Nieuws Geo-politiek

McKinseyGate: wie heeft echt de macht in Frankrijk?

macron in het nauw
Ale_Mi
💨

In kabinet Macron zitten meerdere oud-McKinsey medewerkers​
In kabinet Macron zitten meerdere oud-McKinsey medewerkers
Datum: 12 april 2022
Geo-politiek

Elze van Hamelen

Elze van Hamelen

Het Amerikaanse adviesbureau McKinsey blijkt achter de schermen een grote hand te hebben gehad in de ontwikkeling en uitvoering van het Franse coronabeleid, zo blijkt uit een explosief rapport van een parlementaire onderzoekscommissie. ‘McKinseyGate’ brengt president Macron in het nauw aan de vooravond van de Franse presidentsverkiezingen, die op 10 april beginnen. Wat onbelicht blijft, is dat de rol van McKinsey veel dieper gaat en al veel langer aan de gang is. De partij en regering van Macron zijn in grote mate een creatie van McKinsey, dat op zijn beurt wordt gecontroleerd door Amerikaanse belangen.

Een commissie van de Franse senaat bracht op 17 maart een schokkend rapport uit dat voor opschudding zorgt in Frankrijk. Naar aanleiding van een artikel in het tijdschrift ­Politico, over hoe onder Macron grote internationale ­consultancies de Franse overheid voor een groot deel hebben overgenomen, ­stelde het Franse parlement een ­onderzoek in dat vier maanden ­duurde. Uit het rapport blijkt dat de ­overheid alleen al in 2021 meer dan 1 miljard euro aan adviesbureaus ­spendeerde. Deze inschatting is laag, want de commissie kon slechts 10 ­procent van de ­publieke financiën ­natrekken. De Franse overheid blijkt in hoge mate afhankelijk te zijn van ­adviesbureaus. Het inhuren van extern advies is een trend die niet begon bij de regering Macron, maar die tijdens zijn bewind wel in een stroomversnelling kwam. De ­inzet van adviesbureaus verdubbelde ­tijdens zijn presidentsperiode.

Het Amerikaanse ­adviesbureau McKinsey werd veruit het meest ­ingehuurd en verdiende in 2021 ongeveer 250.000 euro per ­werkweek. De medewerking tijdens het senaats­onderzoek verliep stroef, een vragenlijst van de senaat kwam onvolledig retour. Er werd slechts informatie over drie jaar aangeleverd, ­terwijl de ­onderzoekscommissie om tien jaar vroeg. Daar komt bij dat de ­directeur Public Sector van de de Franse tak van ­McKinsey, Karim ­Tadjeddine, misschien ­meineed heeft gepleegd toen hij ­verklaarde dat zijn bedrijf belasting ­betaalde in Frankrijk. Volgens de ­bevindingen van de ­senaatscommissie heeft McKinsey de afgelopen tien jaar geen belasting betaald in ­Frankrijk. Het Franse kantoor is ­officieel ­gevestigd in de Amerikaanse ­belastinghaven Delaware, en ­kosten worden ­maximaal van inkomsten ­afgetrokken zodat de winst erg laag is.

Onder de hashtag #McKinseyGate is nu een publieke discussie ontstaan in Frankrijk over de ­invloed van adviesbureaus op het overheidsbeleid en de ­wenselijkheid daarvan. ­Macron stelt dat de ­omstandigheden in het afgelopen jaar ­dermate ­uitzonderlijk waren, dat het de uitgaven zou legi­timeren. Volgens ­McKinsey zelf ­ondersteunen zij slechts ­ambtenaren bij de uitvoering van hun taken, maar spelen ze geen rol in de ­besluitvorming. ­Parlementariër en rapporteur van de commissie Eliane Assassi ziet dat anders: “Het inschakelen van adviesbureaus is misschien wel de reflex geworden van een staat die soms het gevoel geeft niet meer te weten hoe het moet”, en het senaatsrapport acht “de invloed van adviesbureaus op besluitvorming bewezen”.

