Nieuws Mens en Macht

Nederland en Canada lanceren Digitale ID

canada dig id
Marcus Brandt | DPA Photo via Newscom
💨

Privacy in geding door biometrische reis-app​
Privacy in geding door biometrische reis-app
Datum: 13 augustus 2022
Mens en Macht

Erick Overveen


Nederland en Canada introduceren binnenkort een hightech reisapp, de Known Traveller Digital Identity (KTDI), die werkt op basis van gezichtsherkenning en die uitgebreide persoonlijke informatie gaat bevatten over reizigers. Van vaccinatiestatus tot raciale kenmerken, strafblad, arbeidsverleden en bankgegevens. De app is ontwikkeld door het World Economic Forum en wordt in het najaar in Canada gelanceerd. De Nederlandse overheid, KLM en Schiphol nemen deel aan het project maar willen nog geen informatie geven. “Meer informatie volgt in het najaar”, zegt woordvoerder Digitale Overheid Jasmijn Dielesen, “want uiteindelijk heeft iedereen recht op een digitale identiteit”.

Nederland en Canada zijn partners van eliteclub World Economic Forum (WEF) in een project dat verstrekkende gevolgen zal krijgen voor de privacy van Nederlandse burgers. De Known Traveller Digital Identity (KTDI) app is al in 2018 van start gegaan. In het Canada van premier Justin Trudeau wordt de KTDI al met groot enthousiasme geïntroduceerd. Hoewel de Nederlandse overheid een voortrekkersrol speelt in de ontwikkeling van de app, zwijgen hier de instanties én de media in alle talen. Jurist Maria-Louise Genet, voormalig universitair rechtendocente en oprichter van de Vrije Mens Academie, weet wel waarom: “Nederlandse burgers willen helemaal geen digitale identiteit. Zodra dit wordt ingevoerd, zijn we met huid en haar overgeleverd aan de Staat”.'

De Canadese partners in het project zijn heel openlijk over hun plannen. De websites van internationale luchthavens in Canada zoals de Montréal-Trudeau International Airport en de Internationale Luchthaven Toronto Pearson roemen de nieuwe app al volop vanwege zijn “ongekende mogelijkheden”.

“Het is de bedoeling dat het project in november 2022 ingaat”, zegt woordvoerder Christa Poole, Senior Communications Leader van Air Canada desgevraagd tegen De Andere Krant. “De KTDI maakt onbelemmerd reizen mogelijk, wat zowel reizigers als de reisindustrie ten goede komt, en het stelt onze partners in staat toegang te krijgen tot verifieerbare claims ten aanzien van de identiteitsgegevens van een reiziger. Het voorkomt criminaliteit en biedt daardoor ultieme veiligheid. We zijn momenteel op zoek naar vrijwilligers die het experiment willen aangaan.”

Zij merkt ook op dat “de app trouwens een stuk efficiënter is dan de huidige ArriveCan-app waarin reizigers hun vaccinatiestatus nog zelf bij moeten houden en daarbij het risico lopen om fouten te maken en verplicht zijn veertien dagen in quarantaine te gaan. Dankzij de verfijnde biometrische technologie van de KTDI zal hun vaccinatiestatus voortaan automatisch worden geüpdatet waardoor het mogelijk wordt elke reiziger binnen anderhalve minuut in te checken. Dat is – zeker met het oog op de huidige chaos op internationale vliegvelden – wat Air Canada betreft een enorme aanwinst”.

Zoals onlangs gemeld in De Andere Krant, kent Canada draconische in- en uitreisrestricties. Ongevaccineerde burgers mogen het land niet in of uit. De KTDI-app van het WEF zal de controlemogelijkheden van de Canadese autoriteiten nog verder vergroten. Voor Poole is dat een goede zaak. “Air Canada is erg verheugd om de nieuwe pilot aan te gaan. Eind augustus worden er op de Canadese vliegvelden speciale hubs geïnstalleerd en wordt er een reclamecampagne gelanceerd. Uit de nieuwste resultaten blijkt dat de KTDI-app gezichten nu al op basis van ‘een glimp’ kan herkennen. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen bang zijn voor een nieuw soort biometrische surveillance, maar bedenk ook dat het nieuwe systeem ons beschermt tegen criminelen, terroristen of illegale migranten. Daarbij hou je de technische vooruitgang toch niet tegen. Vroeg of laat zullen anderen ons voorbeeld volgen. Daar ben ik vast van overtuigd.”

