Nieuws

 

Covid

Het Nederlandse leger houdt De Andere Krant en andere media in de gaten


Staalkaart
Datum: 2020-11-16
Covid


Een juridisch mandaat ontbreekt

"De Nederlandse krijgsmacht heeft sinds de corona-uitbraak heimelijk op grote schaal informatie verzameld over de Nederlandse samenleving en die geduid en verspreid in rapporten. Dat stelt NRC na onderzoek. De krant meldt zondagavond dat militairen zich maandenlang hebben verdiept in het gedrag van onder meer Viruswaanzin en de burgerorganisatie Gele Hesjes. Ook hebben ze het als ’alternatief’ aangeduide medium Jensen.nl in de gaten gehouden en distributiepunten van de papieren uitgave De Andere Krant in kaart gebracht en de branden in 5G-zendmasten." nrc.nl/…/hoe-het-leger-zijn-eigen-bevolking-in-…

Bijgevoegd de kaart met de distributiepunten van De Andere Krant en een overzicht van organisaties waarvan deze eenheid (Land Information Manoeuvre Centre - LIMC) stelt dat ze desinformatie verspreiden. Het leger gaat hier duidelijk zijn boekje ver te buiten..

Militair Historicus Klep geeft aan waarom dit nooit een taak van het leger is. "Maar dan nog vind ik het verzamelen en bewerken van data over ontwikkelingen in de samenleving geen taak van de krijgsmacht. In een democratie hoor je dat niet onder te brengen bij dit soort gemilitariseerde diensten.”
Er is te weinig juridisch en parlementair toezicht op, zegt hij. „De ervaring leert ook dat organisaties als deze de neiging hebben hun reikwijdte op te rekken.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd... 
Wil je alle artikelen lezen?
Koop De Andere Krant bij jou in de buurt, of abonner nu en krijg elke zaterdag de krant in de bus.
Wil je alle artikelen lezen?
Koop De Andere Krant bij jou in de buurt, of abonner nu en krijg elke zaterdag de krant in de bus.
News
AK
Volg Ons:              

©2021 De Andere Krant B.V. i.o., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.