Waar echter minder oog voor is, is dat de relatie tussen McKinsey en Macron al heel lang veel inniger is dan de meeste mensen beseffen. Dit blijkt uit een uitgebreid artikel McKinseyGate: France’s shadow government and the rise of the corporate state’, van Freddie Ponton in de online publicatie 21st Century Wire. Ponton legt op overtuigende wijze de netwerken rondom Macron bloot. De relatie tussen Macron en McKinsey blijkt tot 2007 te zijn terug te voeren. In dat jaar werd Macron lid van de ‘commissie-Attali’, waarin de mogelijkheden voor economische hervorming werden verkend. Voorzitter Jacques Attali is een centraal figuur in de Franse politiek. De meeste bekendheid verwerft hij als rechterhand van de president François Mitterrand. Hij laat zich openlijk sympathiek uit over eugenetica en is voorstander van een geglobaliseerde wereld in lijn met de visie van het World Economic Forum (WEF). Tijdens een bijeenkomst van de commissie-Attali werd de toen 27-jarige Macron voorgesteld aan het toenmalig hoofd van de Franse tak van McKinsey. Ook aanwezig was Éric Labaye, senior Partner bij McKinsey, met wie Macron later veel zou samenwerken, en Macrons rechterhand – niemand minder dan de eerdergenoemde Tadjeddine. In 2016 waren Macron en Tadjeddine prominente leden van het bestuur van de technocratische denktenk En Temps Réel. In datzelfde jaar wordt de ­politieke partij van Macron, Le Republique En Marche, als vanuit het niets opgericht. McKinsey is hier nauw bij betrokken: het partij­programma werd gratis geschreven door twintig McKinsey werknemers, en medewerkers van McKinsey ­ondersteunden de oprichting door het organiseren van ‘fundraisers’ en diners in London, Parijs en Brussel. Tijdens de verkiezingscampagne werden werkgroepen opgezet met ten minste twintig McKinsey ­medewerkers, die voorstellen schrijven voor economische verandering. In het huidige kabinet van Macron zitten meerdere oud-McKinsey ­medewerkers – om ze allemaal te bespreken valt buiten het bestek van dit artikel, maar in het oog ­springend zijn ­bijvoorbeeld ­Mathieu Maucourt, die ­verantwoordelijk is voor het ­programma ‘­digitale staat’, en de algemeen ­manager van En Marche, Paul Midy.

Ponton vraagt zich dan ook af: “Was het Macron die voor McKinsey koos, of was het andersom?”

McKinsey is een zeer prestigieus Amerikaans adviesbureau dat bijna een eeuw geleden in Chicago is opgericht. Er zijn 90 vestigingen in 51 landen, met wereldwijd 35.000 medewerkers, waaronder 600 in Frankrijk. McKinsey geeft advies aan beursgenoteerde bedrijven, staatshoofden en ministeries. In de VS heeft het bedrijf banden met de CIA en de nationale veiligheidsdienst NSA, waar het tussen 2015-2019 een reorganisatie coördineerde. “Is het mogelijk dat McKinsey is gebruikt als achterdeur voor Amerikaanse veiligheidsdiensten om politieke en economische informatie te verzamelen, of Frankrijks politieke, commerciële of buitenlands beleid te beïnvloeden of aan te sturen?” vraagt Freddie Ponton in een uitgebreid artikel op 21st Century Wire. “Het is duidelijk dat als de CIA-plannen had de Franse overheid te infiltreren, McKinsey de perfecte ingang zou zijn”.

Een vreemde vraag is dit niet. McKinsey is strategisch partner van het internationale netwerk World Economic Forum (WEF), waar miljardairs, politici en financiers bij elkaar komen. Macron doorliep een opleiding als ‘Young Global Leader’ bij het WEF en werkte in het verleden bij de machtige zakenbank Rothschild. .
Het is de vraag of Macron enMcKinsey beleidsagenda’s uitvoeren die ten dienste staan van het Franse volk – of van andere belangen. Tijdens de covid crisis ondergaat Frankrijk extreme lockdowns. , De blauwdruk voor het managen van publieke gezondheid dat McKinsey in Australië gebruikt blijkt exact hetzelfde te zijn als die in Frankrijk wordt ingezet.

Bronnen:





 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.