VN ziet profvoetballerij als vehikel om “gedragsverandering te realiseren”
Beeld: Wilfred Klap
💨
Ajax koploper SDG’s
Ajax koploper SDG’s
Datum: 9 juni 2023
Mens en Macht
Ido Dijkstra
De Verenigde Naties (VN) heeft de profvoetballerij stilaan weten te strikken als propagandavehikel voor de Sustainable Development Goals. Wereldvoetbalbond FIFA was in 2016 als eerste sportbond ter wereld al aan boord bij ‘team Agenda 2030’. Vorig jaar volgde de Europese bond UEFA. Ook honderden profclubs in binnen- en buitenland, waaronder Ajax, werken samen om “door de kracht van voetbal de SDG’s op de kaart zetten en gedragsverandering te realiseren in de voetbalwereld”, aldus Melissa Fleming, hoofd Global Communications van de VN.
Op 6 juli 2022, in een zelf opgezette talkshow vlak voor de start van het EK voor vrouwen in Engeland, lanceerden de VN en de UEFA het programma Football for The Goals (FFTG). Anders dan de naam doet vermoeden, heeft het niks met voetballen en prachtige goals scoren te maken. “De rol die we als voetballerij kunnen spelen om het bewustzijn over de SDG’s te vergroten door middel van de populariteit van het voetbalspel is enorm. Ik ben ervan overtuigd dat als voetbal samenkomt en zijn kracht bundelt om duurzame verandering te stimuleren, het een sterke en langdurige positieve impact zal hebben. We moeten het goede voorbeeld geven en anderen inspireren om te volgen”, verklaarde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin tegenover VN-talkshowhost Melissa Fleming.
De populairste sport ter wereld wordt door de VN gezien als een krachtig propaganda-instrument om de geesten van miljarden voetbalfans over de hele wereld te rijpen voor de duurzame ontwikkelingsdoelen. In de talkshow deden Fleming en haar gasten echter weinig moeite om uit te leggen wat de voetballerij opschiet met de SDG’s. “Niet iedereen in de voetbalwereld heeft gehoord van de SDG’s. Kunt u uitleggen wat het precies inhoudt?”, vroeg Fleming aan vice-secretarisgeneraal van de VN Amina J. Mohammed. “Zeventien duidelijke beloften aan de zeven miljard mensen op de wereld om te laten weten dat iedereen ertoe doet en niemand achter mag blijven.”
Met dit soort goed klinkende oneliners weet de VN makkelijk overwinningen te boeken. In Nederland is Ajax de eerste club die voor het programma FFTG is gezwicht. De 36-voudig landskampioen noemt zichzelf nu “trotse partner van de VN”. Wat de club precies gaat doen om de SDG’s op de kaart te zetten, is niet duidelijk. Commercieel directeur Menno Geelen van de Amsterdammers liet in voetbalweekblad VI wel weten dat “het best bijzonder is om met de politici daar te praten. Een totaal andere wereld. Het betekent niet direct iets voor de commerciële inkomsten en het daarvan afgeleide voetbalbudget”, aldus Geelen. “Het is een keurmerk waarmee we ons graag associëren, maar bovenal een doel waar we graag aan bijdragen.”
Critici stellen dat het uitrollen van SDG’s gepaard zal gaan met een verdere beperking van grondrechten voor burgers.
Oud-Ajacied Bryan Roy, één van de weinige voetballers die zich sinds de coronacrisis heeft uitgesproken tegen het uitrollen van globalistische agenda’s in de hele wereld, schiet in de lach. “Ze vragen zich niet af: wat doen we nou eigenlijk?” Hij vindt de reactie van Geelen herkenbaar. “Ik heb in mijn voetbalcarrière na wedstrijden vaak aan tafel gezeten bij politici. Het zijn de alleraardigste mensen die heel goed en charmant ideeën kunnen verkopen. In de voetbalwereld staan veel mensen aan de top en kijken dus tegen bijna niemand op. Behalve dan mensen met macht, zoals politici. Die vinden ze wel weer interessant. Dat lees ik hier ook terug. Met wat mooie leuzen is een grote club als Ajax zo makkelijk te winnen voor dit soort projecten.”
