Nieuws Mens en Macht

Wil je weten of iets waar is? Vraag het aan de Verenigde Naties

censuur van de vn
💨

“De VN trachten een afgesloten informatie-omgeving te creëren”​
“De VN trachten een afgesloten informatie-omgeving te creëren”
Datum: 10 augustus 2023
Mens en Macht

Karel Beckman

Karel Beckman

Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UN Development Programme) heeft een ‘tool’ ontwikkeld, genaamd Iverify, die overheden en burgers kunnen gebruiken om te controleren of bepaalde informatie kan worden vertrouwd.

Het officiële doel van Iverify is om “nationale instellingen ondersteuning te bieden bij het identificeren, monitoren en beantwoorden van bedreigingen van de integriteit van informatie”. Instanties maar ook personen kunnen artikelen of andere ‘content’ naar Iverify sturen. Vervolgens gaan “goed opgeleide”, lokale fact-checkers aan de gang om te bepalen “of het artikel waar is of niet”, zo meldt UNDP in een demonstratievideo. De Iverify ‘tool’ is ook in staat sociale media te doorzoeken op “toxische inhoud”. Die kan dan “ter ­verificatie” doorgestuurd worden aan de factcheckerteams.

Volgens UNDP kan Iverify gebruikt worden om “informatievervuiling” te bestrijden. Dit wordt gedefinieerd als een “overvloed aan schadelijke, nutteloze, of anderszins misleidende informatie die het moeilijker maakt voor burgers om weloverwogen beslissingen te nemen”.

De Griekse schrijfster en mediaspecialist Stravoula Pabs wijst er in een artikel op de website van het Amerikaanse Brownstone Institute op, dat Iverify voor velen zal overkomen als een betrouwbare bron. Maar volgens haar gaat het om een instrument waarmee een kleine elite tracht een “afgesloten informatie-omgeving” te creëren en dissidente geluiden te censureren.

Zo is een van de partners in het project het ‘International Fact-Checking Network’ van het Poynter Institute. Deze Amerikaanse organisatie wordt mede gefinancierd door de National Endowment for Democracy (NED), die rechtstreeks voor de Amerikaanse inlichtingendiensten werkt. Een andere partner, Meedan, wordt gesteund door onderzoeksorganisatie Bellingcat, die mede wordt gefinancierd door de Britse inlichtingendiensten.

Bellingcat krijgt ook subsidie van EDMO (het European Digital Media Observatory), een netwerk dat door de Europese Commissie is opgezet om ‘desinformatie’ te bestrijden onder de nieuwe Wet digitale diensten (Digital Services Act). Meedan krijgt daarnaast geld van de ­Omidyar Group, die betrokken is geweest bij CIA-acties, schrijft Pabs.

De talloze fact-checking organisaties die tegenwoordig actief zijn, zijn door journalisten Michael Shellenberger en Matt Taibi omschreven als ‘het censuur-industrieel complex’. Op hun substack (weblog) Public hebben zij een overzicht gegeven van 50 factcheckers en hoe die verweven zijn met westerse overheden, grote concerns en ‘filantropische instellingen’ als de Postcode Loterij en de Bill & Melinda Gates Foundation.
Pabs onthult dat, hoewel weinig ruchtbaarheid is gegeven aan het initiatief, Iverify al grote fact-checking projecten heeft uitgevoerd in Honduras, Zambia, Liberia, Sierra Leone en Kenia. Het project in Liberia werd mede gefinancierd door de EU en uitgevoerd door de organisatie Internews.

Deze organisatie wordt gesteund door Google, het Omidyar Network, de Rockefeller Foundation en de Open Society Foundations van George Soros. Pabs geeft diverse voorbeelden van dubieuze informatieverstrekking door Iverify. Zo oordeelt Iverify dat “covid-vaccinaties transmissie van covid voorkomen”.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.