Nieuws De Andere Krant

ING koppelt medische gegevens aan betalingsapp

inhoudsopgave dak 8
💨

Datum: 27 november 2021
De Andere Krant

Van de Redactie


ING in België heeft de primeur: de bank biedt haar klanten aan om hun medische gegevens op te slaan in hun betalingsapp. Ze noemen het Helena, je digitale gezondheidsplatform.

Handig toch? Zo heb je alles bij elkaar – je vaccinatiestatus en je bankrekening! Het enige dat er nog aan ontbreekt is dat je straks alleen nog maar mag betalen als je vaccinatiestatus ‘positief’ is …

Arno Wellens schreef een ijzersterk artikel over deze alarmerende ontwikkeling. Want het gaat hier niet zomaar om een onschuldig product. Zoals Wellens uitlegt, is het de eerste stap naar een gestandaardiseerde ‘digitale identiteit’ voor iedere EU burger. 

Dit is geen complot-theorie: het is vastgelegd in een EU richtlijn die door alle landen moet worden uitgevoerd. Het betekent dat straks al onze persoonlijke gegevens – medisch, financieel, sociaal, economisch – worden opgeslagen in een app, die we altijd bij ons zullen moeten hebben, om te kunnen reizen, winkelen, en uit te gaan – om naar school, dokter, of ziekenhuis te mogen – kortom, om te kunnen leven.

Science fiction? De overheid belooft uiteraard dat de data niet zullen worden gekoppeld of anderszins misbruikt, maar Wellens heeft daar – begrijpelijkerwijs – weinig vertrouwen in.

Je kunt zijn hele artikel lezen op zijn persoonlijke website, maar ben jij ook bezorgd om waar het met onze samenleving heen gaat en wil je daar iets aan doen, neem dan een abonnement op De Andere Krant. Het kost je een tientje per maand, je krijgt iedere week een krant van 24 pagina’s in de bus vol verrassende verhaal, en je steunt het tegengeluid. Wat wil je nog meer?

Alleen de krant is vrij van online censuur! Abonneer voor donderdag en krijg de volgende krant zaterdag in de bus!

Wil je de krant verkopen, zonder financieel risico? Meld je dan als verkooppunt!

De editie van 27 november – nummer 8 alweer! – bevat nog veel meer boeiende artikelen.

 • Onze vaste reporter Toine Rongen vertelt het boeiende verhaal achter de Israëlische film Plan A – een splinternieuwe blockbuster met topacteurs die nergens te zien is … Hoe dat kan? Dat is de vraag. Het verhaal is spannend genoeg – het gaat over het plan van een roep Joodse wrekers die na de oorlog zes miljoen Duitsers wilden vermoorden.
 • Hugo de Jonge heeft de Tweede Kamer toegezegd dat hij de uitslag van serologische testen (bloedtesten), die antistoffen meten, zal opnemen in de QR-code. De Kamer heeft dat zelfs van hem geëist in een motie die unaniem is aangenomen. Maar houdt de minister zich ook aan zijn belofte? 
 • En wat kun je eigenlijk met zo’n serologische test? Hij is niet QR-waardig – maar kan toch handig zijn.
 • Niet alle politieagenten zijn blij met het harde optreden van de politie tegen coronademonstranten en met alle maatregelen die de overheid doorvoert. Agenten met gewetensnood kunnen terecht bij Blue Truth. Toine Rongen interviewt oprichter Francisco de Valk.
 • Beroepsvissers hebben het al lang aan de stok met de Inspectiedienst van het ministerie van LNV. Rypke Zeilmaker vertelt het schrijnende verhaal van vader en zoon De Visser, die keihard zijn aangepakt door justitie.
 • Columnist Pieter Stuurman haalt uit naar een studie van Groningse onderzoekers die complotdenkers gelijk stellen aan mensen met een psychiatrische stoornis. 
 • Columnist Jeroen Pols legt uit waarom in onze totalitaire staat verzet een plicht is geworden.
 • Buitenlands nieuws dat u niet snel in de gewone krant leest: deze week ‘de andere kant van het nieuws uit Wit-Rusland, Jemen en India. 
 • Het gaat goed met de economie, zegt de regering en de media zeggen het haar na. Ja, dankzij de steun die echter wel zal moeten worden terugbetaald. Het MKB heeft een belastingschuld van €18 miljard die als een molensteen om de nek van vele bedrijven hangt. 
 • Daar komt bij dat de inflatie steeds harder oploopt. De producentenprijzen in Duitsland lagen in oktober ruim 18% hoger dan een jaar eerder! 
 • Onze nieuwe columnist Sheridah Tellen-van der Meulen schrijft over haar mooie en minder mooie ervaringen in de ouderenzorg. 
 • Klokkenluider Huig Plug moet 10 weken de cel in wegens een tweet. Hij heeft ook al vijf dagen in isolatie gezeten. Hij zou een bedreiging zijn geweest voor de regering – terwijl hij al 17 maanden rondloopt op het Binnenhof en iedereen hem kent. 
 • Columnist Willem Frederik Erné blikt terug op de moord op John F. Kennedy, nu 58 jaar geleden. 
 • Tweede deel van een boeiend interview met journalist en analist Thierry Meyssan, die beschrijft hoe de superrijken in de wereld een transnationale klasse vormen die de mens wil transformeren en uit is op wereldheerschappij.
 • Elze van Hamelen belicht wekelijks opvallende ontwikkelingen in haar Wereldjournaal, dat het licht laat schijnen op malversaties en bedreigingen van de machtigen van deze wereld. 
 • Gelukkig zijn er ook positieve zaken te melden – dat doen we wekelijks in ons Andere Journaal. Deze week aandacht voor het toenemende aantal ‘preppies’, die zich voorbereiden op economische crisis maar ook gewoon onafhankelijker willen zijn van overheid en grootkapitaal. Met handige tips! 
 • De onafhankelijke, ‘staatsvrije’ scholen schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoe zou dat nou komen? D66 vindt het maar eng en wil er een stokje voor gaan steken. 
 • Columnist en natuurgeneeskundige Arjen Pasma over de verslaving aan medicijnen die onze samenleving bezig is te ruïneren. 
 • Columnist en ex-huisarts Maarten Vasbinder weet uit eigen ervaring dat de farmaceutische industrie werkt – maar niet voor ons!
 • In de Corona Files iedere week een selectie van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van Covid en vaccinaties. Deze week veel aandacht voor studies waaruit blijkt dat de Pfizer en Moderna vaccins leiden tot een dramatisch hoger risico op hartinfarcten en andere hartproblemen. 
 • In onze wekelijkse rubriek Wonderlijke Zaken aandacht voor onderzoek van Masara Emoto naar het geheugen van water en de vorm van geluid. 
 • Onze cartoonisten Daily Lama en Wilfred Klap tonen wekelijks de absurditeiten van onze huidige maatschappij. 
 • Columnist, programmaker en theatermaker Ab Gietelink analyseert de opstand van de jongeren en het escalerende politiegeweld, waar de media over zwijgen.
 • De Amerikaanse auteur Jeffrey Tucker onthult de onwaarschijnlijke herkomst van de lockdowns. Deze verschrikkelijke en totalitaire methode blijkt te zijn bedacht door de regering van George W. Bush! 
 • In de prachtige serie Rechte Rug portretteren Ad Nuis en Tobias Asser wekelijks Nederlandse burgers die hun rug recht houden! 
 • De Vereniging Vrije Journalisten roept in een open brief aan de politie op tot dialoog in plaats van geweld. 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.