Nieuws Mens en Macht

Dockers United: “Verplichte QR-code? Dan haven plat”

Dockers United Haven Plat
💨

Datum: 4 december 2021
Mens en Macht

Karel Beckman

Karel Beckman

Een grote groep diverse havenarbeiders, vertegenwoordigd door de actie­groep Dockers United, dreigt met een havenstaking als er een verplichte QR-code komt op het werk. “Dat is voor ons de grens,” zeggen twee van de Dockers in een exclusief gesprek met De Andere Krant. Zij hopen dat hun initiatief zal worden overgenomen door andere beroepsgroepen, zoals vrachtwagenchauffeurs, bouwvakkers en hulpdiensten. “Dit gaat niet over een ziekte. Dit gaat over onze vrijheid.”

Op donderdag 18 november deden de Dockers United een kleine schokgolf door het land gaan: volkomen onverwacht legden zij samen met solidaire truckers het verkeer naar de Maasvlakte plat. De actie – een protest tegen de uitsluiting van ongevaccineerden en de “totale chaos die door het kabinetsbeleid wordt veroorzaakt” – duurde drie uur en had grote impact op de haven. 

Maar, vertellen Dockers Ed en Mike in een exclusief interview met de Andere Krant, deze actie was niet meer dan een “speldenprik”. Als de regering haar voornemen doorzet om de QR-code op het werk verplicht te stellen, komen er omvangrijkere acties. “Dat gaat voor ons een grens over,” zeggen de twee. “Dan gaat de boel plat. De vakbond heeft lange tijd geen standpunt ingenomen, maar heeft nu uitgesproken dat ze tweedeling en uitsluiting van werknemers niet accepteren en opgeroepen om ons werkterrein niet te betreden.”

Wie zijn de Dockers United? Wat beweegt hen? “We vonden al een hele tijd dat er iets moet gebeuren,” zeggen de twee arbeiders, die al jaren ploegendiensten draaien als kraanmeester, carrierchauffeur, walman, dekman – alles wat er moet gebeuren bij het laden en lossen van containers. “Wij zijn multifunctioneel.” 

Ze vertegenwoordigen een grote groep mensen. Hun Telegram-groep heeft ruim 1600 deelnemers.

Lees verder op pagina 5 van De Andere Krant 04/12/2021. 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.