Nieuws Mens en Macht

In het web van het WEF - Apeldoorn eerste Smart City op basis van geheime overeenkomst

apeldoorn wef
💨

Datum: 6 februari 2022
Mens en Macht

Sylvia Slegers


Apeldoorn is door het World Economic Forum (WEF), zonder overleg met haar inwoners, omgetoverd tot eerste ‘Smart City’ van Nederland. Een onbekend Oostenrijks bedrijf, RadioLED, heeft een 5G-netwerk uitgerold in de stad, op basis van een geheime overeenkomst met de gemeente. De gemeente ontvangt geen opbrengsten uit het project, de regie ligt geheel bij RadioLED. Dat bedrijf beheert ook de data die worden verkregen uit duizenden sensoren die de Apeldoornse burgers overal volgen.

Apeldoorn Smart City is slechts een van de vele projecten die het WEF in Nederland uitvoert. De netwerkorganisatie uit het Zwitserse Davos is via vele tentakels verweven met Nederlandse beleidsmakers – van koningin Maxima tot Sigrid Kaag en Mark Rutte – die de globalistische agenda van grote leider Klaus Schwab, ‘de Great Reset’, ten uitvoer brengen. Schwab streeft naar een wereldwijde ‘4e Industriële Revolutie’, die onder meer moet leiden tot een ‘digitale identiteit’ voor iedere aardbewoner en zelfs een samensmelting van mens en technologie, door de implantatie van chips in het menselijk lichaam. Kritiek op de invloed van het WEF neemt echter toe. De organisatie is ondemocratisch en de agenda die zijn ambassadeurs in Nederland uitvoeren is niet onderworpen aan parlementair of publiek debat.

Schwab zelf maakt geen geheim van de invloed die hij uitoefent. In een interview in 2017 op Harvard vertelt hij openlijk dat het WEF regeringen penetreert. “Op een receptie van de Canadese premier Trudeau realiseerde ik me dat de helft van zijn kabinet mijn Young Global Leader programma heeft doorlopen”, zei hij. Hetzelfde geldt voor de regeringsploegen van Argentinië en Frankrijk. Het WEF biedt een training aan voor ‘politieke talenten’ die in het verleden is doorlopen door talloze wereldleiders, waaronder Angela Merkel, Emmanual Macron, Nicolas Sarkozy, Tony Blair en Bill Gates. “Schwab kan iedere wereldleider bellen”, onthulde WEF-lid Ben Verwaayen, officier in de Orde van Oranje Nassau, in een interview.

Burgers Buitenspel

In Apeldoorn is door het Oostenrijkse techbedrijf RadioLED een openbaar 5G-netwerk uitgerold, een primeur in Nederland. Maar wat dit bedrijf doet met de data die het verzamelt over de Apeldoornse burgers en wat er verder voor afspraken zijn met de gemeente, wordt geheim gehouden. Navraag bij de gemeente levert niets op.

Apeldoorn is eind 2021 als eerste gemeente in Nederland gestart met het Smart City Project. Een traject waarbij de stad - in samenwerking met het techbedrijf RadioLED - wordt voorzien van een razendsnel en gratis openbaar 5G-netwerk, met verkeerslichten die regelen dat fietsers als het regent niet al te lang op groen licht hoeven te wachten, lichtjes op een kruising die aangeven of er een andere weggebruiker in aantocht is en sensoren die bijhouden hoe schoon de buitenlucht is.

Dit alles zou moeten bijdragen aan een leefbare stad en de benadering van vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, klimaat, wonen en verkeer. Voorstanders zeggen: “Slim, zo zal het leven in de stad efficiënter, gemakkelijker en leuker worden”. Maar wat weten we eigenlijk van het bedrijf RadioLED? Wat houdt het Smart City Project concreet in en wie profiteert ervan? Hoeveel antennes komen erbij en waar worden ze opgehangen? Hebben burgers inspraak? Wanneer is de rest van Nederland aan de beurt? En ook: hoe zit het met de privacy en wat zijn de risico’s voor de gezondheid?

