Nieuws Politiek

Mogelijk meerdere personen betrokken bij aanval op Baudet

Amsterdam Baudet
MKFOTOGRAFIE
💹

Aanslag in Gent op thierry baudet​
Aanslag in Gent op thierry baudet
Datum: 4 november 2023
Politiek

Erick Overveen


Het team van FVD dat de aanval op partijleider Thierry Baudet in Gent onderzoekt, denkt dat er meerdere personen bij betrokken waren. Dat is ook de conclusie van analyse door deze krant van diverse videobeelden van de aanval. Een 33-jarige OekraĂŻner sloeg Baudet met een harde paraplu op zijn hoofd. Hij was de volgende dag alweer vrijgelaten door de Belgische politie, omdat er geen OekraĂŻense tolk voorhanden zou zijn geweest, zo kreeg Baudet te horen.

De Gentse politie wil geen commentaar geven zolang de aanval onder de onderzoeksrechter is. ­Baudet neemt daar geen genoegen mee. Tegen De Andere Krant zegt hij: “Ik wil weten: wie was deze man? Waar bevindt hij zich nu? Wat is zijn motief? Wordt hij vervolgd voor zijn daad? Maar wij weten dus niets, en dat is natuurlijk heel merkwaardig.”

Baudet vertelt dat hij zich veilig waande, omdat de omgeving door de politie was afgezet. Maar de Belgische politie deed niets. Baudets eigen lijfwacht werkte de aanvaller tegen de grond. “Mijn team, dat zeer professioneel is, analyseert momenteel de beelden grondig. Ze doen dit ook om te beoordelen of er meerdere personen bij betrokken zijn, wat het geval lijkt te zijn”, stelt Baudet.

Rechtsfilosoof Paul Cliteur, voormalig lid van de Eerste Kamer, stelde bij omroep ON dat de aanval in Gent een misdrijf met terroristische oogmerk genoemd moet worden. “Het is niet zomaar een aanval of een klap. Het is een poging tot doodslag op een oppositiepoliticus in verkiezingstijd. Zoals de moord op Pim Fortuyn in 2002 niet zomaar een moord was, want er was in beide gevallen sprake van een politiek motief.”

“Bij Forum zijn wij van mening dat het Nederlandse kabinet vragen moet stellen aan de Belgische autoriteiten”, zegt Baudet, “maar helaas neemt onze regering hierin een hypocriete houding aan en onderneemt geen actie. Dat is in het geval van Geert Wilders niet anders. Wilders wordt vanuit Pakistan bedreigd en dan gaat Máxima daar doodleuk op bezoek om daar microkrediet aan te bieden. Wij willen weten of de regering een mogelijk verband ziet tussen de aanslag op mij en het feit dat ik aanstuur op vrede en daardoor op de beruchte Oekraïense ‘vijandenlijst’ van Myrotvorets sta.” FVD heeft schriftelijke Kamervragen gesteld aan de minister-president. De partij vindt dat de regering ervoor moet zorgen dat Baudet en andere Nederlanders van de vijandenlijst worden verwijderd.

De FVD-leider, die stelt dat al jaren “opzettelijk een sfeer van algemene onveiligheid wordt gecreĂ«erd rond zijn persoon”, gaat de verkiezingen in “met een dubbel gevoel. Aan de ene kant maakt het me strijdvaardiger dan ooit, aan de andere kant heb ik tijd nodig om het te verwerken.”

“Bij Fortuyn begon het ook met een taart”


Er wordt al jaren “opzettelijk een algemene sfeer van onveiligheid gecreĂ«erd rond mijn persoon”, stelt FVD-voorman Thierry Baudet in een interview met De Andere Krant. Baudet werd op donderdagavond 26 oktober aangevallen met een paraplu door een 33-jarige OekraĂŻener bij het universiteitsgebouw in Gent. De lijfwacht van Baudet overmeesterde de dader, de Belgische politie deed niets.

De dader stond de volgende dag weer op straat. Volgens Baudet scheppen het politieke en media-establishment “het klimaat waarin dit heeft kunnen gebeuren. Wij worden al jaren onterecht gedemoniseerd, net als Pim Fortuyn destijds”. De Andere Krant sprak met Baudet enkele dagen na het incident bij de opening van het kunstatelier van zijn vrouw Davide Heijmans in Amsterdam. Hij vertelt dat het “redelijk goed” met hem gaat, maar dat gebeurtenissen in Gent hem diep hebben geraakt. “Ik heb zeker een dag last gehad van duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid. Ook merkte ik dat mijn reactiesnelheid verminderd was. Blijkbaar heb ik een lichte hersenschudding opgelopen. Ook heb ik een bult op mijn hoofd.”