Hoewel Nederland blijkens een persbericht van het WEF van 26 juni 2019 enthousiast deelnam aan de eerste pilot die aan de KTDI vooraf ging, en volgens onze bronnen ook mee gaat doen bij de verdere uitrol van de app, te beginnen met KLM en Schiphol, willen officiële woordvoerders hierover weinig kwijt. Gerrie Brand, woordvoerder van KLM Royal Dutch Airlines wil niet met De Andere Krant praten. Een woordvoerder van Schiphol Airport verwijst ons naar de rijksoverheid. Jasmijn Dielesen, woordvoerder van staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66), verantwoordelijk voor Digitalisering, stelt desgevraagd: “We hebben besloten voorlopig nog geen informatie via de media naar buiten te brengen over de pilot. Meer nieuws volgt in het najaar, want uiteindelijk heeft iedereen recht op een digitale identiteit”. Overigens worden de resultaten van de oorspronkelijke pilot uit 2019 nergens vermeld op de website van KTDI. De daar aangeboden pdf’s kunnen niet worden gedownload.

Genet spreekt van “je reinste manipulatie. Wij hoeven geen digitale identiteit. De overheid wil dat! De KTDI kent alleen maar schaduwkanten. Zodra die gelanceerd wordt, is het alsof er standaard een motie van wantrouwen tegen ons loopt”. Zij waarschuwt: “Nog even en onze digitale identiteit is belangrijker dan onze biologische identiteit. De overkoepelende naam hiervoor is het transhumanisme: de fusie tussen mens en machine. Een virtuele spiegelwereld waarin iedere stap die je maakt door de autoriteiten gecontroleerd wordt en waar niet meer aan te ontkomen valt: een social credit-systeem zoals dat momenteel al in China operatief is”.

Genet wijst er ook op dat de huidige chaos op Schiphol en andere luchthavens de partijen achter de KTDI goed uitkomt. “Dat zorgt ervoor dat mensen volgend jaar gemakkelijker overstag gaan en voor de KTDI-app kiezen. Ik zie de krantenkoppen al voor me: ‘Om de chaos op de vliegvelden volgend jaar zomer te voorkomen, bieden wij u nu een geweldige oplossing in de vorm van een nieuwe reisapp met iris-scans: de KTDI-reisappʼ. Daarnaast gok ik erop dat het WEF er een beloning aan koppelt zodat mensen niet in de gaten hebben dat de reisapp – uiteindelijk – tegen hen zal worden gebruikt, want als je gelijk begint met straffen, wil niemand meedoen natuurlijk.”

Poole bevestigt Genet’s vermoeden: “Wij bieden vrijwillige gebruikers van de app enkele voordelen zoals korting op reizen en hun hotelverblijf”.

M., een Nederlandse intercontinentale piloot van KLM, die ons uitsluitend anoniem te woord wil staan, ziet het ook zo: “Het WEF gaat manipulatief te werk door ons allerlei kortingen en voordelen voor te spiegelen waar je moeilijk tegen kunt zijn, zoals optimale veiligheid, maar het is alleen maar een eufemisme voor een vooropgezette agenda. Ik hou er rekening mee dat de chaos op Schiphol momenteel evengoed vooropgezet spel is”. De piloot zit niet te wachten op de komst van de app. “Je kunt er gif op innemen dat hij over niet al te lange tijd ook voor andere doeleinden zal worden gebruikt door er bijvoorbeeld CO2-credits aan te hangen of een strafblad. En wat gebeurt er als een hacker jouw digitale ID hackt? Hackers worden steeds slimmer en daar zijn we absoluut niet klaar voor.”

Bronnen: 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.