Nieuws Mens en Macht

George Soros en inlichtingen­diensten achter pogingen om Trump buiten­spel te zetten

soros en verkiezingen
💨

“Sinds 2016 hebben inlichtingendiensten zich gemengd in de verkiezingen”​
“Sinds 2016 hebben inlichtingendiensten zich gemengd in de verkiezingen”
Datum: 9 januari 2024
Mens en Macht

Karel Beckman

Karel Beckman

Twee Amerikaanse staten, Colorado en Maine, hebben aangekondigd dat zij weigeren Donald Trump op de kieslijst te zetten bij de presidentsverkiezingen in november 2024. Zij voeren aan dat Trump heeft gehandeld tegen de Amerikaanse grondwet door zijn steun aan de rellen op 6 januari 2021 in Washington, toen Trump-aanhangers het Capitool bestormden. Het 14e amendement van de Amerikaanse grondwet, dat in 1868 werd aangenomen, na de Amerikaanse Burgeroorlog, stelt dat personen die zich schuldig hebben gemaakt aan ‘rebellie’, geen enkele officiële functie meer mogen vervullen in de Amerikaanse regering.

Het besluit van de twee staten heeft tot grote beroering geleid in de VS. Rechtsgeleerden wijzen erop dat Trump nooit gerechtelijk is veroordeeld voor zijn vermeende rol in de rellen van 6 januari. Aanhangers van Trump beschouwen de besluiten als een poging om het democratische proces in Amerika te saboteren.

Wat niet veel mensen weten is dat het besluit van de instanties in Colorado werd genomen als gevolg van een rechtszaak die in september 2023 is aangespannen door een ngo, Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW), die eiste dat Trump van de kieslijst werd verwijderd. CREW presenteert zich als een ‘onafhankelijke waakhond’, die wordt gesteund door zowel Democraten als Republikeinen. Maar het journalistieke onderzoekscollectief Public van Michael Shellenberger stelt dat CREW wel degelijk een politieke agenda heeft.

CREW wordt mede gefinancierd door de Open Society Foundation (OSF) van George Soros. Soros was een van de grootste sponsoren van Joe Biden in 2020 en de grootste sponsor van Democratische afgevaardigden in de ­Congresverkiezingen van 2022. Een voormalige voorzitter van CREW, David Brock, is ook een prominent steunpilaar van de Democraten.

Opmerkelijk is dat Noah Bookbinder, de huidige president van CREW, zitting heeft in de Adviesraad van het Department of Homeland Security. De journalisten van Public hebben aangetoond dat deze inlichtingendienst, via zijn Cybersecurity and Information Security Agency (CISA), een sleutelrol speelt in de censuur- en propagandaoorlog die door Amerikaanse regeringsinstanties wordt gevoerd tegen ‘populistische’ critici van de overheid.

“Er is significant bewijs dat Amerikaanse overheidsinstanties hebben samengewerkt met ngo’s om ervoor te zorgen dat Trump niet werd herkozen in 2020”, stelt Public. Naast CISA speelde de ngo Transition Integrity Project (TIP) hierbij een belangrijke rol. TIP werd geleid door Rosa Brooks, een speciaal adviseur van de Open Society Foundation én voormalig medewerker van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hierbij waren ook personen betrokken van Amerikaanse instanties die in het buitenland ‘kleurenrevoluties’ hebben helpen veroorzaken, stelt Public. “Sinds 2016 hebben inlichtingendiensten zich gemengd in verkiezingen in eigen land. Daarbij hebben ze hulp gekregen van instanties als de National Endowment for Democracy (NED), een frontorganisatie van de CIA, en het National Democratic Institute, die dergelijke activiteiten in het buitenland ondernemen”, aldus Public.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.