Wikileaks: “Israël steunde Hamas actief”
Benjamin Netanyahu | Fotografie: Brendan Smialowski | AFP
💨
“De eerste keer dat Israël terrorisme tegen zichzelf financiert”
“De eerste keer dat Israël terrorisme tegen zichzelf financiert”
Datum: 31 oktober 2023
Geo-politiek
Eric van de Beek
De Israëlische regering heeft Hamas gesteund sinds de oprichting eind jaren ’80. Dit met het doel om de PLO, een andere beweging die opkwam voor de rechten van de Palestijnen, te verzwakken. Dat blijkt uit vertrouwelijke Amerikaanse ambtsberichten. Wikileaks, die de berichten publiceerde, vraagt opnieuw aandacht hiervoor in een serie tweets. Volgens Israëlische media heeft premier Benjamin Nethanyahu een belangrijke rol gespeeld in de verleende steun.
Sinds de laatste aanval van Hamas op Israël, hebben de media veel aandacht besteed aan de ontstaansgeschiedenis van terreurgroep Hamas. Daarin ontbrak het aan elke verwijzing naar de rol die Israël heeft gespeeld in het groot maken van de beweging. Wikileaks, wiens voorman Julian Assange zit opgesloten in een Britse cel, heeft in een serie tweets herinnerd aan berichten die de klokkenluiderssite eerder publiceerde. Het gaat om vertrouwelijke berichten van Amerikaanse functionarissen uit de jaren ’80.
“Velen op de Westelijke Jordaanoever geloven dat Israël Hamas actief steunt in zijn poging om de Palestijnse natie te splitsen en de intifada te verzwakken”, luidt een door Wikileaks gepubliceerd document van 23 september 1988. “Winkeleigenaren in Jeruzalem en Nablus beweren dat terwijl PLO-leden in het geheim pamfletten uitdelen uit angst voor de Israëlische veiligheidstroepen, Hamas zijn pamfletten openlijk verspreidt. Bovendien is ondanks de vele arrestaties slechts een klein aantal Hamas-leiders gearresteerd. Wij zijn van mening dat Israël niet alleen de Hamas-activiteiten door de vingers ziet, maar deze zelfs steunt.” Het Arabische woord ‘intifada’ betekent ‘opschudding’ en wordt sinds 1987 breed gebruikt om de volksopstanden mee aan te duiden van Palestijnen tegen de Israëlische militaire bezetting in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever (vroeger de ‘Palestijnse gebieden’ genoemd). De Eerste Intifada van 1987 leidde tot verdeeldheid onder de Palestijnen. De in 1964 opgerichte Palestinian Liberation Organization (PLO), die in 1987 geleid werd door Yasser Arafat, kreeg concurrentie van het radicalere Hamas.
“Toen de Intifada begon zeiden officiële bronnen in Israël dat Hamas “dient als een nuttige tegenkracht voor de seculiere organisaties die loyaal zijn aan de PLO,” staat in een ander Amerikaans ambtsbericht te lezen dat Wikileaks publiceerde. Een aantal PLO-activisten beweerden zelfs dat Israël Hamas voor dit doel gebruikte. Ook zou Israël de Palestijnse economie zien als een andere manier om over Gaza te regeren. “Hoge bronnen in Israël hebben een aantal keren aan bronnen van de Amerikaanse ambassade laten weten dat ze van plan zijn de economie in Gaza op een zo laag mogelijk niveau te houden, maar daarbij wel proberen een humanitaire crisis te voorkomen.”
De actieve steun die Israël volgens de Amerikanen zou hebben verleend aan Hamas, lijkt te duiden op een ‘verdeel en heers’-strategie. Uit berichten in de Israëlische media blijkt dat de Israëlische overheid geen afstand heeft gedaan van deze strategie.
“Nethanyahu: Geld naar Hamas deel van strategie om de Palestijnen verdeeld te houden”, kopte de Israëlische krant The Jerusalem Post op 12 maart 2019. Een niet nader genoemde bron uit Likoed, de partij van premier Nethanyahu, vertelde de krant dat Nethanyau zich verzet had tegen het blokkeren van financiering vanuit golfstaat Qatar aan Gaza. Hij zou gezegd hebben: “Wie tegen een Palestijnse staat is, zou voor het overmaken van de fondsen naar Gaza moeten zijn, omdat het handhaven van een scheiding tussen de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en Hamas in Gaza de oprichting van een Palestijnse staat helpt voorkomen.” Het bericht in The Jerusalem Post verscheen net nadat ministerie van Defensie Avigdor Lieberman was afgetreden vanwege Nethanyahu’s Gaza-beleid. Hij noemde het besluit van de Israëlische regering over de doorgaande betalingen “de eerste keer dat Israël terrorisme tegen zichzelf financiert”. Op 24 februari 2020 kopte de Israëlische krant Haaretz: “Hoofd Mossad bezocht Doha, maande Qatar de financiële steun aan Hamas voort te zetten.” De bron van dit bericht was Lieberman. Het hoofd van de geheime dienst Mossad Yossi Cohen was tijdens zijn bezoek aan de hoofdstad van Qatar vergezeld door Herzl Halevi, een commandant van het Israëlische leger. “Egyptenaren en Qatarezen zijn in onmin geraakt met Hamas en ze waren van plan alle banden met hen te verbreken, en plotseling verschijnt dan Netanyahu als pleitbezorger van Hamas en zet hij Egypte en de Qatarezen onder druk om door te gaan met de financiële steun,” aldus Lieberman.
Hamas is een creatie van de Moslimbroeders, staat in het door Wikileaks gepubliceerde Amerikaans ambtsbericht uit 1988. De Moslimbroeders waren al sinds eind jaren ’40 aanwezig op de Westelijke Jordaanoever, maar werden op die plek pas een factor van belang eind jaren ’70. Hun hoofdkwartier was destijds gevestigd in de Egyptische hoofdstad Caïro. De toenmalig republikeinse senator Ron Paul beweerde in 2009 in het Amerikaanse congres dat ook de VS heeft meegewerkt aan het groot maken van Hamas. Hij leek zelfs te beweren dat VS, via Israël Hamas had opgericht. “Als je kijkt naar de geschiedenis, dan zie je dat Hamas eigenlijk begonnen en aangemoedigd is door Israël, om Yassar Arafat tegen te werken”, verklaarde Paul. “Eerst hielpen we, indirect en direct, via Israël, om Hamas in het leven te roepen.
Dan komen er verkiezingen (in Palestina in 2003 – red.], vervolgens wordt Hamas dominant – en nu moeten we ze gaan vermoorden? Het slaat helemaal nergens op.” Volgens Paul is met Hamas dezelfde fout gemaakt als destijds met Osama Bin Laden en de Moedjahedien. Die werden in de jaren ’80 gesteund door de Amerikanen om de sovjets uit Afghanistan te verjagen. Die steun keerde zich uiteindelijk tegen de Amerikanen, toen uit de Moedjahedien Al Qaida voortkwam. Al in de jaren ’90 begon Al Qaida met het plegen van aanslagen op Amerikaanse ambassades.
Zowel de VS als Israël, maar ook Europese landen waaronder Nederland, heeft terreurgroepen gesteund in de oorlog tegen Syrië. Gewonde strijders werden opgelapt in Israëlische ziekenhuizen, meldden diverse Israëlische media. De steun van Israël lijkt onder meer te zijn gegaan naar Al Nusra, de Syrische tak van Al Qaida.
Wil je meer weten?
Wil je meer weten?