Nieuws Mens en Macht

“De heksenjacht op mij gaat al 7 jaar onverminderd door!”

interview dries van langenhove
Dries van Langenhove. Fotografie: Jonas Roosens Belga Photo
💨

Exclusief interview politiek dissident Dries van Langenhove​
Exclusief interview politiek dissident Dries van Langenhove
Datum: 24 maart 2024
Mens en Macht

Erick Overveen


De rechtsstaat, mensenrechten, vrijheden – het zijn “holle begrippen” geworden in Europa, zegt de Belgische activist en voormalig Vlaams Belang-politicus Dries Van Langenhove in een interview met deze krant. Van Langenhove werd eerder deze maand door de rechtbank in Gent veroordeeld tot onder meer een jaar gevangenisstraf en tien jaar ontneming van burgerrechten, omdat hij zou hebben ‘aangezet tot haat’ in een besloten app-groep. Het vonnis past volgens Van Langenhove in de systematische vervolging van dissidente groepen die overal in de EU plaatsvindt. “Als je nationa­listisch bent, vallen alle beschermingen en vrijheden weg. De politie is bij mij thuis al drie keer binnengevallen, zonder dat ik ooit iets heb misdaan.”

Dries van Langenhove was vorige week even wereldnieuws nadat de correctionele rechtbank van Gent hem had veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf, 10 maanden voorwaardelijke celstraf, 16.000 euro effectieve boete, 6000 euro voorwaardelijke boete, 10.000 euro schadevergoeding en 10 jaar verlies van burgerrechten, waardoor hij niet meer mag deelnemen aan de politiek. De rechter verweet hem onder meer dat hij zijn “publieke voorbeeldfunctie” had verzaakt, een “vijandige sfeer schept” in de samenleving en “op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand werkt”. Dit op grond van “racistische” en “antisemitische” berichten die werden gedeeld in een app-groep van de ‘rechtse’ jongerenorganisatie Schild & Vrienden die door hem is opgericht. De app-berichten werden genoemd in een reportage op de Belgische tv. Het gerechtelijk oordeel leidde tot veel ophef. Filosoof en FVD-politicus Sid Lukkassen noemde het een “politiek vonnis”. Zelfs Elon Musk reageerde op X verontwaardigd op wat breed wordt ervaren als een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Exclusief voor De Andere Krant vertelt Van Langehove over zijn ervaringen en zijn visie op zijn eigen toekomst en die van Europa. We spreken elkaar over de telefoon. Hij vertelt me dat hij nog altijd ontdaan is door de uitspraak van de rechter.

Meneer Van Langenhove, de rechter is van mening dat u met uw racistische uitspraken, vermeende holocaustontkenning en het promoten van wapenbezit hebt bijgedragen aan tegenstrijdigheden, verdeeldheid en conflicten, wat geweld in de hand zou kunnen werken. Wat vindt u daarvan?

Ik roep al jaar en dag op tot vreedzaam, democratisch verzet tegen het onrecht dat ons wordt aangedaan. Met mijn projecten kanaliseer ik de negatieve energie die er is bij vele Vlaamse jongeren naar positieve dingen, zoals je inzetten voor je volk door bloed geven, zwerfvuil rapen, sporten, werken, voedselpakketten uitdelen, oorlogsgraven poetsen, en dergelijke. In mijn vechtsportschool breng ik allochtone jongeren samen met Vlaamse jongeren. Ik verbind en ben sociaal. Er klopt dus niets van wat de rechter stelt. Maar ik ben wel blij dat de rechter toegeeft dat het hier gaat om een tweestrijd tussen twee systemen, twee visies. Eén van het regime, dat wordt afgedwongen door de media, academia en justitie, en één van ons, die wij proberen verspreiden met ons mediakanaal en met vreedzame acties.

U gaat in beroep tegen de uitspraak.

Ja, ik heb niets misdaan. Ik heb me op een positieve manier ingezet voor ons volk. Dat er mensen vervolgd worden voor humor en voor memes, hoe controversieel dan ook, is op zichzelf al een absurd gegeven. Dat ik nu word vervolgd voor humor van ándere mensen in een private chatgroep, is nog absurder. Ik ga dus resoluut voor vrijspraak in hoger beroep.


De rechtbank heeft u voor tien jaar uit uw politieke rechten ontzet, waardoor u geen publieke functies meer kunt bekleden of mag deelnemen aan verkiezingen. Hoe denkt u hiermee om te gaan?