RadioLED is een Oostenrijks techbedrijf dat draadloze netwerken met een eigen gepatenteerde technologie ontwikkelt, bouwt en exploiteert in binnen- en buitenland. Voor de uitvoering van het Smart City Project hebben de gemeente Apeldoorn en RadioLED in 2021 een geheime overeenkomst gesloten waarin aan RadioLED toestemming werd verleend om 500 kleine zenders (vierkante witte kastjes) aan lantaarnpalen te bevestigen. De kosten tot nu toe bedragen 1,7 miljoen euro. Het project komt overigens uit de koker van het World Economic Forum (zie artikel op p. 8-9).

In de toekomst zal het aantal witte kastjes in de openbare buitenruimte worden uitgebreid. De totale kosten van dit project zullen naar schatting 17,8 miljoen euro bedragen en komen volledig voor rekening van RadioLED. Over hoe deze investering terugverdiend wordt, geeft het bedrijf geen openheid, maar het ligt voor de hand dat het gaat om het verzamelen en verkopen van data. Een lucratieve business waarbij de burger het kind van de rekening is. De gemeente Apeldoorn ontvangt geen opbrengsten uit het Smart City Project, alle winst is voor RadioLED.

De volledige regie over het Smart City Project ligt dus in handen van een onbekend Oostenrijks techbedrijf. Desalniettemin valt er op de site van de gemeente Apeldoorn te lezen dat zij het Smart City Project vormgeven “samen met inwoners, bedrijven, onderwijs en kennisinstellingen. Daarbij stellen we ons altijd de vraag: willen we wat kan?” Maar waarom heeft de gemeente dan een geheime overeenkomst met RadioLED gesloten? En waarom beantwoordt de gemeente Apeldoorn vragen van burgers met de mededeling dat zij zich met inhoudelijke vragen over het Smart City Project dienen te wenden tot RadioLED? En zitten inwoners eigenlijk wel op het Smart City Project te wachten?

De leden van de Werkgroep Bezorgde Burgers in ieder geval niet. Een van de initiatieven van deze werkgroep is de petitie ‘Stop Smart City Apeldoorn en de uitrol van de kastjes van RadioLED’ waarin de Apeldoornse bestuurders worden opgeroepen de uitvoer van de Smart City onmiddellijk te staken totdat burgers volledig zijn geïnformeerd en inspraak en inzage hebben gekregen en totdat er duidelijkheid is over de aansprakelijkheid van schade op het vlak van privacy en/of gezondheid.

De geheime deal die Apeldoorn met RadioLED heeft gesloten, doet sterk denken aan de -destijds- eveneens geheime deal die het ministerie van Economische Zaken sloot met telecombedrijven, waarin vastgelegd werd dat gemeenten buiten spel kwamen te staan en de Nederlandse bevolking geen bezwaar kon maken tegen de uitrol van (toekomstige) draadloze communicatienetwerken.

Apeldoorn mag dan de eerste gemeente in Nederland zijn waar het Smart City Project ten uitvoer wordt gebracht, ook voor de overige gemeenten staat dit project op de agenda. Het politieke debat over het dossier straling en 5G in politiek Den Haag is inmiddels echter volledig verstomd. Desalniettemin blijkt uit het in 2020 door de Gezondheidsraad gepubliceerde adviesrapport ‘5G en Gezondheid’ dat de invloed van 5G op de gezondheid deels nog niet is onderzocht, dat de daadwerkelijke gezondheidsrisico’s niet bekend zijn en dat samenhang tussen 5G en gezondheidsschade voor een aantal ziekten niet is uit te sluiten. Feitelijk maakt dit ons tot proefkonijn. Dit rapport heeft eind 2020 drie keer op de agenda gestaan in de Tweede Kamer, maar de bespreking ervan is telkens uitgesteld. Sindsdien is geen enkele politicus erop teruggekomen.

De eerste fase van 5G (veiling 700, 1400 en 2100 MHz) is inmiddels een feit. Opbrengst voor de staat: 1,23 miljard euro. De tweede fase (veiling van 3,5 GHz) staat voor eind 2022 op de agenda. Dat brengt ons een landelijke dekking door middel van een uitgebreid netwerk van 5G small cells (micro-antennes). Daarmee zal onze privacy letterlijk op straat belanden en de deur naar een controle-staat wagenwijd open staan.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.