Nieuws Cultuur

Corona-kritische docuserie Tegenwind wint prestigieuze Vlaamse publieksprijs

tegenwind prijs
www.tegenwind.tv
💨

Door pers verguisd – door publiek omarmd​
Door pers verguisd – door publiek omarmd
Datum: 16 mei 2022
Cultuur

Sander Compagner

Sander Compagner

De vorig jaar zomer in Andalusië opgenomen documentaire-serie Tegenwind, waarin prominente critici van het coronabeleid aan het woord komen, heeft verrassenderwijs in België de Ultimas publieksprijs gewonnen, ondanks tegenwerking van de pers en Ultimas zelf. De documentaire werd meer dan 6 miljoen keer bekeken en kreeg zes keer zoveel stemmen als de nummer twee van de verkiezing.

De documentaire-serie, gemaakt door het journalistenechtpaar Alain Grootaers en Jakobien Huismans en geregisseerd door Mark Sanders, brengt criticasters van het coronabeleid in beeld. Het gaat om wetenschappers die omwille van hun mening werden en worden gedwarsboomd. Zij spreken zich ook uit over hoe zij het ervaren om ‘gecanceld’ te worden. Deelnemers aan de serie waren lector gezondheidswetenschappen Sam Brokken, psychologieprofessor Mattias Desmet, onderzoeker Maurice de Hond, de Nederlandse vaccinoloog prof. dr. Theo Schetters, hoogleraar privacyrecht Paul De Hert en gezondheidseconoom Lieven Annemans. Op de Spaanse Finca van het makersduo reflecteren deze gasten op de afgelopen periode en de onwerkelijke situatie waarin ze zich bevinden. Regisseur Mark Sanders heeft zich “volledig kunnen uitleven” op de beelden, zegt hij tegenover De Andere Krant.

De in Nederland door online nieuwszender BlckBx uitgezonden documentaire werd initieel geschrapt van de shortlist van de publieksprijs. Nadat fans van de film hiertegen protesteerden, gaf minister-president van Vlaanderen Jan Jambon zijn kabinetschef vorige week vrijdag de opdracht om Tegenwind opnieuw op de lijst te zetten. Met 12.000 stemmen bleef Tegenwind de runner up, De Knikkers van Qadir, van Qadir Nadery, met 10.000 stemmen voor. Een eclatante overwinning dus. Na alle tegenwerking die Tegenwind vanuit de reguliere media heeft gehad was het een zoete overwinning voor de winnaars na een bizarre week, zegt Sanders. “Het leek wel een aflevering van de satirische tv-serie Yes Minister. Zelden werd er zo gelachen op de virtuele redactie van Tegenwind.”

De Ultimas publieksprijs van de Vlaamse regering wordt gesponsord door het tijdschrift Knack en de de Belgische publieke omroep VRT. “Knack vond het zelfs zo angstwekkend dat we waren genomineerd en best wel eens konden winnen dat ze er een heel artikel aan hebben gewijd. Dank je Knack, voor de gratis reclame!”

De documentaire-serie heeft in totaal meer dan zes miljoen kijkers getrokken. De Belgische zender TV Plus stopte na de eerste aflevering met uitzendingen, na hevige kritiek. Volgers Sanders was de druk op dit relatief kleine TV-station dusdanig groot dat ze “eieren voor hun geld hebben gekozen”.

Ondanks de hoge kijkcijfers en de waardering die de makers van het publiek ontvingen, willen de media in België nog steeds niet geloven dat de winst eerlijk tot stand is gekomen. De makers, die de documentaire niet zelf hebben ingediend voor de prijs, worden er door de VRT nu van beschuldigd een campagne te hebben gevoerd die de winst moet verklaren. Dat het Belgische publiek zelf geïnteresseerd is in het geluid dat door de reguliere media niet wordt gebracht, en waardering heeft voor het werk van de makers, lijkt er niet in te kunnen bij de VRT.

De afleveringen mogen zich sinds de verkiezing verheugen in veel nieuwe kijkers. Ook is er een tweede, internationale serie in de maak, genaamd Headwind. In samenwerking met de Amerikaanse nieuwswebsite Epoch Times en BlckBx hopen de makers nog meer mensen te bereiken. De eerste aflevering met als gast Robert Malone, mede-uitvinder van de mRNA-techniek en kritisch op het vaccinatiebeleid, is al uitgezonden. Afleveringen met Mattias Desmet, Robert F. Kennedy, oprichter van Children’s Health Defense en telg uit de bekende familie, en de bekende Amerikaanse televisieproducent Del Bigtree, staan nog op de rol.
De makers van Tegenwind krijgen in de Belgische media ook het verwijt dat ze munt willen slaan uit de serie. De werkelijkheid is dat ze het onbezoldigd doen. “De serie is gefinancierd met donaties. We doen dit werk omdat we het belangrijk vinden dat deze verhalen verteld en gehoord worden”, aldus Sanders.

Afleveringen van Tegenwind zijn te zien op hun website: tegenwind.tv


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.