Nieuws Mens en Macht

Brussel wil gecentraliseerd EU-patiëntendossier

eu Patiënt dossier
Marjolein Jansen & Joe Dijkhuis
💨

Anonieme data is een fabeltje​
Anonieme data is een fabeltje
Datum: 20 mei 2022
Mens en Macht

Elze van Hamelen

Elze van Hamelen

De Europese Commissie werkt aan een ‘Europese gezondheidsunie: een Europese ruimte voor gezondheidsgegevens ten dienste van mensen en wetenschap’, waarin medische informatie centraal en eenduidig verzameld wordt in patiëntendossiers die in de gehele unie toegankelijk zijn.

Burgers krijgen gemakkelijk toegang tot medische informatie waar ze ‘volledige controle’ over hebben. Als medicatie nodig is in het buitenland, kan een arts deze via het Europese dossier eenvoudig bestellen. Geanonimiseerde gegevens zullen ook beschikbaar worden gesteld voor onderzoek, innovatie en beleid aan overheids- en onderzoeksinstellingen, én aan het bedrijfsleven. Volgens Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie, legt het patiëntendossier “de basis voor veilige en betrouwbare toegang tot gezondheidsgegevens die volledig in overeenstemming is met de fundamentele waarden die aan de basis liggen van de EU”.

Het is moeilijk te onderschatten wat de implicaties zijn van het centraliseren en beschikbaar stellen van medische gegevens. Door het uitroepen van een gezondheidscrisis wordt de bevolking al twee jaar grondrechten ontzegd. Met toegang tot dossiers wordt het duidelijk wie er gevaccineerd en/of getest is, hoe vaak, en wie niet. Dat is belangrijke informatie voor de medische dictatuur.

Geanonimiseerde data zijn in de praktijk een fabeltje. Via de meta-data is een dossier eenvoudig naar een individu te herleiden. Een gecentraliseerd medisch dossier is natuurlijk ook eenvoudig te koppelen aan andere projecten binnen de EU: het digitale ID en het Europese digitale coronacertificaat.

Medische informatie is ook zeer waardevol voor farmabedrijven. Via de medische dossiers kunnen eenvoudig de effecten van de ‘vaccinaties’ worden getraceerd – een ‘real-life’ fase -3-experiment. Ter illustratie: in 2020 sloot de Israëlische overheid een overeenkomst met Pfizer. In ruil voor voorrang bij het leveren van vaccins, kreeg de farmagigant toegang tot ‘geanonimiseerde’ medische dossiers, waarmee effecten van de vaccins gemonitord konden worden. Pfizer had de data nodig voor de nog lopende klinische proeven.

Bronnen:




 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.