Zoë Rollman (30) chemisch analist


Zoë Rollman Chemisch Analist
Datum: 2021-10-28
Gezondheid
Ad en Visser


Zoë is enig kind. Ze had een gelukkige jeugd, maar haar puberteit was moeilijk. Op haar dertiende overleed haar vader. Vanaf zijn geboorte had hij diabetes type 1. Ze herinnert hem niet anders dan dat hij ziekelijk was maar tegelijkertijd leefde alsof hij niets mankeerde. “Dat kan natuurlijk niet goed gaan, maar hij heeft het op zijn eigen manier gedaan, geleefd tot het eind.”

Ook kreeg hij maagkanker, moest een aantal zware operaties ondergaan, maar kwam er weer redelijk bovenop. Het ging een tijd best goed, al was het met veel medicatie. “Met mij ging het minder, zeker op school, van HAVO /VWO belande ik op het VMBO-TL. Toch ben ik nooit blijven zitten en haalde op mijn vijftiende mijn diploma”. 

Direct na haar eindexamen is Zoë verpleegkunde gaan studeren aan het ROC Midden Nederland. Ze was kind aan huis in ziekenhuizen en vond verpleegster een mooi beroep, mensen helpen. Ze liep stages in de ouderenzorg, een verpleeghuis, werkte met verstandelijk gehandicapten en kwam uiteindelijk te werken op de maag-lever-darm afdeling van een regulier ziekenhuis. “Maar het werd mij emotioneel te zwaar, ik nam het leed van de patiënten mee naar huis. Bovendien kreeg ik steeds meer problemen met de macht van de farma-industrie in de ziekenhuizen. Er wordt veel te snel naar medicatie gegrepen. Alles is gericht op winstmaximalisatie. Ik stopte en begon een vierjarige opleiding tot Chemisch Analist. Momenteel werk ik op het laboratorium van DEKRA en ben gespecialiseerd in Tribologie. Op onze afdeling doen wij smeermiddel analyse en (schade)onderzoek in onderdelen van technische systemen.”

“Na de dood van mijn vader in 2004 ben ik vegetariër geworden, in navolging van mijn moeder die in 2006 borstkanker heeft overwonnen. Ik stel kritische vragen aan zaken die in de wereld spelen en aan mijzelf. Iedereen moet zelf weten hoe hij zijn leven inricht. Dat staat nu onder druk. Ik ga naar demonstraties en spreek mij uit. Sinds 2016 ben ik Raw Vegan. Ik leef voornamelijk op groente en fruit, deze levensstijl geeft mij energie. Mijn sterrenbeeld is Maagd. Op mijn elfde kreeg ik van mijn vader een medaillon met dit sterrenbeeld. Hij had het op zijn achttiende opgedoken en altijd bewaard. Sindsdien heb ik het om. Het geeft mij kracht.”

“Mijn vader voerde een niet te winnen strijd. In 2000 kreeg hij nieuwe nier en een nieuwe alvleesklier. Hij heeft tot het einde gevochten én geleefd. Hij was een enorme doorzetter. Zijn beide benen moesten worden geamputeerd maar hij wilde absoluut niet in een rolstoel. Met twee protheses heeft hij zelfs weer leren lopen en fietsen. Hij was eigenwijs, op zijn manier, net als ik. Mijn vader zou trots geweest zijn op mijn onafhankelijke mening. Zeker weten”. 
Wil je alle artikelen lezen?
Koop De Andere Krant bij jou in de buurt, of abonneer nu en krijg elke zaterdag de krant in de bus.
Wil je alle artikelen lezen?
Koop De Andere Krant bij jou in de buurt, of abonneer nu en krijg elke zaterdag de krant in de bus.

AK
Volg Ons:              

©2021 De Andere Krant B.V. i.o., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.