Nieuws Cultuur

“Progressief-links is laptopklasse die verbinding met echte arbeiders kwijt is”

Linkse laptopklasse
💨

Datum: 20 januari 2022
Cultuur

Elze van Hamelen

Elze van Hamelen

“Progressief-links is vervallen tot laptopklasse die de verbinding met echte arbeiders kwijt is. Ze zijn bewakers van de gevestigde orde geworden,” zegt de gelauwerde ‘linkse’ Amerikaanse onderzoeksjournalist Max Blumenthal. Een analyse.

De Amerikaanse links-alternatieve pers was altijd kritisch over machtsmisbruik en propaganda, maar zweeg als het graf tijdens de Covid-crisis. Max Blumenthal, oprichter van de online publicatie The Grayzone, dat zich richt op de buitenlandse politiek van de VS, is een van de weinigen in de progressief-alternatieve media die zich wel uitspreekt.

Wat bewoog je daartoe?
Vanaf het begin had ik vraagtekens bij het officiële narratief. Aanvankelijk wachtte ik af, maar het was al snel duidelijk dat het gevaar van het virus enorm overdreven werd. Dus ik bleef op zoek naar kritische informatie. Maar als je je openlijk kritisch uitliet in de lente van 2020, werd je onmiddellijk gecensureerd of van YouTube verwijderd. We deden met de Grayzone één livestream waarbij we speculeerden over vaccinatiepaspoorten en verplichte vaccinaties en dat surveillance zou toenemen. Daarop kregen we veel kritiek en het YouTube algoritme werd aangepast, waardoor onze video’s veel minder werden bekeken. Toen heb ik het onderwerp tijdelijk laten liggen. Ik wilde niet het risico lopen ons kanaal te verliezen en wilde ook geen verdeeldheid zaaien onder onze volgers.

Dat veranderde nadat het vaccin werd uitgerold en Biden aan de macht kwam. Er werd ons verteld dat we op Biden moesten stemmen om het fascisme te bestrijden. Maar de hele atmosfeer werd juist méér fascistisch. Hij wilde de pandemie eindigen met het vaccin. Maar het was snel duidelijk dat het vaccin geen transmissie voorkomt. De effectiviteit van de vaccins nam snel af, waardoor er aanhoudend boosters nodig zouden zijn. Om die af te dwingen, ben je weer terug bij de vaccinatiepaspoorten, die een soort sociaal-krediet systeem zijn. Dan was er nog de demonisering, met fascistische ondertonen, om de mensen die niet meewerken gezondheidszorg te ontzeggen. Dus in de vroege zomer van 2021 begonnen we artikelen te plaatsen op de Grayzone die het Covid-narratief in een kritisch daglicht plaatsen. We doen dit nog steeds niet op YouTube, maar hebben een apart kanaal op het Rokfin videoplatform opgericht. Ik ontving daarop heel veel persoonlijke aanvallen, exclusief uit de linkse hoek.

Niet van rechts?

Nee, het meeste verzet in de VS tegen de vaccinatiemandaten komt uit de rechtse hoek. Het wordt intussen wel breder en ook in toenemende mate diverser.

Hoe is het mogelijk dat sites als Consortium News, of Chris Hedges of Noam Chomsky niet ­kritisch zijn over corona­machtsmisbruik?

Het is ontmoedigend dat critici van officiële leugens over Russiagate of de oorlog in Syrië zich opeens voor het karretje van de gevestigde orde laten spannen, dat van de globale oligarchie en de biomedische veiligheidsstaat. Onder progressieven is het niet toegestaan de coronasituatie kritisch te analyseren, of vragen te stellen bij vaccinaties, lockdowns, mandaten, en het digitale ID. We moeten accepteren dat er zoiets bestaat als ‘Wetenschap’ en wetenschappelijke consensus.
Die geneigdheid komt voort uit het complete gebrek aan verbinding van de laptopklasse met echte arbeiders. Wat nu voor progressief of links doorgaat, is een groep met universiteitsdiploma’s die solidariteit zien als de ‘moedige’ stap betaald te worden om thuis te blijven of een mondmasker te dragen, die uit een doos komt waarop staat ‘dit masker houdt geen virussen tegen’. Het masker en de vaccinatie zijn symbolen van deugdelijk gedrag voor het links van de gevestigde orde. Net zoals ivermectine en andere vroege behandeling symbolen worden voor de fascistische krachten in de samenleving. Die zouden uit de werkende klasse voortkomen, en daar zijn ze bang voor. Dus er is angst voor een virus, maar ook angst voor de mensen die zich tegen de maatregelen verzetten.

Er is een irrationele neiging om politici en ambtenaren te geloven als het om volksgezondheid gaat. Dit alles op basis van geloof in wetenschappelijk rationalisme, zonder die wetenschap, die politiek of de machtsbelangen daarachter te onderzoeken. Bovendien wordt er vijandig gedaan jegens degenen die dat wel doen. Links gaat daarin voorbij aan wat ze voorheen wel deden: kijken naar de verschillen tussen arm en rijk, en hoe de vermogende klasse en militaire sector vaak samenspannen om de massa te controleren en hun eigen agenda’s in te voeren. Als de Staat nu dwang uitoefent, is dat in essentie goed, omdat we in de Staat geloven. Zelfs als mandaten op een toxische manier worden uitgerold en ingaan tegen de wensen van de arbeiders, terwijl we juist met hen solidair zouden moeten zijn. Links zou tegen meer surveillance moeten zijn, maar ze geloven nu dat de track and trace apps helpen hen veilig te houden. We zouden tegen censuur moeten zijn, maar veel mensen uit linkse hoek zijn er nu van overtuigd dat vrijheid van meningsuiting bijdraagt aan fascisme en aan racisme. Bij degenen die niet betrokken zijn bij de politieke partijen merk ik intussen dat ze door beginnen te krijgen dat er iets goed mis is. Sommige van hen spreken zich uit en de straf daarop is dat ze persoonlijk aangevallen worden door degenen die fout zaten.

Hoe komen we hieruit?

Er is tijd voor nodig. Maar je ziet nu al barsten ontstaan in de linkse consensus. Meer mensen uiten kritiek op de maatregelen en op de politieke agenda. De influencers reageren geïrriteerd en defensief, maar bieden geen enkel goed tegenargument.

Kun je een voorbeeld geven van de barsten in de consensus?

De Marxistisch econoom Richard Wolf sprak zich uit tegen vaccinatiemandaten, en werd hard aangevallen door de zelfbenoemde links-progressieven. Hij trekt zich er niets van aan, omdat hij begrijpt dat arbeiders tegen hun baas beschermd dienen te worden. Wanneer de leiding dingen eist, waaraan de werkvloer echt niet wil voldoen, dienen arbeiders beschermd te worden.

Max Blumenthal is oprichter van the Grayzone, dat zich richt op imperialistische politiek binnen en buiten de VS. Hij schreef boeken over Israël en Palestina, en over hoe de Amerikaanse buitenlandse politiek leidde tot de opkomst van Al Queda, ISIS en Donald Trump. Hij ontving verschillende prijzen voor zijn journalistieke werk. thegrayzone.com


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.