Ik heb naast mijn parlementaire mandaat heel wat projecten lopen die vorm willen geven aan een sterkere natie in deze onzekere tijden. Zo heb ik mijn mediakanaal, waarmee ik iedere week 500.000 tot 1 miljoen mensen bereik. Er is ook actiegroep Schild & Vrienden die heel wat invloed heeft en onze boksclubs van Weerbaar, waarmee we de jeugd fysiek en mentaal weerbaar willen maken. Ik hoop uiteraard om deze projecten te kunnen voortzetten, maar als mijn straf in hoger beroep wordt bevestigd, dan zal de effectieve celstraf en de vele straffen die nog kunnen volgen omwille van recidive, er de facto voor zorgen dat veel van mijn projecten ophouden te bestaan. Dat is natuurlijk ook het doel van het regime. Ten eerste willen ze ervoor zorgen dat er geen enkele tegenspraak mogelijk is, omdat hun narratief zo zwak en leugenachtig is, dat het niet de minste tegenspraak verdraagt. Ten tweede willen ze geweldloos verzet onmogelijk maken, zodat mensen uit frustratie wanhopig worden en overgaan tot geweld. Wanneer dat gebeurt, kan het regime haar macht enorm uitbreiden en iedere vorm van verzet onmiddellijk de kop indrukken – zogezegd om het volk te beschermen tegen geweld. Het is duivels.

Hoe ziet u de toekomst van de politiek in Europa? Welke strategieën moeten ‘rechtse’ politici en activisten adopteren om hun doelen te bereiken binnen de grenzen van de wet en maatschappelijke acceptatie?

Het regime probeert dissidenten altijd eerst het zwijgen op te leggen door ze financieel droog te leggen via tegenwerking en ‘lawfare’. Wanneer dat niet lukt, sluiten ze je gewoon op — zoals met mij nu gebeurt. Bij onafhankelijke dissidenten zoals mij is dat relatief makkelijk. Ik word geboycot door verschillende Belgische banken en bij zowat alle payment providers. Het is dus moeilijk om nog een inkomen te verwerven. Daarnaast heb ik verschrikkelijk veel uitgaven door de hoge advocatenkosten en boetes. Ik heb momenteel vier zaken tegen mij lopen.

Bij politieke partijen, zelfs bij parlementsleden, zullen ze binnenkort hetzelfde gaan doen. In België wordt op dit moment aan een nieuwe wetgeving gewerkt om de subsidies van een politieke partij als Vlaams Belang te kunnen afnemen en om de beweging zelfs volledig te kunnen verbieden. In Nederland zal hetzelfde gebeuren met een partij als Forum voor Democratie van Thierry Baudet voorspel ik. De strategie die u suggereert, om “binnen de grenzen van de wet te werken”, is zinloos, want de wet is in realiteit onbegrensd. Vele wetten kunnen zo breed worden geïnterpreteerd dat ze hoe dan ook kunnen worden gebruikt tegen politieke dissidenten. Ook “de rechtsstaat” bestaat in realiteit niet, want je recht op verdediging is afhankelijk van je politieke voorkeur en je vermogen.

‘Aanzetten tot haat’ is strafbaar in België, maar wat dit concreet inhoudt, weet niemand. Het is zeer abstract en multi-­interpretabel. De linkse regime-rechter die mij hiervoor veroordeelde, oordeelde dat zelfs memes die door anderen werden gepost in mijn geval voldoende zijn om te beslissen dat ik heb aangezet tot haat.

Een ander treffend voorbeeld is dat een oude wet die ooit gemaakt werd om tegen te gaan dat nachtclubs zonder vergunning een portier aan hun deur zouden zetten, recent misbruikt werd om mij een boete van 10.000 euro aan te smeren omdat ik zogezegd illegaal een bodyguard in dienst zou hebben gehad. Daar was uiteraard niks van waar, ik heb helemaal geen bodyguard nodig, het ging om iemand die volledig vrijwillig een tijdje als mijn chauffeur fungeerde tijdens een drukke verkiezingscampagne, maar het toont wel aan dat het regime je zal pakken als ze je willen pakken. De ‘rechtsstaat’ of ‘de wet’ bestaat niet meer!


In welke mate denkt u dat de huidige juridische aanvallen tegen activisten zoals u in overeenstemming zijn met internationale mensenrechtennormen, met name met betrekking tot vrijheid van meningsuiting en politieke participatie?

Wat ik net ook al zei, Erick. Net zoals ‘de rechtsstaat’ en ‘de wet’ zijn mensenrechten en vrijheden holle begrippen geworden in West-Europa. Als je nationalistisch bent, vallen al die beschermingen en vrijheden volledig weg. De politie is bij mij thuis al drie keer binnengevallen, zonder dat ik ooit iets heb misdaan en zonder dat ze ooit iets illegaal vonden. Toch gaat de heksenjacht nu al 7 jaar onverminderd door. Het is pure staatsterreur. Maar aangezien Justitie en de media in België gewoon tentakels zijn van het globalistische regime, kan ik nergens gaan klagen over die terreur.

Hoe ziet u de rol van wetgeving, zoals de Europese Digital Services Act en het streven van de EU naar zaken als een digitale identiteit?

