Nieuws   Mens en Macht

Intensivisten: zorg staat op omvallen, maar NIET door corona


6de editie dak
💨

Datum: 13 november 2021
Mens en Macht
Martijn Bloem

“De IC-zorg staat op springen,” verklaren twee Limburgse intensivisten. Maar ze zitten beslist niet te wachten op een coronapas of een testmaatschappij. “De draconische Covid-maatregelen hebben ons werk niet verlicht, maar juist bemoeilijkt,” zeggen zij in een interview met De Andere Krant.

“De maat is vol, de toestand in de zorg is catastrofaal,” vertelt Aernout Lahaije, intensivist in het St. Jansgasthuis in Weert, in een interview met De Andere Krant. Lahaije schreef samen met zijn collega Sander de Lange, intensivist in het Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen, een brandbrief aan de politiek over wat zij ervaren als een noodtoestand in de zorg. “We zijn uitgeput en verdoofd door de schrijnende situaties die we hebben gezien,” stellen zij.

Maar de spanningen die de artsen ervaren “zijn niet veroorzaakt door een coronavirus”, voegen zij hier aan toe. “Iedereen denkt dat de zorg op springen staat door corona. Niets is minder waar! Het is het resultaat van jarenlange uitholling van de zorg.”

De problemen in de zorg worden veroorzaakt door bezuinigingen, het ontbreken van investeringen en bureaucratie. “We moeten alle medische handelingen registreren, scorelijsten bijhouden. Voor het aanvragen van medische apparatuur is een stapel papierwerk nodig.”

Misschien het ergste van alles is dat “het welzijn van de zorgmedewerkers stelselmatig is genegeerd”, stellen de intensivisten, die spreken van “afschrikwekkende reorganisaties” die hebben geleid tot een schrijnend personeelstekort. Alleen al dit jaar zijn 27.000 collega’s gestopt, zeggen zij. “Er staan bedden leeg omdat er geen personeel is.”

De overheid rechtvaardigt het coronabeleid met de slogan “we doen het voor de zorg”. Maar zo ervaren de intensivisten het niet. “Het steekt ons enorm dat er een ongekende hoeveelheid geld wordt geïnvesteerd in het optuigen van een testmaatschappij en een medisch zinloze controle-app.” De QR-pas levert “absoluut geen gezondheidswinst op, alleen maar meer verdeeldheid en stress.” 

De vaccinatiedruk zal er bovendien toe leiden dat “nog meer zorgmedewerkers vertrekken, omdat dwang nooit werk. Dwang en discriminatie mogen absoluut geen plaats hebben binnen de gezondheidszorg.”
Het ministerie van VWS en RIVM hebben tot dusver geen enkele reactie gegeven op de brandbrief en de petitie. U kunt hem lezen en (voor medisch personeel) ondertekenen op www.verzorgdezorg.nl

Let op: in de papieren versie van de krant is helaas iets misgegaan bij de kop. Daar staat:

Intensivisten: zorg staat op omvallen, maar niet ALLEEN door corona

Dit had moeten zijn:

Intensivisten: zorg staat op omvallen, maar NIET door corona

Onze excuses voor het misverstand.

Verder in de krant van 13 november:

• Huisarts Huib Ruttten bespreekt nieuw wetenschappelijk onderzoek: vaccinaties helpen niet tegen besmetting – mondkapjes ook niet – vaccinaties leiden juist tot nieuwe virusvarianten

Luister Vrij Bij Mij: een nieuw platform waarop artiesten zich kunnen aanbieden voor het geven van privé-concerten, en eigenaren van locaties hun ruimtes kunnen aanbieden voor privé-voorstellingen - alles zonder QR-code!

• Interview -  het levensverhaal van Tisjeboy Jay: van boekhouder tot comedian

• Wie QR heeft krijgt lekkers, wie die niet heeft de roe – veel steden eisen van ouders een QR-code bij het afhalen van de Sint; in Amersfoort wist een moeder de gemeente over te halen om hiervan af te zien

• Ethische dilemma’s rond het gebruik van foetus-cellijnen bij de productie van vaccins: zouden Christenen, Islamieten en veganisten het vaccin nemen als ze wisten hoe het werd geproduceerd?

• Interview Franse journalist en buitenland-deskundige Thierry Meyssan: “De Verenigde Staten hebben geen vrienden of vijanden meer”

• Lokale detailhandel in verdrukking door coronabeleid: hoe stoppen we de Amazonisering?

• Tijdboek LuMens: Ferdinand van der Neut presenteert blauwdrukken van een nieuwe wereld

• Het Andere Journaal: met Brieven aan de Toekomst; Wij de Ouders; Op naar je innerguru met Giel Beelen; Parallelle-economie.NU

• Interview boer Harrie Boomkamp: Fokken met respect voor dier en natuur

• De Corona Files: Bill Gates wil dat we ons voorbereiden op een biologische aanvallen – Rabbijnse rechtbank in New York verbiedt vaccinaties voor jongeren – Limburgs Parlement tegen coronapas – Directeur Bayer erkent: vaccins zijn gentherapie

• Columns van natuurgeneeskundige Arjen Pasma (een brief aan de koning), Maarten Vasbinder (BigCrime), Willem Frederik Erné (over Robert David Steele), Pieter Stuurman (over moddergooien naar FVD) en jurist Jeroen Pols (“Grondrechten? Nooit van gehoord!).

• In de prachtige portrettenserie Rechte Rug: Rob van de Pol (69) roept de media op om te stoppen met leugens

• Ab Gietelink: Welke kant gaat het cororonaprotest op?

• Profiel: Pepijn van Houwelingen

• Viruswaarheid daagt leden Gezondheidsraad persoonlijk
en nog veel meer! 
 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.©2023 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.