Het Katholieke Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) nodigde hem uit voor een lezing. In eerste instantie weigerde de universiteit vanwege veiligheidsrisico’s, maar een besluit van de Raad van State dwong hen de lezing te faciliteren. Tegen zijn komst waren protesten gepland door organisaties als het Europees Netwerk voor Solidariteit met Oekraïne en Jong Groen Gent, onder de slogan ‘Geen racisme en fascisme, geen Russische oorlogspropaganda in Gent’.

Had je het niet kunnen zien aankomen?
Eerlijk gezegd niet. Natuurlijk waren we op de hoogte van de demonstranten, maar de omgeving van de Universiteit was door de Belgische politie afgezet. In onze optiek was het beveiligd gebied. Vlak voordat we het gebouw binnengingen, liepen mijn lijfwacht en ik nog langs een politiepost, waar een hele rij met agenten stond waar ik nog naar zwaaide, en toen stonden daar – in het voorportaal van de uni – opeens allemaal journalisten. Normaal gesproken ga je ervan uit dat journalisten geaccrediteerd en geïdentificeerd zijn met een perskaart en dergelijke, maar op de een of andere manier stonden daar ook een paar mensen tussen die hele andere bedoelingen hadden, en dat is natuurlijk heel merkwaardig. Bovendien reageerde de Belgische politie na de aanval enorm passief. In Nederland had deze aanslag waarschijnlijk niet kunnen plaatsvinden, die gaat veel zorgvuldiger te werk bij dit soort events. Daar in Gent vond een opeenstapeling van fouten en omstandigheden plaats die buiten onze controle lagen. Mijn team bekijkt momenteel zeer zorgvuldig wat er precies misging.

Wat vind je ervan dat de dader al binnen twaalf uur werd vrijgelaten?
Totaal absurd natuurlijk. Toen ik de volgende dag op het politiebureau van Gent kwam om aangifte te doen, kreeg ik te horen dat de aanvaller was vrijgelaten omdat er geen OekraĂŻense tolk beschikbaar was voor het verhoor. Waanzinnig. Denk bijvoorbeeld terug aan de situatie met Max, die met een fakkel bij het huis van Kaag stond. Hoewel ik die actie afkeur en geloof dat er geen kwaadaardige intentie achter zat, werd hij veroordeeld tot acht maanden cel. Maar deze OekraĂŻner, die daadwerkelijk geweld gebruikte, wordt al binnen twaalf uur op vrije voeten gesteld. Compleet krankzinnig, want daarmee stuur je ook een verkeerd signaal de wereld in.

Drie weken geleden werd Tino Chrupalla, de leider van de Alternative fĂŒr Deutschland (AfD), de rechtse politieke partij in Duitsland, aangevallen door een linkse activist met een spuit. Sindsdien ligt hij in het ziekenhuis met ernstige hartklachten.

Was die aanslag voor jou geen signaal dat het klimaat steeds onvoorspelbaarder en gevaarlijker wordt?
Zeker, ik merk een trend. Maar omdat er in Gent zoveel politie op de been was, hebben we gedacht dat we de beveiliging wel iets konden terugschroeven, en dat blijkt achteraf een inschattingsfout van ons te zijn geweest. Het is in elk geval een risico dat we vanaf nu niet meer willen nemen. Daarom zijn we een crowdfunding-actie gestart waarbij we onze leden om een donatie hebben gevraagd. In minder dan 4 dagen hebben we meer dan 100.000 euro opgehaald, maar vergis je niet, beveiliging is erg duur, dus als mensen ons nog willen ondersteunen, dan zou dat echt fantastisch zijn. Op fvd.nl/beveiliging kunnen ze een donatie doen. Het is nu wel echt nodig, dat heeft iedereen nu wel gezien.

De kartelmedia / mainstreammedia reageerden nogal sarcastisch op de aanval. Zo van “Het was maar een paraplu”.
Bij Fortuyn begon het ook met een taart. Iedereen dacht dat het een ludieke actie was. Dat Fortuyn niet zo moest zeuren.

