Nieuws Opinie

Het aanzien van 2023

column Sander Compagner aanzien 2023
Beeld: Wilfred Klap
💹

In Rutte and Kaag we trust is ons adagium voor het verkiezingsjaar​
In Rutte and Kaag we trust is ons adagium voor het verkiezingsjaar
Datum: 20 januari 2023
Opinie

Sander Compagner

Sander Compagner

2023 is begonnen en het belooft weer een mooi jaartje te worden. Voor de krantenmakers onder ons wordt het genieten. Bijgevoegd alvast de verhalen van het komende jaar.

De minder vrije media is het jaar begonnen met een ‘scoop’ en ontdekte dat astma komt door vochtige woningen en schimmels, de dramatische luchtkwaliteit in Nederland, intensieve veehouderij, koken op gas en weet hiermee opnieuw voor een paar dagen alle aandacht weg te houden bij de voortdurende oversterfte (in december 2022 slechts 20 procent). Nog maar 50 weken te gaan voor Maarten Keulemans en aanverwanten om recht te schrijven wat krom is...

De Nederlandse politici liegen nu met zulk een regelmaat dat het in 2023 officieel geen nieuwswaarde meer heeft. De score sinds dit jaar is begonnen: Christianne van der Wal liegt over met wie ze in Brussel was, Sigrid Kaag over een nevenfunctie bij de WHO, Jan Paternotte (D66) over een eik (of beuk) en Gert-Jan Segers dat-ie het WEF nog steeds niet kent.

De oorlog in Oekraïne gaan ‘we’ in 2023 opnieuw winnen. Rusland heeft geen wapens meer en bombardeert daarmee dag in dag uit burgerdoelen in de Oekraïne, tekent het Nederlandse journaille op van de Oekraïnse geheime diensten. Een oorlog waarbij de ene partij brandschoon is en de andere partij het kwaad zelf belichaamt, houdt de boel ook komend jaar fijn overzichtelijk. Wie een pleidooi houdt voor de vredesonderhandelingen is ook dit jaar een oorlogshitser, aldus de vredesbeweging die opnieuw een jaar extra ondergedoken blijft.

Onze vrienden van het WEF en aanverwante organisaties gaan verder met het zich ingraven in hun build back better-ideeĂ«n. Dat de rest van de wereld hele andere plannen en idealen heeft dan een transhumane dystopie zal ook komend jaar niet tot hun bubbel doordringen. De WEF’ers betalen elkaar aan het einde van het jaar met CBDC’s middels chips in hun voorhoofd, hopen ze zelf althans.

De klimaatopgehitsten blijven zich ook de komende seizoenen aan schilderijen en straten vastplakken. Door weer en wind, kou en hitte blijven ze Oost-Indisch doof voor iedere stem van rede. Hun vast geloof in de juiste wetenschap doet ook in 2023 niet onder voor de meest fundamentalistische jehova of wahibist. Voor het eerst in de geschiedenis van onze aarde de zeespiegel op een bepaald niveau willen vastzetten vraagt dan ook een godcomplex.

Verder zijn er al snel komend jaar verkiezingen waar het over zal gaan. We zullen ons niet kritisch opstellen over de politiek, want dat zou neigen naar ondemocratisch gedrag. Aangezien onze politieke klasse naast een continue stroom leugens om bestwil een smetteloos blazoen heeft, gaan we het woord verkiezingsfraude niet eens in de mond (pen) nemen. In Rutte and Kaag we trust is ons adagium voor het verkiezingsjaar.

Al deze verhalen en meer ook komend jaar in De Andere Krant!


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.