Uit het VN-rapport The Contribution of sports to the achievement of the SDG’s blijkt dat internationale grootmachten als Barcelona, Real Madrid, Manchester City, Machester United, Liverpool, maar ook clubs in Zuid-Amerika (Boca Juniors) en Noord-Amerika (New York City FC) al lang aan boord zijn van ‘team Agenda 2030’. Zij werken op allerlei manieren mee aan SDG-bewustwordingsprogramma’s. De VN hanteert nog veel meer tactieken om de voetbalstadions binnen te dringen. Via vele kleine en grote netwerken, vaak aangestuurd door gesubsidieerde non-gouvernementele organisaties, slaagt de VN er zelfs in de SDG’s tot in de kleedkamer te laten binnensluipen. Neem bijvoorbeeld het European Football For Development Network (EFDN), een vanuit Breda opererend netwerk van inmiddels al 130 clubs, nationale competities en bonden uit dertig landen. EFDN heeft als slogan Using sports to adress the Sustainable Development Goals. Onder andere (wederom) Ajax, AZ, FC Twente, FC Utrecht, Feyenoord, PSV zijn aangesloten bij deze ngo die de SDG’s helpt implementeren in de club. “Wij zijn een van de vele netwerkorganisaties in de hele wereld die op deze manier een bijdrage proberen te leveren aan het realiseren van de doelen in het voetbal”, laat een medewerker aan De Andere Krant weten.
EFDN is wel vrij concreet. Met acties voor SDG-5 – dat staat voor gendergelijkheid in de voetballerij - heeft de organisatie al een paar keer flink gescoord. Bijvoorbeeld bij de Super Cup-wedstrijd Ajax - PSV, het openingsduel van het voorbije seizoen. De spelers van Ajax droegen tijdens de warming-up een speciaal in opdracht van EFDN ontworpen shirt met de tekst ‘Love unites’. “Met het statement op het veld feliciteerde Ajax Amsterdam Pride met zijn 25-jarig jubileum en benadrukte het de noodzaak van een diverse en inclusieve samenleving”, aldus EFDN.
Een ander punt van SDG-5 waar EFDN probeert “gedragsverandering te realiseren” in de voetbalwereld, zoals de VN beoogt, is de visie op lhbt’ers. Belangenorganisatie Out on The Fields stelt op basis van internationale studie in 2019 onder 9500 mensen uit deze groep dat 80 procent te maken heeft gehad met een vorm van “homofobie”. De voetbalwereld moet volgens EFDN desondanks klaargestoomd worden voor “een positieve verschuiving in gendernormen om zo gendergelijkheid te promoten”. Duidelijk is dat de organisatie ook welwillend staat ten opzichte van het toelaten van transgenders in de voetballerij. Om dat voor elkaar te krijgen, zal zeker een grote “gedragsverandering” moeten plaatsvinden.
Noot: Ad Nuis heeft bij Café Weltschmerz een column over Ajax en de SDG’s gemaakt: dakl.nl/ad-nuis-ajax-column
FIFA: ‘Klimaatverandering bedreigt voetbal’
FIFA was in 2016 de eerste internationale sportbond die Agenda 2030 omarmde. In 2018 nam de bond zelfs zitting in het VN Sports for Climate Action Framework. Inmiddels roept de Fifa hartstochtelijk op tot klimaatactie, overeenkomstig SDG-13, om haar eigen toekomst veilig te stellen. “Klimaatverandering heeft nu al invloed op de mogelijkheid om voetbal te spelen als gevolg van extreme weerpatronen over de hele wereld. De gezondheid en het welzijn van spelers en deelnemers kunnen worden aangetast. Voor sommige van onze leden in bepaalde gebieden vormt klimaatverandering zelfs een existentiële bedreiging”, zei Fifa’s hoofd duurzaamheid Federico Addiechi vorige maand in een panel bij het Europees Parlement.
Wil je meer weten?
Wil je meer weten?