Nieuws Mens en Macht

Grapperhaus gesteund door inlichtingendienst na rel rond bruiloft

grapperhaus bruiloft
Beeld: Phil Nijhuis | ANP
💨

Afstemming tussen team Grapperhaus en NOS over berichtgeving​
Afstemming tussen team Grapperhaus en NOS over berichtgeving
Datum: 18 september 2023
Mens en Macht

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

Toenmalig minister van Justitie Ferd Grapperhaus is tijdens de rel over zijn bruiloft op 22 augustus 2020 in Bloemendaal, waarbij hij en zijn gasten zich niet aan de coronamaatregelen hielden, bijgestaan door het hoofd van de inlichtingendienst NCTV, Pieter-Jaap Aalbersberg, en andere functionarissen van de NCTV en het ministerie van Justitie. Ook was er sprake van afstemming tussen het hulpteam van Grapperhaus met het NOS-journaal over de berichtgeving rond het schandaal. Dit blijkt uit vrijgekomen overheidsdocumenten gepubliceerd door onderzoeker Cees van den Bos.

Grapperhaus kwam in opspraak nadat er foto’s in de pers verschenen van de bruiloft. Daaruit bleek dat de ruim dertig gasten zich niet hielden aan de 1,5-meter afstandsregel. Later bleek dat de twee aanwezige kinderen van de CDA-minister positief getest waren op de feestdag. Grapperhaus had eerder mensen die zich niet aan de coronamaatregelen hielden voor ‘aso’s’ uitgemaakt.

Uit de Wob-stukken die Van den Bos heeft bemachtigd, blijkt dat er na de rel een app-groep is gevormd met onder meer Aalbersberg, de hoogste man van de NCTV, en met Dick Schoof, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie. Schoof had op 1 maart 2020 zijn positie als directeur van de inlichtingendienst AIVD verruild voor de functie van Secretaris-Generaal (SG) bij Justitie. Wat de zaak extra pikant maakt, stelt Van den Bos, is dat uit de Wob-stukken blijkt dat de NCTV en het ministerie van Justitie achter de schermen de leiding hadden over de crisisaansturing rondom het coronabeleid, terwijl het grote publiek de indruk had dat minister van VWS Hugo de Jonge verantwoordelijk was. “Dit betekent dat Grapperhaus zelf politiek eindverantwoordelijk was tijdens het schandaal rondom zijn bruiloft”, stelt Van den Bos. Grapperhaus bood na de publiciteit zijn excuses aan, maar hoefde niet af te treden. Hij kwam er af met twee boetes van 390 euro.

Een andere opvallende bevinding van Van den Bos is dat er contact is geweest tussen het team van Grapperhaus en de NOS over de berichtgeving. Justitiewoordvoerder Anna Sophia Posthumus schrijft op 28 augustus in de app-groep dat Grapperhaus “het tweede item in het NOS journaal” zou zijn. Ze weet ook te melden dat “het item echt wordt geduid in de studio door de politiek verslaggever”. Hieruit blijkt volgens Van den Bos dat de publieke omroep NOS niet onafhankelijk is.

Het hele verhaal is te lezen op de website van Van den Bos: bomenenbos.substack.com
 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.