Nieuws Cultuur

Wie QR heeft krijgt lekkers, wie die niet heeft de roe

Sinterklaas qr code
💨

Datum: 15 november 2021
Cultuur

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

De tweedeling die de invoering van de coronapas in de samenleving heeft gecreëerd gaat niet voorbij aan het kinderfeest Sinterklaas. In diverse gemeenten, waaronder grote steden als Den Haag, Maastricht, Apeldoorn en Zwolle, is de intocht alleen na het tonen van een QR-code toegankelijk. In Amersfoort wist activiste van Viruswaarheid Bianca Wagt uitsluiting van gezinnen zonder coronapas ternauwernood te voorkomen.

In de persconferentie van 2 november introduceerde demissionair minister-president Mark Rutte de QR-plicht voor tal van plekken in de samenleving. “We maken één uitzondering voor evenementen en wel voor georganiseerde jeugdactiviteiten tot 18 jaar,” zei hij daarbij. “Daaronder valt bijvoorbeeld een jeugdkamp van de scouting en ook de Sinterklaasintochten.”

Bianca Wagt viel figuurlijk van haar stoel toen haar ter ore kwam dat de intocht per boot te Amersfoort (157 duizend inwoners) in de Eemhaven toch alleen toegankelijk zou zijn voor kinderen onder begeleiding van ouders met een coronapas. Wagt, moeder van drie kinderen van 4, 5 en 8 jaar, belde direct naar het gemeentehuis om burgemeester Lucas Bolsius aan de tand te voelen. “Ik herinner het speciale gevoel van de intochten die ik meemaakte als kind en schaam me er niet voor dat ik er als volwassene nog steeds van geniet. Sinterklaas is er voor alle kinderen, niet alleen voor de kinderen van gevaccineerde burgers. Dat kinderen nu gebruikt worden voor de indirecte vaccinatiedwang en hier de dupe van dreigen te worden, vind ik ongehoord.”

Wagt kwam erachter dat de gemeente de intocht uitbesteed had aan een comité. Het stadsbestuur was niet op de hoogte van de uitzondering die Rutte in de persconferentie had genoemd. Na onderzoek kwam Gemeente Amersfoort terug op zijn besluit. “Ze garandeerden me al snel dat het vrijwel zeker zonder code door zou kunnen gaan,” aldus Wagt.

Even leek het erop dat te vroeg gejuicht was door de activiste van Viruswaarheid. Achter de schermen had het Sinterklaascomité zijn handen ervan afgetrokken na de herziening van de gemeente. “Omdat wij het te riskant vonden om met zoveel mensen op één plek te staan,” aldus Natasja Eversen van het Sinterklaascomité. Wagt zuchtend: “Dat zijn wat mij betreft de echte virusgekkies. Iedereen zou inmiddels toch moeten weten dat kinderen helemaal niet vatbaar zijn voor het coronavirus, dat de buitenlucht de veiligste van allemaal is en dat gevaccineerden net zo besmettelijk zijn als ongevaccineerden. Dus een QR-code eisen slaat gewoon nergens op. Het is pure discriminatie. Blijkbaar zijn deze mensen zo geïndoctrineerd dat ze heilig geloven in het virus.”

Wagt wil positief zijn en prijst daarom de Gemeente dat er toch nog een oplossing is gekomen. Het wordt nu geen boottocht, maar een rijtoer door de stad. “Daar maak ik maar even geen punt van. Het belangrijkste is dat alle kinderen een Sinterklaasfeest kunnen vieren. Het bizarre van deze tijd is dat ik toch nog veel moddergooiers over me heen krijg. Mensen die zeggen: jij probeert een kinderfeest te blokkeren. Mijn enige intentie is geweest om het feest voor alle kinderen toegankelijk te maken.”

De Amersfoortse heeft ook geprobeerd ouders elders in het land te helpen. Lang niet alle gemeenten – die zelf mogen bepalen hoe ze invulling geven aan de traditionele verwelkoming van Sint en zijn pieten – kiezen voor een open intocht. In tientallen gemeenten, waaronder grote steden als Den Haag, Maastricht, Apeldoorn, Zwolle, Haarlem, Tilburg en Emmen, is de intocht op 13 november alleen met coronapas bij te wonen. Dit tot ontevredenheid van Tweede Kamerlid Wybren van Haga die al snel reageerde op een e-mail van Wagt. De voorman van BVNL heeft minister van Justitie 


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.