De Digital Services Act, het invoeren van een digitale identiteit en het invoeren van cbdc’s, betekent het definitieve einde van politieke dissidentie in de Europese Unie. Wie een mening heeft of verkondigt die niet in lijn ligt met het narratief van het regime, kan met één vingerknip volledig worden verbannen uit de maatschappij. Dit is ‘the hill to die on’ voor iedereen die wil dat onze kinderen in vrijheid kunnen leven.

Wat is uw standpunt over negationisme, het ontkennen van de holocaust? Hoe verhoudt dit zich tot de vrijheid van meningsuiting en historisch onderzoek?

Gezien de rechtszaak die tegen mij loopt, kan ik hier niet in alle openheid op antwoorden. Het enige dat ik u op dit moment kan zeggen is dat ik nooit op enigerlei wijze heb gesproken over Joden of over de Holocaust. Ook in de chatgroepen van Schild & Vrienden werd hier nooit over gesproken. Wel zouden er ­memes zijn aangetroffen die afbeeldingen van Hitler bevatten. Volgens de rechter vallen die memes onder “het minimaliseren van de Holocaust” en daardoor dus automatisch onder “de Holocaust ontkennen”. Ik vind dat een totaal absurde redenering. Een onderzoek van de NOS toonde trouwens aan dat 65 procent van de Nederlandse jeugd memes met Hitler op hun smartphone heeft staan. Volgens de logica van de rechter en de media zouden die dus allemaal moeten worden vervolgd wegens negationisme.

Hoe beoordeelt u de situatie rond Thierry Baudet en zijn partij, Forum voor Democratie, die in de Nederlandse publieke media constant worden gedemoniseerd en geboycot? Wat denkt u dat de impact is van deze uitsluiting op het publieke discours en de democratie in Nederland?

Forum voor Democratie is een zeer nuttige partij, omdat ze het debat écht opentrekt. Dankzij FVD gaat het niet zomaar over ‘hoeveel migratie willen we toelaten’, maar wel ‘moeten we überhaupt wel nog migratie toelaten?’. Dankzij FVD gaat het niet zomaar over ‘hoe snel moeten onze boeren verdwijnen en hoe veel compensatie krijgen ze voor het land dat we van hen afnemen?’, maar wel ‘waarom moeten onze boeren wel weg?’. Ook tijdens corona en nu in het debat rond de oorlog in Oekraïne speelt de partij een belangrijke, democratische rol. Dat wordt hen uiteraard niet in dank afgenomen door het systeem, dat de bandbreedte van het debat liefst volledig binnen hun eigen narratief houdt. Daarom zie je iemand als Thierry Baudet zelden of nooit in talkshows op televisie. Dan zou er immers een écht debat ontstaan en dat wil het Kartel niet.

En hoe is die situatie in uw land?

De situatie in België is uiteraard nog een stuk erger wat de media betreft. In Nederland zijn er nog wel enkele onafhankelijke media zoals Gezond Verstand en De Andere Krant en onafhankelijke denkers en schrijvers. In België is het bestaan daarvan ondenkbaar en de paar kleine initiatieven die er zijn, worden heel hard vervolgd. Ik heb een succesvol, opkomend mediakanaal en ik moet naar de gevangenis. Ook bij ’t Scheldt, een rechtse satirische website, kreeg een redacteur een gevangenisstraf voor een artikel dat kritisch was over de woordvoerder van regeringspartij VLD.

Thierry Baudet heeft gepostuleerd dat een eventuele overwinning van Donald Trump in de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar een wereldwijde paradigmaverschuiving zou kunnen inluiden, die potentieel ten voordele zou werken van politieke bewegingen en partijen zoals Forum voor Democratie in Nederland en Vlaams Belang in België, die momenteel naar zijn mening gemarginaliseerd worden. Bent u het daar mee eens?

Gezien het bizarre beloop van de vorige presidentsverkiezingen in Amerika is het eerst en vooral de vraag of Donald Trump überhaupt nog wel verkozen kan worden. Mocht hij daar toch in slagen, dan is de volgende vraag of hij geleerd heeft uit de vele fouten die hij gemaakt heeft in zijn eerste ambtstermijn. Hij begon daaraan met de ambitie om ‘het moeras droog te leggen’, maar hij is toen helaas zelf met beide voeten in dat moeras vastgelopen. Als hij zich deze keer laat omringen door de juiste mensen, is er veel mogelijk en dan zal dit zeker en vast een positieve wereldwijde impact hebben. De eerste ambtstermijn van Trump had vooral een metapolitieke impact. De politieke correctheid moest wereldwijd aan terrein inboeten. Ik ben Trump daarvoor dankbaar, maar ik hoop dat hij indien hij verkozen raakt, deze keer ook echt het moeras zal droogleggen en beleidsmaatregelen zal treffen die een blijvende, concrete impact zullen hebben. Anders zie ik de toekomst van Europa nog somberder in.

Van Langenhove is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de correctionele rechtbank Gent en is een inzamelingsactie begonnen om de torenhoge advocatenkosten te kunnen dekken. U kunt hem steunen via deze link:
givesendgo.com/SteunDries



 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.