Nieuws Cultuur

Bol.com biedt 33 weken betaald verlof voor gendertransitie

verlof transitie bol
💨

“13 weken meer dan een moeder met zwangerschapsverlof”​
“13 weken meer dan een moeder met zwangerschapsverlof”
Datum: 8 augustus 2023
Cultuur

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

Bol.com biedt medewerkers die in gender­transitie zijn, of de wens hebben in transitie te gaan, 33 weken betaald verlof met behoud van salaris, zo meldde de webwinkel op 31 juli. Het nieuwsbericht leidde tot een stortvloed aan vooral negatieve reacties.

“33 weken ‘transitieverlof’ met behoud van salaris! Dat is 13 weken meer dan een moeder aan zwangerschaps- en bevallingsverlof krijgt. Narcisme in de tijd van de baas”, reageert Caroline Franssen van Voorzij, een stichting die opkomt voor de belangen van vrouwen en meisjes. Sommigen vermoedden dat het om een grap ging, maar het online warenhuis is serieus. Bol.com, met als motto ‘de winkel van ons allemaal’, schrijft “praktische tips voor collega’s en managers om de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Transgender is een brede term voor mensen wier genderidentiteit en/of expressie niet overeenkomt met hun biologische geslacht. Transgenderidentiteit kan zich in verschillende maten uiten. In Nederland heeft 1 op de 20 mensen het gevoel dat hun geslacht niet bij hun identiteit past. Sommigen van hen kiezen ervoor om lichamelijk te veranderen, zodat hun geslacht overeenkomt met hun gevoel van identiteit.”

Ook wil de webwinkel zich inzetten voor “een diverse en inclusieve maatschappij. Dat start bij bewustwording en beleid bij en voor eigen medewerkers. Naast het transitieverlof maakt Bol.com bijvoorbeeld gebruik van recruitmentbureaus die gespecialiseerd zijn in bicultureel talent, wordt er in de gaten gehouden dat er geen gender ­pay gap kan ontstaan en is er oog voor neurodiversiteit (bijvoorbeeld ADHD, dyscalculie, dyslexie, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid). Daarnaast wordt er intern bewustwording gecreëerd voor andere feestdagen dan alleen de in Nederland en België bekendere feestdagen, zoals Keti Koti. Ook is het mogelijk om een feestdag in te ruilen, zodat iemand bijvoorbeeld tijdens kerst doorwerkt, maar tijdens Eid-al-fitr vrij is.”

Er wordt overwegend negatief gereageerd op het bericht op de sociale media. “Is bol gehackt of zijn ze echt zo gestoord? Laat maar, retorische vraag,” zegt FVD’er Daniël Osseweijer op Twitter. Geert Wilders, voorman van de PVV, tweet: “Dit land wordt KNETTERGEK.” Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn, bekend van Ongehoord Nederland: “Dat de wereld compleet gek geworden is en de waanzin regeert – dat wisten we al. Maar net als je denkt dat het écht niet gekker kan, doet Bol.com er nog een schepje bovenop.” Columnist Remco van Velzen “Maar liefst 33 weken betaald verlof! Schiet mij maar lek. Volledig kierewiet, waar eindigt deze gekte?”

Het 2800 werknemers tellende Bol.com is onderdeel van Ahold Delhaize, dat ook eigenaar is van Albert Heijn, Gall & Gall en Etos. Het moederbedrijf hanteert het beleid voor al haar merken. “De wereld om ons heen verandert, onze medewerkers hebben behoefte aan verandering, en daardoor wij ook”, aldus Natalia Wallenberg, hoofd HR.

Andere grote bedrijven introduceerden al eerder betaald transitieverlof voor mede­werkers die van geslacht willen veranderen, waaronder Ikea, Unilever, Pricewaterhousecoopers en Aegon. Transgender Netwerk Nederland, een stichting die zich landelijk inzet voor de emancipatie van transgender personen en hun omgeving, vindt dat werkgevers hiermee het goede voorbeeld geven, “gezien de achtergestelde arbeidsmarktpositie van transgender mensen”. Het netwerk roept het kabinet op om transitieverlof “zo spoedig mogelijk” wettelijk vast te leggen, en vindt dat het kabinet transgender werknemers én werkgevers van mkb’s in de kou laat staan door daar geen middelen voor vrij te maken.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.