Nieuws Opinie

Haat voor humor

column wouter meijs haat voor humor
Beeld: Francis Delapena | Unsplash
💨

Het witte konijn hoort overduidelijk thuis in de hoek van het rechts-extremisme​
Het witte konijn hoort overduidelijk thuis in de hoek van het rechts-extremisme
Datum: 26 januari 2023
Opinie

Wouter Meijs

Wouter Meijs

Komt een wit konijn bij de bakker, vraagt ie: “hebt u worteltjestaart?” “Nee”, zegt de bakker. Volgende dag hetzelfde. Dit gaat anderhalf jaar zo door tot de bakker besluit een worteltjestaart te bakken. Weer komt het konijn aangekakt. “Ja”, zegt de bakker dit keer en het konijn antwoordt: “Oh, vies hè?” U kende hem waarschijnlijk al.

Maar ik vind eigenlijk dat de grap vol narigheid en haat zit. Omdat het niet tot verbinding en democratie leidt kan het niet meer en moet de grap uit de geschiedenisboeken geschrapt worden. Ten eerste maakt het konijn misbruik van zijn witte privileges. Hij heeft genoeg geld, tijd en daarmee een zekere machtspositie over de bakker, die wordt het slachtoffer van een onsmakelijke grap, terwijl hij oprecht zijn best doet voor de klant. Kennelijk heeft het misselijke beest genoeg tijd overdag omdat hij een ruime uitkering heeft of comedian is. Als het een zwart of transkonijn was geweest hadden de zaken wellicht anders gelegen.

Ook komt het product in een kwaad daglicht te staan, het is kennelijk vies. Het heeft een negatief effect op de verkoop waardoor mensen die in de worteltjestaartbusiness zitten hun toch al onzekere bestaan verliezen. Nog meer slachtoffers door dit witte haatkonijn. Geen enkel medeleven, de bedenker van de grap of het konijn hoort overduidelijk thuis in de hoek van het rechts-extremisme.

Je kunt je afvragen of humor in deze tijd nog wel kan. Het leven is zo zwaar geworden, past het dan nog wel om nog meer klappen uit te delen? Elke grap lijkt vol kritiek, vrouwonvriendelijkheid en roekeloos om ons heen maaien te zitten. Lachen is niet meer gezond, daar hebben we medicatie voor en injecties. Die moet je zodanig op peil houden dat je aan theaterbezoek niet meer toe komt.

Kaag waarschuwt voor rechts-extremisme. Viroloog Marion Koopmans ondersteunde de oproep van Kaag om in ‘verzet’ te komen. Ook Koopmans wordt zwaar bedreigd. “Het is niet de ander die het oplost. We moeten het met zijn allen oppakken.”

Op de saaiste en meest depressieve dag van het jaar, Blue Monday, weet ik me even geen raad meer, moet ik nog wel verder schrijven, wat een risico. Is dit wat 3D lage vibratie-denken met de politiek doet? Academische verwarring door alles maar te willen analyseren en opsplitsen. Met eindeloze gaslighting en hypocrisie tot gevolg. Ik wilde eigenlijk schrijven over wat voor een prachtig weekend we gehad hebben met Hart voor Humor optredens in Tilburg en op Texel. In het NRC werd de oudejaarsconference van Chris van der Ende haatcabaret genoemd, dus heten wij vanaf nu Haat voor Humor? Gek is dat onze shows steeds beter bezocht worden. Allemaal uiterst onverlichte rechts-extremisten die tot de nok toe vol zitten met ondemocratische haat.

Het rechts-extremisme uit zich in blote voeten, bloemetjesleggings, linnen tassen vol met biologisch fruit, kleurige glinstersjaals en tassen vol met hartjesstickers. En contant geld. Pallets en kruiwagens vol van deze virusverspreiders. Hoe kun je laten zien dat je niet zo een rechts-extremist bent? Je kunt bijvoorbeeld enorme nepborstenprotheses dragen, seksspeeltjes uitdelen op kleuterscholen of per vliegtuig en limousine naar klimaatconferenties gaan. Je kunt ook smakelijk lachen om grapjes over de Ikea, en hoe daar in de ballenbak een paar andersdenkenden doodgemarteld worden en volgestopt met plastic ballen.

Want contrast in onze algemeen geaccepteerde houding mag er niet meer zijn. Iedereen moet netjes hetzelfde denken. De oplossing voor de polarisatie is de 1 op de 5 die anders of extreem denkt, uit te schakelen. Alles moet positief worden en liefde. Misschien heeft Kaag wel gelijk. Er komt zoveel haat op ons af. Wil je naar Suriname vliegen om excuses aan te bieden voor onze minister-president? Haat. Heb je je bullshit kerstcadeau in de kliko gemikt? Haat. Klemt het deurtje van de keukenkast? Haat. Strijdt iemand voor jouw vrijheid? Haat. Vond je het niveau van deze column niet goed genoeg of vol tegenstrijdigheden? Haat. Ik kom je opzoeken met een paar haatclowns. Tot snel.

Wouter Meijs is cabaretier en aangesloten bij Hart voor Humor, het cabaret van het Vrije Woord. Wil je weten waar Hart voor Humor optreedt of een optreden boeken, kijk dan op de website hartvoorhumor.nl.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.