Nieuws Opinie

Meten met twee maten

column saskia twee maten
Frederick Florin | AFP
💨

Democratie is mooi, maar dan wel op z’n Brussels​
Democratie is mooi, maar dan wel op z’n Brussels
Datum: 6 oktober 2022
Opinie

Saskia van Orly

Saskia van Orly

Tsjonge jonge, het waren me de weekjes wel! Politiek en media hebben nu officieel elke vorm van logica losgelaten. Daarbij is dubbele moraal, in de volksmond ‘meten met twee maten’, het allernieuwste normaal. Voor wie denkt, waar heeft ze het over, doe ik een rondje bewijslast met wat in het oog springende voorbeelden.

Zweden en Italië. Gezien de sfeer in die landen - net als bij ons volledig naar de kloten - is het geen verrassende omslag dat ze plotseling ‘ultra-rechts’ zijn. Een volledig mislukt migrantenbeleid en economische teloorgang gaan immers op een dag zijn onvermijdelijke tol eisen. Dat een zittende macht niks heeft met nieuwkomers is logisch, maar ook de media zijn volledig van slag. Je zou denken dat die in Italië juist heel blij waren dat Giorgia Meloni de onoplosbare ellende mag gaan oplossen. Nee, ze zijn woedend. En waar niemand in Europa zich ooit druk maakte om het nazi-verleden van invloedrijke multinationals zoals Bayer, Kodak en Siemens en hun actieve sponsoring van gaskamers en Mengele-experimenten, wordt Meloni nu hysterisch in een historisch perspectief geplaatst en vergeleken met Benito Mussolini. Daarmee is de schuldenpuinhoop die Italië heet, nu met meer dan zestig miljoen inwoners ineens voor een kwart ‘neo-fascistisch’.

Onverteerbaar voor Rutte’s baas, Ursula von der Leyen. Zeker omdat ze als bloedfanatieke promotor van democratie een prachtig gratis stemadvies had gegeven. De kern daarvan was: Italians, don’t go in se wrrrong dirrrection’. Zo’n 26 procent van de stemmers trok zich daar niks van aan, maar ook Ursula is het twee-maten-type. Democratie is mooi, maar dan wel op z’n Brussels, natuurlijk. Op una giornata particolare komt haar afrekening.

In ons eigen episch WEF-centrum Holland is het ook op alle fronten een twee-maten-bal. Kaag kon Baudet er ongefundeerd van beschuldigen undercover Poetin-werknemer te zijn, maar toen hij andersom een spionageballetje opgooide, was het kabinet te klein. Zo klein dat er demonstratief werd uitgeweken ‘naar een ruimte elders’.

Een andere twee-maten-meter is onze ‘knuffel-Turk’ Eus. Deze likkende deurmat van Johan Derksen sloeg onlangs zo ver door in zijn deug­Euserij dat hij Ongehoord Nederland onze nationale Ku Klux Clan noemde. Niemand vond dat een probleem en dat is raar. Buitensporig raar als je bedenkt dat elke verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog en de holocaust zwaar taboe is. Je wordt er nog nét niet om vergast. Die mildheid is vooral te danken aan de huidige gasprijzen. De horror van de slaventijd kun je er blijkbaar ongestraft bijslepen. Want waar was Akwasi? Of Sylvana Simons? Waar waren de BLM-beweging en Tim Hofman om dit trieste staaltje slavernij-bagatellisering met veel emotioneel vertoon te veroordelen?

Het is natuurlijk geen wedstrijdje WOII versus Slaventijd. ‘Welk leed was het ergste?’. Laten we reëel zijn, zwarte mensen werden in bomen gehangen - zoals Billy Holiday bezingt in Strange Fruit - en zelfs lang na de afschaffing van de slavernij, zwaar mishandeld en vermoord. Niet in de laatste plaats door de Ku Klux Clan.

Iemand die wél de taak op zich nam om de walgelijke Eus-vergelijking in perspectief te plaatsen, was oud-­ directeur van de NOS, Bauke Geersing. Hij schreef een brief aan huidig directeur Frederieke Leeflang. Daarin benoemde hij heel specifiek de slavernij-bagatellisering en uitte zijn zorgen om de NPO die zich ‘voorbarig en eenzijdig positioneert’. Onnodig te zeggen dat Bauke Geersing onmiddellijk werd neergezet als een oude seniele gek die zijn muil moet houden.

Een wat verder-weg-voorbeeld van dubbele moraal - of eigenlijk meer de Hollandse non-reactie daarop - is iets dat ik zo’n twee weken geleden las. Vanwege de instortende huizenmarkt in China, krijgen mensen die daar een huis kopen er nu een varken bij. Met 1,4 miljard Chinezen is het maar hopen dat Chinese stikstof niet zo vernietigend is als Hollandse. Geen woord daarover van de klimaatfanatici. Misschien vandaar dat de varkensbonus me deed denken aan de prostituée die Oostenrijkse mannen vorig jaar cadeau kregen bij hun eerste vaccin. Soms is het dus ’s lands wijs, ’s lands eer, maar soms ook helemaal niet.

Om het rondje toch wat luchtig af te sluiten wil ik graag iets delen wat een vriendin me pas vertelde. Het is best off-topic, maar omdat ik opliep tegen de grens van mijn complotbegrip, moet ik het even kwijt. Ze vertelde… - en op alles wat me heilig is zweer ik dat ik het niet verzin - dat de meest recente complottheorie is: ‘het hiernamaals is nu ook in corrupte handen gevallen’.

Hoewel ik dus pretendeer behoorlijk open-minded te zijn, kon ik er niks bij voorstellen. Wel vond ik de stelling zo geniaal dat ik het niet kon laten om er weer een eigen theorie bovenop te stapelen. Die is: de AIVD heeft deze theorie de wereld in-­getrold om de wat dieper denkenden in een psychopathisch schijnsel te zetten. Ik heb echter geen enkel bewijs voor dit vermoeden, dus ik reken op jullie discretie en dat dit vooral binnenskrants blijft.

Tot slot wil ik ons allemaal vast heel veel sterkte wensen voor de komende week.

Ter excuus van mijn wat erg uitwaaierend verhaal geef ik als bonus een nogal wijze tweet die ik nooit plaatste: ‘In een van de rijkste landen ter wereld met de meest hoogstaande technologie, zitten mensen zichzelf wanhopig warm te houden met een paar theelichtjes onder een omgekeerde bloempot’.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.