Nieuws Cultuur

“Muziek raakt je meteen in je cellen, in je gevoelswereld”

interview leonie bos
Fotografie: Emma Brasser
💨

“Als alles op één lijn komt, is er verbinding en kun je bergen verzetten”​
“Als alles op één lijn komt, is er verbinding en kun je bergen verzetten”
Datum: 7 maart 2023
Cultuur

Corine Lepoutre


“Op het moment dat we stil worden, geven we ruimte aan alles wat eigenlijk al de hele tijd om aandacht vraagt, wat we aan het wegduwen zijn of waar we niet naar willen kijken om wat voor redenen dan ook.” Leonie Bos, singer songwriter van mantra’s, healing music, full-moon circles en medicine songs, presenteert op 10 maart haar nieuwe album, Finally Here, met een groots concert in Amsterdam. In dit interview praat zij over helende werking van muziek. “Bij een gezongen mantra ontstaat rechtstreeks contact met de eigen kern.”

Leonie Bos (1988) stond op het podium bij Vrouwen voor Vrijheid en tijdens de lockdown luisterden steeds meer mensen naar de online livestreams van Leonie Bos, waar ze dagelijks mantra’s en eigen werk speelde. Mantra’s werken helend en verbindend en brengen je naar je kern, zegt Leonie. “Tijdens de lockdown kwam alles tot stilstand en ik ben toen iedere ochtend live gegaan. Ik gaf elke dag online concerten met mantra’s en eigen songs. Dat was erg fijn om te doen en er haakten heel veel mensen aan. Er werd steeds gevraagd waar ze die mantra’s online konden vinden om nogmaals te beluisteren zonder steeds terug te hoeven zoeken in de livestreams. Dat hoeft nu niet meer, in samenwerking met evenementenorganisatie HeartFire komt het album ‘Finally Here’ officieel voor de liefhebbers uit op 10 maart met een groots concert in de Dominicuskerk in Amsterdam.”

De cadans en de klank
Een tijdlang bestudeerde Leonie de Bhagavad Gita in etappes van steeds zes hoofdstukken op de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. “Het is net of elk woord van de Gita een ingang is tot een nieuwe wereld in jezelf. Het raakt de ziel, er komt iets in beweging. Zo voelt dat ook met mantra voor mij”, aldus Leonie. Het kennisnemen van de Bhagavad Gita bracht Leonie verdieping en ondersteuning in een moeilijke tijd.

De betekenis van de Sanskriet woorden, ook bij gezongen mantra, is van secundair belang. De cadans en de klank raken een plek van binnen. Er ontstaat rechtstreeks contact met de eigen kern. Vaak erg oncomfortabel in het begin, omdat alles omhoog komt wat er nog in de weg staat of wat nog niet helemaal is ontmoet of is gezien, volgens de zangeres. “In de Gita wordt alles beschreven, de afwijzing, de verwarring en de strijd. Dat uitte zich bij mij in heel veel verwarring en verdriet, een gevecht met mezelf. Alle identificaties en persoonlijkheden waarmee ik me identificeer kwamen naar boven. In eerste instantie maakte ik me daarvan los, door te zien dat ik dat niet ben. Maar op een gegeven moment komt er een fase dat je zegt ‘ik ben dat wel in overeenstemming met mijn ziel’. Dan mag alles er zijn. Alle kanten van mezelf mogen er zijn, ik mag ernaar kijken. Dat geeft een enorme rust, waarbij je alles van jezelf mag omarmen, ook het donker. De Gita en mantra’s versterken dat maar brengen ook verlichting. Als een soort platform waarop je kan landen.”

