Nieuws Cultuur

Stichting Voorzij waarschuwt voor Paarse Vrijdag: “Pure brainwashing”

paarse vrijdag
Fotografie: IIakov Filimonov
💨

Houd je kinderen en het les­materiaal in de gaten​
Houd je kinderen en het les­materiaal in de gaten
Datum: 9 december 2022
Cultuur

Simone Beer


“De dag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn”, zo noemt de Federatie COC-Nederland en de Gender and Sexuality Alliance (GSA) Paarse Vrijdag, 9 december. De Stichting Voorzij, die zich inzet voor de rechten van meisjes, roept ouders op hun kinderen en het lesmateriaal in de gaten te houden. “Dit is pure brainwashing”, vertelt voorzitter Caroline Franssen.

Op de website van Paarse Vrijdag wordt naast de beschikbare spellen en pakketten met lesmateriaal ook verwezen naar zogeheten Queer Kinderboeken. Het lammetje dat een varken is, is het eerste transgender prentenboek. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Caroline Franssen, voorzitter van Stichting Voorzij, moet denken aan het Pink Floyd-lied Another Brick in the Wall uit 1979, waarin wordt gezongen: We don’t need no education. We don’t need no thought control. Hey, teacher! Leave them kids alone!
Zij zegt: “Scholen lijken bemoeiziek te zijn als het gaat om de levens en de belevingswereld van kinderen. Het is niet de taak van scholen om zich bezig te houden met de seksualiteit van kinderen. En al helemaal niet de taak van de basisschool! Ik zou liever zien dat andere thema’s de aandacht krijgen. Leer kinderen hoe ze met elkaar om moeten gaan: dat je niet pest, hoe je je grenzen aangeeft en wie je kunt vertrouwen. Daar hebben ze veel meer aan.”

De oorspronkelijke bedoeling van Paarse Vrijdag onderschrijft Franssen wel. “Het ging jaren geleden over bewustwording voor homoseksualiteit. Maar tegenwoordig gaat het voornamelijk over genderkwesties. Dat is gevaarlijk, want kinderen vertellen dat ze van gender kunnen veranderen, is een pertinente leugen. Dat is biologisch onmogelijk. Je kunt je als iemand van het andere geslacht gedragen en je laten opereren met een nepgeslachtsdeel, maar in de kern blijf je altijd het geslacht dat je bij je geboorte hebt meegekregen. Daarnaast komen er veel gezondheidsrisico’s bij kijken, zowel geestelijk als lichamelijk. Bij meisjes van 16 kunnen de borsten al geamputeerd worden. Ik kan mij niet voorstellen dat je op die leeftijd zo’n grote en onomkeerbare keuze kunt overzien. De puberteitsblokkers die ze krijgen, zijn oorspronkelijk bedoeld om lusten van gedetineerden chemisch te beteugelen. Het maakt ze onvruchtbaar en hun hormonale, fysieke en mentale ontwikkeling – die doorloopt tot het 25e levensjaar - worden geremd.”

Franssen vervolgt: “We begrijpen niet dat er niet meer ouders zijn die hiertegen in opstand komen. Tot nu toe hebben we via via weleens contact gehad met moslimouders. Die werden meteen weggezet als preuts, maar het is niet preuts als je niet wilt dat je kinderen in de basisschoolleeftijd onderwezen worden over seks. Ouders hebben vaak geen idee wat er gebeurt of denken dat het een goede ontwikkeling is, maar kinderen worden in de war gebracht en zijn heel beïnvloedbaar. In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat het grootste gedeelte van de kinderen met genderdysforie - gevoel van onbehagen over je slacht - gewoon homoseksueel bleek te zijn. Daarnaast komt autisme, trauma door misbruik, depressie en onzekerheid ook veel voor. Kijk daar dan ook eerst naar en grijp niet gelijk naar de pillen, transities en gevaarlijke operaties.”

Franssen adviseert ouders vaker het gesprek aan te gaan met hun kinderen. “Zo weet je wat ze op school leren en wat er bij je kinderen zelf speelt. Je kunt vragen wat ze doen op Paarse Vrijdag, of je het lesmateriaal mag zien en eventueel besluiten je kind dan thuis te houden. Het is sowieso belangrijk dat je je kinderen zelf onderwijst over genders: dat je een vrouwelijke man of een mannelijke vrouw kunt zijn en dat meisjes ook kunnen voetballen en jongens op ballet kunnen. Denk daarbij ook aan hun emotionele ontwikkeling in de breedste zin van het woord: omgaan met teleurstelling, onzekerheid, identiteit en afwijzing. Speel buiten met ze, voorkom te veel schermtijd, kook samen en zorg voor voldoende quality time. Dan hoeven ze de aandacht en bevestiging ook niet uit andere dingen te halen.”

De Stichting Voorzij is ook eigen lesmateriaal aan het ontwikkelen. Recent is een eerste flyer verschenen. In tegenstelling tot het COC, krijgt dit tegengeluid geen subsidie. “Voor ons geen miljoenensteun van de overheid. We zijn afhankelijk van vrijwilligers en donaties. Langsgaan bij scholen is dan ook een te grote uitdaging. We merken duidelijk dat organisaties die tegen de gevestigde orde ingaan, worden tegengewerkt. De financiële belangen in de pharma zijn groot.”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.