alliantie van vaccinverspreiders wordt vooral gesponsord door overheden, als eerste de VS, dan het Verenigd Koninkrijk en als derde wederom Duitsland. De Bill & Melinda Gates Foundation betaalt nog geen 10 procent van het budget van GAVI, dat meer dan $20 miljard omvat in de periode 2021-2025. Nederland spekt GAVI met $348 miljoen. Ons land droeg slechts $14 miljoen bij aan het Covid­-budget van de WHO in 2021 en niets in 2020. In 2022 staan we echter zesde met nu al $30 miljoen.

Kijken we naar het totale budget van de WHO - $7,5 miljard voor 2020-2021, inclusief het Covid-budget – dan is de bijdrage van de Bill & Melinda Gates Foundation met $592 miljoen een stuk groter, maar nog altijd lager dan die van Duitsland: $1,5 miljard. De bijdrage van Nederland is $65 miljoen. Het grootste deel van de Gates-bijdrage gaat echter naar de verspreiding van poliovaccins. De Duitse bijdrage daarentegen gaat grotendeels naar het Covid-beleid en dat houdt in: de vaccinaties.

Zou het kunnen dat het artikel van Politico en Die Welt bedoeld is a­ls een goochelaars­truc, om ons de verkeerde kant uit te laten kijken? Dat is wat Kogon denkt. Hij wijst erop dat Duitsland een groot belang heeft bij de wereldwijde verspreiding van Covid-vaccins. Of althans, het Duitse bedrijf BioNTech.

Het Amerikaanse Pfizer staat bekend als wereldwijd de grootste leverancier van Covid-vaccins. Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat het Pfizer-­vaccin ontwikkeld is door BioNTech, dat ook de patenthouder is. In een eerder artikel op de Brownstone-website laat Kogon zien dat BioNTech veel meer verdient aan dit product dan Pfizer. BioNTech strijkt namelijk wel de royalties op, maar heeft, in tegenstelling tot Pfizer, geen marketing- en productiekosten. Het bedrijf maakte vorig jaar $15 miljard winst op een omzet van $19 miljard, een winstmarge van maar liefst 79 procent. Een derde van de winst ging als belasting naar de Duitse staat, die netto dus verdient op zijn WHO-investeringen. Win-win heet zoiets in sommige kringen.

BioNTech is ook niet zomaar een particulier bedrijf. Het is met subsidie van de Duitse overheid opgezet. De ontwikkeling van het mRNA-vaccin is betaald met Duits belastinggeld. Het vaccin is het enige product dat het bedrijf ooit heeft gemaakt. Dit werpt een interessant licht op het feit dat de voormalige Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie op eigen houtje blijkt te hebben onderhandeld met BioNTech-Pfizer over het grootste coronavaccin-contract ter wereld, zoals afgelopen zomer uitgebreid is gerapporteerd in de media. De sms-correspondentie die ze hierover voerde met Pfizer-directeur Albert Bourla weigert ze openbaar te maken. Von der Leyens echtgenoot Heiko is medisch directeur van het Amerikaanse biotech-bedrijf Orgenesis, dat gespecialiseerd is in gentherapie.

De rol van Duitsland in het Covid-drama gaat nog verder. Het wereldwijde Covid­-beleid stoelde (en stoelt nog steeds) op de dubieuze, ‘overgevoelige’ PCR-test. Deze werd in januari 2020 ontwikkeld door de Duitse viroloog Christian Drosten en in recordtempo goedgekeurd door de WHO. Drosten is nu hoofd virologie van het CharitĂ© ziekenhuis in Berlijn, waar het WHO-hoofdkwartier voor Pandemische en Epidemische Inlichtingen is gevestigd.

En hadden we al vermeld dat het van oorsprong Amerikaanse Politico, dat het grote ‘nieuws’ over Bill Gates naar buiten bracht, vorig jaar is overgenomen door de grootste uitgever van Europa: het Duitse Axel Springer SE, tevens eigenaar van Die Welt en Bild Zeitung? Daarmee is niet gezegd dat Duitsland de enige motor is achter het Covid-­drama. De wortels van de coronapandemie reiken veel dieper. Maar de Duitse rol sinds begin 2020 is wel opvallend. Is het toeval dat Duitsland zo’n beetje het meest draconische Covid-beleid ter wereld voert en blijft hameren op vaccinatieplicht? De Duitse regering heeft nu alweer, als enige land ter wereld, geld toegezegd voor het Covid-beleid van de WHO voor 2023.

Bronnen: 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.