Nieuws Cultuur

State of Control toont de weg naar digitale gevangenis

recensie state of control
Benjamin Jonas van den Brink
💨

documentaire van Benjamin Jonas van den Brink​
documentaire van Benjamin Jonas van den Brink
Datum: 22 november 2022
Cultuur

Corine Lepoutre


In de nieuwe documentaire State of Control van regisseur Benjamin Jonas van den Brink spreken prominente sprekers uit binnen- en buitenland zich uit over de komst van een digitale munt (CBDC) en de oprukkende controlestaat. Ze geven ook aan wat we kunnen doen om dit lot te vermijden.

Onze persoonlijke gegevens worden nu al wereldwijd verhandeld. Data is het nieuwe goud. Maar dit is nog maar het begin: nationale overheden, de EU en Big Tech werken aan de ontwikkeling van een digitaal ID voor ieder mens, gekoppeld aan een digitaal betaalsysteem. Deze ‘Great Reset’ wordt ons verkocht met mooie verhalen over gebruiksgemak en goede doelen (zoals onder anderen door Máxima Zorregueita gepropageerd). In werkelijkheid gaat het om een alomvattend controlemiddel voor overheden en private partijen als social media bedrijven, en banken.

Regisseur Benjamin Jonas van den Brink had aanvankelijk zeven interviews gepland, maar dat zijn er uiteindelijk dertien geworden, omdat er steeds nieuwe gezichtspunten bijkwamen. Fragmenten uit interviews met bekende en minder bekende critici van de Great Reset, zoals klokkenluider Edward Snowden, voormalig directeur van de Nederlandsche Bank Lex Hoogduin, financieel journalist Arno Wellens en de internationaal befaamde onderzoeker James Corbett, zijn als een vloeiend verhaal gemonteerd.

Van den Brink: “De film is bedoeld voor een breed publiek en behandelt wat mensen beslist moeten weten en wat de mainstreammedia laten liggen. Film is een krachtig medium om een verhaal te vertellen en emotie over te dragen waardoor het blijft kleven. In deze documentaire gebruik ik een vorm van storytelling, door de kijker een probleem voor te schotelen dat hopelijk wordt opgelost.”

De geïnterviewden kijken op verschillende manieren naar wat er gebeurt. De Roemeense Europarlementariër Christian Terhres trekt de vergelijking met het ‘communistische’ Roemenië van Ceaușescu. Van den Brink: “Haarscherp ziet Terhres hoe we onze soevereiniteit verliezen aan veel sterkere machten en dat de politiek en de democratie dit nauwelijks kunnen bijbenen. Dat is een zorgwekkend patroon. Zonder nationale soevereiniteit zullen wij ook als individu onze soevereiniteit verliezen.”

SP-parlementslid Mahir Alkaya, die al heel lang aandacht vraagt voor de bedreigingen van digitaal geld, legt uit wat het gevaar is van de Central Bank Digital Currency(CBDC) waaraan door de EU wordt gewerkt: “Als de commerciële banken ertussenuit zijn, krijgen de centrale banken de macht tot programmeerbaar geld met limieten op bijvoorbeeld vlees en brandstof of het direct innen van belasting door de overheid, zodat ieder democratisch principe verdwijnt.”

Ken van Ierlant, digital entrepreneur van consultancy FutureXL, wijst op de rol van de Big Tech lobby: “De technocratische lobby bij de overheid is heel groot, want het gaat om veel geld. De digitalisering wordt aangejaagd door Big Tech en de overheid stelt een ruif geld ter beschikking. Het gaat om duizenden miljarden, dus de idealen van de overheid worden door Big Tech tegen woekerprijzen uitgevoerd. Dat zie je ook rondom de digitalisering van Europa, centraal worden miljarden geïnvesteerd om een platform te creëren om de identiteit van 500 miljoen Europese burgers vast te leggen en een hele workflow te bouwen van wieg tot graf, om de bevolking daarmee te besturen.”

Edward Snowden, de voormalige CIA-medewerker die in 2013 naar buiten bracht dat de Amerikaanse overheid – de National Security Agency (NSA) – burgers bespioneert., waarschuwt dat de controle al veel verder gaat dan de meeste mensen beseffen: “Het idee dat er door overheden massasurveillance plaatsvond, werd door de media afgedaan als een complottheorie, terwijl in China onlangs 25 miljoen mensen hun huis niet mochten verlaten om boodschappen te doen. Denk je dat eens in!” Ook banken worden al ingezet als instrumenten van massasurveillance: “Ze kunnen je geld ieder moment bevriezen. Jouw geld is in hun handen en we hebben al gezien dat mensen in Canada, puur omdat ze protesteren, niet meer bij hun bankrekening konden.”

Hoe heeft het zover kunnen komen? Van den Brink blijft het liefst weg bij complottheorieën, maar zegt ook: “In de documentaire laat ik zien dat er een andere agenda op de achtergrond speelt en dat alles uiteindelijk om geld en macht draait. Je ziet dat het een patroon is dat al veel langer speelt, grote technocratische instellingen die inspelen op crises.”

Belangrijker is misschien wat we kunnen doen om te voorkomen dat we in een digitale gevangenis terecht komen. Bas Filippini van burgerrechtenwaakhond Privacy First: “Meer decentraliseren en de technologie ten goede gebruiken”. James Corbett ziet de oplossing in: “Ons losmaken van het technocratisch controlesysteem en soevereine gemeenschappen vormen”. Ex-bankier Catherine Austin Fitts stelt dat we meer analoog moeten blijven functioneren: blijven betalen met cash geld, uit het digitale systeem stappen, smartphone wegdoen. Uiteindelijk zal een centralistische door technologie gedreven samenleving niet slagen, gelooft Austin Fitts, want “het is gewoon niet verenigbaar met het leven”.

De documentaire State of Control van regisseur Benjamin Jonas van den Brink gaat online in première op dinsdag 22 november om 20.00 uur op Stateofcontrol.nl. Tot dan is de trailer daar te bezichtigen. State of Control is de eerste film van het nieuwe documentaireproductiebedrijf Debunk van producer Max von Kreyfelt, oprichter en eigenaar van videoplatform Café Weltschmerz. 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.