Nieuws Opinie

Stem voor zand in de machine

column sander zand in de machine
Beeld: JKD
💨

“De kans die we hebben ligt er juist in dat de huidige macht opereert onder de dekmantel van een democratisch systeem”​
“De kans die we hebben ligt er juist in dat de huidige macht opereert onder de dekmantel van een democratisch systeem”
Datum: 20 november 2023
Opinie

Sander Compagner

Sander Compagner

De meest gestelde vraag van de afgelopen weken is wel of niet stemmen. Vorige week hebben we in deze krant aandacht gegeven aan deze kwestie door voorstanders van beide opties aan het woord te laten. Jeroen Pols hield in zijn column een pleidooi om vooral wel te gaan stemmen en Pieter Stuurman gaat deze week in op dit dilemma. Waar Stuurman natuurlijk gelijk in heeft, is de constatering dat wel of niet stemmen op de korte termijn geen verschil gaat maken. De macht dendert echt wel voort en ligt allang niet meer in Den Haag.

Wat mij stoort aan de, vaak zeer vocale, propagandisten van het niet stemmen is dat ze negatieve kwalificaties toeschrijven aan mensen die ervoor kiezen wel te gaan stemmen. De stemmer zou gered willen worden door een macht buiten hem of haar. De stemmer legitimeert het systeem door te stemmen. De stemmer geeft zijn letterlijke stem, zijn vermogen om te spreken, weg. De stemmer verwacht dat er vanuit het bestaande systeem oplossingen komen voor de huidige problemen. De stemmer gelooft in het systeem. De stemmer is medeverantwoordelijk voor alle misdaad of onrecht die door het systeem worden veroorzaakt. De stemmer geeft zijn energie aan een corrupt systeem en versterkt daarmee dit systeem. En de stemmer snapt het überhaupt niet, want wanneer stemmen echt een verschil zou maken, was het allang verboden geweest.

De stelling dat stemmen wanneer het zin had wel verboden zou zijn, is onzinnig. De kans die we hebben als fundamentele oppositie, binnen en buiten de politiek, ligt er juist in dat de huidige macht opereert onder de dekmantel van een democratisch systeem, dat volgens de politici en media fantastisch werkt. Het afschaffen van verkiezingen zou deze dekmantel direct opblazen natuurlijk.

Zelf ga ik dus stemmen de 22e. Niet omdat één van de eerdergenoemde kwalificaties over ‘de stemmer’ op mij van toepassing is. Ik heb geen fiducie dat er vanuit de politiek redding gaat komen en ik zal me op alle manieren blijven uitspreken, ook na mijn stem. Ik voel me op generlei wijze verantwoordelijk voor de door de politieke macht gepleegde misdaden en misstanden. En ik geef echt alleen steun en energie aan de partij en persoon op wie ik stem.

Wat ik met mijn stem beoog, is medestanders die ook fundamenteel kritisch op de huidige orde zijn meer stem te geven. We gaan collectief op het ravijn af en we kunnen de snelheid minderen in de hoop de ondergang te voorkomen. Aan de zijkant gaan staan met een principieel moreel standpunt, wat geen enkel effect heeft op de praktijk van deze tijd, vind ik een minder logische keuze dan de strooiers van zand in de machine van de macht te versterken.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.