Nieuws Mens en Macht

Steeds meer steun voor boeren vanuit bevolking

BoerEnBurgerzoekenelkaarop-min
Mark Kamphuis
💨

“Acties gaan door. We hebben geen keus”​
“Acties gaan door. We hebben geen keus”
Datum: 16 juli 2022
Mens en Macht

Van de redactie


Steeds meer burgers laten van zich horen en kiezen openlijk de zijde van de boer. Vooral op het platteland zijn steeds meer omgekeerde vlaggen en boerenzakdoeken te zien en veel sympathisanten sluiten zich aan bij de rijdende protesten. De boeren zelf vragen nadrukkelijk om steun. Ze zijn vastbesloten om door te gaan met hun acties. “We hebben geen keus.”

Het boerenprotest wordt steeds breder. Waren het op de landelijke actiedag voor boeren en trekkers op 4 juli nog vooral boeren met trekkers die de wegen en distributiecentra blokkeerden, deze week waren er op verschillende plaatsen in het land acties waarbij gewone personenvoertuigen zich aansloten. Zo gingen in Katwijk aan Zee zo’n tweehonderd auto’s, tractoren, scooters, fietsers en motoren de straat op. De stoet hangt vol boerenzakdoeken en Nederlandse vlaggen op zijn kop: blauw wit rood, het symbool voor Nederland in nood.

Waar de Noordwijkse bewoners niet erg onder de indruk lijken van de optocht, zijn de reacties in Noordwijkerhout positief. Bij een aantal huizen waar de stoet langsreed hangt er een boerensjaal of Nederlandse vlag op zijn kop en worden er duimen omhoog gestoken om de deelnemers te bemoedigen. “Met deze protesten laten we zien dat we het niet eens zijn met het beleid”, vertelt Nelleke, een deelneemster. “De saamhorigheid die ontstaat tijdens deze tochten is hartverwarmend. We streven met elkaar één doel na en willen aan zoveel mogelijk mensen laten zien dat veel Nederlanders de boeren steunen.” Sieta, boerin en lid van Farmers Defence Force, is blij met de “geweldige steun aan de boeren” en hoopt dat er meer acties volgen.

Katwijk is slechts een van de vele plekken waar deze week actie is gevoerd. Er is een vlaggenprotest in Eemnes, een looptocht in Oud-Beijerland. In Hooge Mierde in Brabant gaan tweehonderd tractoren op pad. Bewoners hebben de lantaarnpalen versierd met rode zakdoeken en vlaggen. Op veel plaatsen in het land staan mensen met blauw-wit-rode vlaggen te zwaaien op viaducten, zoals bij de A6 bij Almere, maar ook bijvoorbeeld op verschillende plaatsen in Amsterdam en elders in het land. Daarbij wordt automobilisten gevraagd te toeteren voor de boeren, waar veel aan gehoor wordt gegeven. Op zaterdag 16 juli vindt bij de A2 de ‘vlaggenactie Utreg’ plaats.

In vissersdorp Volendam, waar aan den lijve wordt ondervonden hoe de overheid de visserij de nek omdraait, vindt op woensdag het Convoy Volendam plaats. Een kleine honderd mensen rijdt mee in een stoet van tractors, auto’s en motorrijders, versierd met omgekeerde vlaggen, wapperende boerenzakdoeken en leuzen. Daarbij worden ook de gemeenten Edam-Volendam, Waterland, Purmerend en de Beemster aangedaan. De actie is bedoeld om de boeren moreel te steunen, maar ook om de bewoners van de gemeentes wakker te schudden. “Dat is hard nodig want nog veel burgers beseffen niet wat er gaande is”, aldus een deelnemende boer met tractor. “Het is een proces dat al tientallen jaren gaande is en nog niet aan het einde is.”