Muziek als medicijn
Op de vraag hoe ze het donker zou willen omschrijven, antwoordt Leonie: “Het woord donker heeft een negatieve lading, maar eigenlijk zijn dat hele mooie aspecten van onszelf die we weg hebben gestopt omdat we daar niet de ruimte voor hadden. Maar het één kan niet zonder het ander, als yin en yang, we leven in dualiteit, het één naast het ander. Mijn manier om dat door middel van muziek te delen wordt gewaardeerd. Dat verbindt. Iedereen herkent de strijd in zichzelf. Mensen vinden het een verademing als ik daarover zing. Maar ook als ik daarover verhalen vertel op Instagram, daar krijg ik veel reacties op.”

De titel van het album is ‘Finally here’, een song die Leonie tijdens die afgelopen moeizame periode schreef. Ze zegt: “We zijn door zoiets heftigs heengegaan met z’n allen en we hebben ook verbinding gevonden, maar goed, we zijn er natuurlijk nog lang niet. Toch staat het nummer voor de cirkel, we gaan elke keer door een loop heen, steeds in de mallemolen naar het donker en dan weer naar het licht. Dat is de beweging. Het gaat om het gevoel dat je ergens doorheen bent gegaan en daarna weer de verbinding met jezelf voelt.”

Van entertainer naar soundhealer
Leonie zingt niet alleen mantra’s maar maakt vooral ook eigen nummers die mensen diep raken. Op haar vijftiende begonnen als professioneel zangeres bij de musical ‘The sound of music’, met daarna een aantal jaren Londen als standplaats, kwam Leonie uiteindelijk terecht in de hoek van de healing music en de stembevrijding. Voor de liefhebber geeft ze een online mantra gitaarcursus, maar ze beweegt zich ook in het bedrijfsleven, want ze komt graag op plekken in de samenleving die bewustzijn het hardst nodig hebben.

Zo geeft Leonie samen met ­Danielle Doeve van evenementenorganisatie HeartFire stemwerk-sessies in de corporate scene. Zij organiseren ‘female leadHERship retreats’ om een brug te leggen naar vrouwen die daar nog nauwelijks mee bekend zijn. Leonie: “Ik merk dat ik een vertaalslag weet te maken en over kan brengen waar het om gaat, om de moeilijkheden die op dat niveau spelen bespreekbaar te maken. De vrouw hoeft niet vanuit een vechtenergie gelijk te zijn aan de man. Mannen en vrouwen zijn compleet andere wezens die elkaar nodig hebben en als we dat weer leren en ons weer kwetsbaar naar elkaar toe durven op te stellen, dan komt er zoveel meer verlichting voor iedereen.”

Fastfood en fastmusic
Bos ziet niet direct heil in een parallelle samenleving, maar zet wel graag een andere toon: “Het is tegenwoordig vergeven van de fast music, een even zo dramatische ontwikkeling als fast food. Mensen drijven daardoor van zichzelf weg. Net als bij eten, is er ook bij muziek sprake van onderdrukking. Mensen hebben net zo goed behoefte aan echte muziek als aan echt eten. Er gaat een hele wereld open zodra je bezig bent met de stem en met sound healing. Daar zit oude wijsheid in en met fastfood en fastmusic weet je zeker dat die wereld niet opengaat, dus moeten wij het zelf doen.”

Stemwerk en hartcoherentie zijn belangrijke sleutelwoorden voor bewustwording. Er zijn onderzoeken gedaan door onder andere dr. Joe Dispenza, dat de hartcoherentie door samenzang bij iedereen op dezelfde frequentie gaat vibreren. Leonie: “Als we in coherentie met ons hart gaan zingen en ook de hersengolven daarbij betrekken, als alles op één lijn komt, dan is er verbinding en kan je bergen verzetten. Dan creëer je een heel veld met z’n allen. Dan verhoog je het bewustzijn van iedereen. Gewoon door samenzang vanuit het hart. Op het release-concert van het album Finally here ga je dit zeker ervaren.”

Wil jij twee kaartjes voor het concert op 10 maart in de Dominicuskerk in Amsterdam winnen? Stuur dan een mail met je motivatie naar: welcome@heartfire.nl
Leonie maakt op 7 maart de winnaar bekend op instagram.com/leoniebosmusic


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.