In een column in het Algemeen Dagblad werd met bijtend sarcasme over mijn aanval in Gent geschreven: “Het ondenkbare is gebeurd. Baudet is met een paraplu geslagen! Stop de persen.” Alsof het een grap was, maar ik kan je verzekeren dat die gast me echt hard geslagen heeft. Ik weet niet of er een ploertendoder in zat, maar er zat wel iets hards in. Een stok of een ijzeren voorwerp. Ik was een fractie van de wijs. Omdat ik in mijn vrije tijd boks ben ik best wel gewend om klappen te krijgen, maar dit was ook zo onverwacht, en ik denk alleen maar wat ben ik goed weggekomen, het had echt verschrikkelijk kunnen aflopen.

Hoe geloofwaardig is het eigenlijk dat een Oekraïense vluchteling die geen Nederlands of Vlaams spreekt, zo ontsteekt in woede over jouw anti-­oorlogsbeleid dat hij besluit jou aan te vallen? Het lijkt bijna alsof hij specifiek voor deze daad gerekruteerd is. Hebben jullie ook dat vermoeden?
Het blijft speculatie, ik kan het niet met zekerheid zeggen. Ik sta wel op een OekraĂŻense dodenlijst, dus het is mogelijk. Maar de dader kan ook net zo goed een zwerver zijn, die ze 500 euro hebben gegeven en hebben opgedragen mij een klap te geven. Op de drie filmpjes die er van de aanslag in Gent zijn gemaakt, hebben we gezien dat een aantal gasten naar de dader aan het seinen is zodra ik de trap oploop richting de ingang van de uni. Dit type terreur lijkt op de methoden van organisaties als Antifa. Misschien was het geen serieuze moordaanslag, maar het was zeker een intimiderende actie. Het is dat grijze gebied waar Antifa vaak opereert en waarin hun acties niet direct strafrechtelijke gevolgen hebben.

Een tijd geleden hebben ze mijn huis beklad en troep in mijn brievenbus gegooid waardoor ik wekenlang niet thuis heb kunnen slapen, omdat het zo smerig was. Tegelijkertijd is het niet zo dat ze je huis in brand hebben willen steken
 Pim Fortuyn ook met die taart. Het is een taart. Ok, maar het is niet zomaar een taart. Het is heel symbolisch en daardoor ontstaat er een groot gevoel van onveiligheid en dan gaat het opeens helemaal mis, zoals met Fortuyn door Volkert op die 6e mei 2002. Dat is natuurlijk van een totaal andere orde, maar ze creëren dus al jarenlang opzettelijk een algemene sfeer van onveiligheid.

Je hebt meelevende appjes gekregen van enkele kartelpolitici zoals Rutte, Timmermans en De Jonge?
Dat klopt (lacht). Hugo de Jonge heeft me een berichtje gestuurd, maar hij is wel degene die drie jaar lang met zijn rug naar mij toe in de Kamer heeft gezeten, die mij weigert een hand te geven, en die beweert dat wij complottheorieĂ«n verspreiden. Dat is dus iemand die op alle mogelijke manieren bijdraagt aan de criminalisering van Forum voor Democratie. En dat maakt het zo dubbel. Ik ga er niet vanuit dat hij mij iets toewenst. Maar ik hou er een heel paradoxaal gevoel aan over, zo van “Nu krijg ik iets aardigs van Hugo”, maar volgende week gaat hij gewoon door met het demoniseren van mijn persoon.

Met wat voor gevoel ga je de laatste weken voor de verkiezingen van 2023 in?
Met een dubbel gevoel. Aan de ene kant maakt het me strijdvaardiger dan ooit, aan de andere kant vind ik het verschrikkelijk dat deze aanslag heeft plaatsgevonden en heb ik tijd nodig om het te verwerken. Alleen is die tijd nu schaars. Mijn bezorgdheid gaat niet alleen uit naar mezelf, maar ook naar andere mensen in onze samenleving die zich kritisch uiten.

Er wordt vaak over ons gesproken, maar zelden met ons. Dit weerspiegelt een cultuur binnen Nederland, met name in de NPO en binnen het politieke establishment, waar men vaak neerbuigend doet over FVD en een aanslag als deze. In principe scheppen zij het klimaat waarin dit heeft kunnen gebeuren, want mijn partij en ik worden al jaren onterecht gedemoniseerd. Waardoor wij geen andere optie hebben dan onze beveiliging aan te scherpen.




 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.