In Leeuwarden verzamelen zich woensdagochtend om 11 uur tientallen demonstranten, voornamelijk gewone burgers, voor het Provinciehuis. Daar zou een verklaring voorgelezen worden en werd spreekwoordelijk vuurwerk verwacht. Een groep truckers en boeren die al een tijd vergeefs in gesprek proberen te komen met Friese gedeputeerden, had een ultimatum gesteld met de strekking: vandaag een gesprek of we gooien de boel over een andere boeg. Het loopt anders. De politie zet iets na twaalven de straat van het Provinciehuis, de Tweebaksmarkt, af nadat om 12 uur een bommelding zou zijn binnengekomen. De regionale pers - Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân – weet in no time de provinciale politici op te trommelen om hun verbolgen reacties te noteren. De desbetreffende truckers en boeren zijn er echter niet. Zij hebben De Andere Krant een dag eerder al laten weten niet naar de Friese hoofdstad te komen, omdat ze vermoedden dat “er een spel wordt gespeeld wordt om ons in de schoenen te schuiven dat we op geweld uit zijn. Dus doen we precies het tegenovergestelde van wat ze van ons verwachten”, aldus voorman Mark de Jong.

In de Friese hoofdstad gebeurt verder niets. Wel verschijnen er twee motorvliegtuigjes in de lucht met spandoeken met de teksten “MS Stainless (internationaal fabrikant van roestvrijstalen componenten – red.) steunt de boeren” en “No farmers, no future”, die boven het centrum, buiten bereik van de dienders, rondcirkelen.

De bijeenkomst die in Leeuwarden gepland stond, wordt verplaatst naar de avond bij de Roode Klif in Warns bij het Friese monument ‘Liever dood dan slaaf’ (Leaver dea as slaef). Daar verzamelen zich enkele honderden Friezen, met trekkers en trucks. De performer ‘Sjirk’ leest de Verklaring Frije Fryske Folk voor. In die verklaring worden regionale bestuurders beschuldigd van een strafbaar feit, hoogverraad, artikel 97 van het Wetboek van Strafrecht.

Die aanklacht door het Vrije Friese Volk zou geldig zijn, omdat bestuurders dit volk nooit toestemming vroegen voor hun medewerking aan Agenda 2030 van de Verenigde Naties met haar zeventien ‘duurzame’ ontwikkeldoelen, en de verbintenis met het World Economic Forum (WEF). De verklaring eindigt met de uitroep “Het Frije Fryske Folk zal nooit buigen voor Mark Rutte, Klaus Schwab en hun dienaren, zij knielt alleen voor haar Schepper God Almachtig”. De politie arriveert met een politiehond in de achterbak, maar grijpt niet in.

Rutger van Lier, ondernemer in afvalcontainers, vertegenwoordigt, samen met zijn vriend Thijs Wieggers, als ‘groepsleider’ 350 boeren in de Achterhoek. Hij legt uit dat er in heel Nederland groepen actief zijn die los van Farmers Defence Force en Agractie acties op touw zetten. “Acht van de tien van onze acties komt uit eigen koker. Als we iets landelijks willen uitrollen, bellen we met alle groepsleiders.” Zijn groep is “bij Rob Jetten langs geweest en bij Bennie Jolink”. De zanger van Normaal, die zich kritisch heeft uitgelaten over de boerenacties, is voor de Achterhoekse boeren “een enorme teleurstelling”, zegt Van Lier. “We snappen hem niet. Heel veel boeren hebben hier veel moeite mee.”

Van Lier voelt zich gesteund door de vele omgekeerde vlaggen die hij ziet, vooral in de dorpen op het platteland, en roept mensen op daarmee door te gaan. Maar hij denkt dat er pas echt iets zal veranderen als “we met zijn allen een keer naar Den Haag gaan en daar net zo lang blijven tot de regering weg is of het wanbeleid wordt gestopt. Zoiets als met de Arabische Lente”. De mensen zijn nog te lui, of hebben het nog te goed, denkt hij. Of de boeren zelf doorgaan? “Dat is niet zo moeilijk. We hebben geen keus. We hebben niks te verliezen.” 


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.