Nieuws   Mens en Macht

Opgepakt wegens aanhoudende kritiek op de overheid


Opgepakt Willem Engel
Fotografie: Mark Kamphuis
💹

Geschokte reacties op arrestatie Willem Engel​
Geschokte reacties op arrestatie Willem Engel
Datum: 19 maart 2022
Mens en Macht
Van onze Redactie

Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, is op woensdag in Rotterdam van de straat geplukt door twee politie-agenten met sjaaltjes om hun mond, in de boeien geslagen en opgesloten. In binnen- en buitenland is geschokt gereageerd op de aanhouding. Jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid en FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren spreken van een “politieke arrestatie”.

Engel wordt er door het OM van beschuldigd “gedurende een lange periode opruiende coronagerelateerde berichten (te) hebben geplaatst op social media”. Opruiing is een misdrijf onder artikel 131 van het Wetboek van Strafrecht. Het is alleen strafbaar wanneer het leidt tot strafbare feiten. In het geval van Engel is niet duidelijk om welke feiten dat zou moeten gaan. Daar wordt nu door het OM “onderzoek naar gedaan”. ­Engel is woensdag en donderdag door de politie verhoord. Hij beroept zich echter op zijn zwijgrecht.

Volgens Pols zijn hem door de politie vragen gesteld over wat hij zou hebben gezegd bij verschillende gelegenheden, zoals op demonstraties tegen het coronabeleid in 2020 en 2021. Zo wordt hem door de politie voorgehouden dat hij zou hebben gesproken over “tribunalen”.

“Hoe dit zou leiden tot strafbare feiten, is een raadsel”, zegt Pols. “Willem heeft juist altijd opgeroepen tot vreedzame actie.”
Hij is ook ondervraagd over zijn oproep om te filmen bij testlocaties, maar ook dat kan moeilijk strafbaar worden genoemd, stelt zijn vriendin Dorien tegenover De Andere Krant. “Ze hebben niets. Er wordt gesproken over een brandje bij de ambtswoning van burgemeester Bruls in Nijmegen, maar daar is ons niets over bekend.”

Dorien legde de arrestatie vast en deelde de film op social media. Te zien is dat een vrouwelijke en mannelijke agent met bedekt gezicht Engel in de boeien slaan. “Ik dacht dat het mensen van Antifa waren, die schelden ons altijd uit voor nazi’s en fascisten, terwijl ze zich zelf gedragen als fascisten. Ik dacht dat we in elkaar zouden worden geslagen.”

Waarom waren ze gemaskerd? En waarom hebben ze Willem niet gewoon gevraagd om naar het politiebureau te komen voor een gesprek?” Ze denkt dat het een doelbewuste actie is geweest, wellicht om de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen te beïnvloeden.

Pols zegt dat hij “geschrokken” is door de arrestatie, maar “niet verrast”. “Er is al langer sprake van een systematische campagne tegen Willem, om zijn naam door het slijk te trekken. We hebben de afgelopen maanden 420 artikelen geteld in de media waarin hij wordt belasterd.” Pols noemt de arrestatie een “aanslag op de vrijheid van meningsuiting”. De “zonde die Willem heeft begaan is dat hij aanhoudende kritiek heeft geuit op het coronabeleid van de overheid.”

Pols wijst erop dat veel van de kritiek is bevestigd door de 14.000 pagina’s aan overheidsdocumenten die op grond van een Wob-verzoek eind december zijn gepubliceerd. In kranten als Trouw en het AD wordt Pols omschreven als iemand met “felle kritiek” op het kabinetsbeleid. Viruswaarheid staat vooral bekend om de vele rechtszaken die het heeft gevoerd tegen het coronabeleid, zoals tegen de avondklok, maar voert ook actie buiten de rechtszaal. Pols zegt dat hij geen enkele uitnodiging heeft gekregen van actualiteitenprogramma’s om zijn kant van het verhaal te laten horen en geen verzoeken voor diepte-interviews.

Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (FVD) reageerde op Twitter: “Wat je ook vindt van zijn opvattingen of werkwijze, het is een feit dat hij zover bekend nog nooit enige vorm van geweld heeft gebruikt en ook oproept om juist liefdevol en geduldig te zijn.” De arrestatie van Engel heeft volgens de politicus van FVD dan ook alle schijn van een “politieke aanhouding”. Oud-advocaat Frank Stadermann noemt de arrestatie van Engel een “heel enge ontwikkeling”. Volgens Pols worden er de laatste tijd regelmatig mensen die betrokken zijn bij demonstraties “van hun bed gelicht” en gearresteerd. “In sommige weken vijf, zes mensen die wij kennen.” In de media wordt hier zelden over bericht, stelt Pols. Zondag organiseert Viruswaarheid een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam onder het motto #freewillem.
 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.©2022 De Andere Krant B.V., Amsterdam.
Alle rechten voorbehouden.