Boeren bezorgd om ‘LTO-infiltratie’ BBB
Beeld: MKfotografie
💨
De meeste kritiek komt uit de hoek van boeren zelf
De meeste kritiek komt uit de hoek van boeren zelf
Datum: 26 maart 2023
Mens en Macht
Rypke Zeilmaker
Bij BBB blijken nogal wat bestuurders betrokken te zijn van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), die door veel boeren wordt gezien als een verlengstuk van de overheid. Ook telt BBB opvallend veel prominente ex-CDA’ers. Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) maakt zich zorgen. “Als BBB niet brengt wat mensen ervan hopen, dan stemmen we ze alsnog weg.”
Na de monsterzege van BBB in de Provinciale Staten verkiezingen circuleren op sociale media allerlei beschuldigingen over de ware intenties van de partij. Activisten tegen de veehouderij, maar ook de corona-verzetsbeweging vermoeden een samenzwering van BBB met chemie- en agro-reus Bayer-Monsanto, omdat dit bedrijf opdrachtgever is geweest van het marketingbureau dat betrokken was bij de oprichting van BBB. Eerste Kamer-lijsttrekker van BBB Ilona Lagas kwam op Twitter onder vuur te liggen, omdat zij in 2021 nog een ‘Spoedwet’ bepleitte die mensen met twijfels over coronavaccinatie juridisch onder druk moest zetten.
Maar de meeste kritiek komt uit de hoek van boeren zelf: BBB zou zijn geïnfiltreerd door LTO en daarmee een werktuig van het oude beleid kunnen worden. “Wij maken ons zorgen om infiltratie door de LTO”, stelt Mark van den Oever, aanvoerder van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) in een reactie. “Er zijn daarnaast nogal wat oud-VVD’ers en CDA’ers op de lijst gekomen. Daarom houden we de zaak goed in de gaten. En als BBB niet brengt wat mensen er van hopen, dan stemmen we ze alsnog weg.”
Bij boerenactiegroepen heerst al jaren onvrede over de koers van Land- en Tuinbouworganisatie LTO, die zij als ‘Langzaam Ten Onder’ kenschetsen, omdat de LTO een akkoord sloot met het ministerie van LNV over stikstofbeleid, met daarin de grootschalige uitkoop van boeren.
De zorgen van Van den Oever zijn niet zonder grond als je de kandidatenlijst van BBB bekijkt. Zo is de lijsttrekker van de BBB-fractie in Friesland, Abel Kooistra, de stikstof-beleidsmedewerker van LTO Noord. In Noord-Brabant staat op plaats drie de Voorzitter Melkveehouderij van LTO, Wil Meulenbroeks. Lijstduwer van de BBB, Harold Zoet, is LTO-voorzitter Noord Regio Oost. En Carla Evers, BBB-lijsttrekker in Overijssel, was eveneens bestuurder bij LTO Noord. Zij stapte echter in 2021 op bij LTO vanwege ‘onvrede voor het gevoerde beleid’.
De zorgen van FDF worden breed in het boerenfront gevoeld. Dat erkent ook Jan Cees Vogelaar, stikstofadviseur van Ja21. “Met de huidige koers van LTO blijft alles bij het oude, dat je gaat meepraten met waanzin, en dat je dat ook weet”, stelt hij. “Maar dat je toch meedoet bij een zogenaamde gebiedsgerichte aanpak, omdat je met de overheid in gesprek wilt blijven. Terwijl je uit het frame van de overheid wilt stappen, omdat je anders dezelfde rondjes blijft draaien.”
Maar Vogelaar ziet bij BBB vooralsnog voldoende boeren-invloed om hun belangen te vertegenwoordigen. Wel ziet hij veel oud-CDA-politici en VVD-politici die nu een nieuw politiek onderkomen zoeken.
Andere populaire beschuldigingen die op internet circuleren betreffen de banden van de nieuwe BBB-penningmeester Annemieke Tromp met agrarisch accountancybureau Alfa. Zij zit daar in de Ondernemingsraad. Dat bureau is, net als LTO, een fervent promotor van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. En die vormen juist een basis voor beleid tegen boeren, zoals het minderen van vlees- en zuivelconsumptie.
Ook zou haar bureau boeren bij de Belastingdienst aangeven, omdat ze een convenant met de overheid zouden hebben gesloten. “Alle accountancy-kantoren zijn verplicht aan de Belastingdienst onregelmatigheden door te geven”, stelt Tromp in reactie. Op de zorgen van FDF over ‘LTO-infiltratie’ reageert BBB-penningmeester Tromp: “Ik kom niet van LTO, maar wij begrijpen die zorgen helemaal. Het is altijd lastig om te kijken welke poppetjes je binnenhaalt en welke je uitbant. Maar laten we niet al die beschuldigingen uitvergroten, en geef ons de kans het waar te maken.”
Bij de NOS, Volkskrant en NPO radio werd afgelopen week het vier jaar oude verhaal opnieuw uitgediept, dat BBB een product is van het marketingbureau voor de agribusiness, ReMarkable. BBB zou ‘worden gefinancierd door Monsanto en Bayer’, zo retweette ex-VVD’er Arend-Jan Boekestijn van Volt. Dit omdat – zoals Henk Verveer van BBB uitlegde in De Andere Krant – zijn marketingbureau de grote klanten uit de agrarische wereld in het portfolio heeft. Bayer nam Monsanto in 2016 over, en Bayer is klant van ReMarkable. Maar dezelfde klanten hebben, betekent nog niet dat Bayer de BBB financiert.
Eerder was fulltime-twitterende dieractivist en psychologe Roos Vonk al op die theorie gesprongen. Zij retweette een uitspraak van Bert Wagendorp, die in De Volkskrant van 16 maart stelde dat het ‘niet eerder is voorgekomen’ dat een partij voortkwam uit een marketingbureau. Dat is niet helemaal waar. De Partij voor de Dieren werd uitgevonden en opgericht door professioneel marketeer Niko Koffeman, het brein achter procederende actiegroepen tegen jacht en veehouderij als ‘Kritisch Faunabeheer’ en oprichter van ‘De Vegetarische Slager.’ Dit laatste bedrijf verkocht Koffeman aan voedings-multinational Unilever.
Wil je meer weten?
Wil je meer weten?