Nieuws Mens en Macht

Waarom zit Willem Engel nou echt vast?

interview Emile Ratelband
Willem Engel
💨

“Verlenging hechtenis is pure willekeur”​
“Verlenging hechtenis is pure willekeur”
Datum: 29 maart 2022
Mens en Macht

Karel Beckman

Karel Beckman

Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, werd op 16 maart 2022 in Rotterdam gearresteerd “ter zake opruiing”, zo is te lezen in het proces-verbaal dat is opgemaakt door het Arrondissementsparket Rotterdam. Op 18 maart werd zijn voorlopige hechtenis met 14 dagen verlengd. Wat zijn de beschuldigingen tegen Engel?

Het Openbaar Ministerie besloot tot de aanhouding op grond van een aangifte door Norbert Dikkeboom, die op 16 december 2021 door 22.581 personen als collectieve aangifte is ingediend in Rotterdam. Het OM ging vervolgens over tot een strafrechtelijk onderzoek. Engel is vastgezet vooruitlopend op de rechtszaak die hieruit voortvloeit, zo blijkt uit het proces-verbaal.

Wat zijn precies de aantijgingen van het OM aan het adres van Engel? De collectieve aangifte van Dikkeboom noemt “opruiing”, “opruiing met terroristisch oogmerk”, “verspreiden van medische desinformatie en het in gevaar brengen van de volksgezondheid” en “oplichting”.
In het proces-verbaal wordt echter alleen ingegaan op de eerste aantijging: opruiing. Het lijkt er niet op dat het OM Engel wil vervolgen voor “oplichting” of “het verspreiden van medische desinformatie”.

1. Voor wat betreft de opruiing gaat het om een aantal concrete zaken. Ten eerste de demonstraties op het Malieveld op 21 en 28 juni 2020, die door de gemeente Den Haag waren verboden, maar waarbij Engel toch zou hebben opgeroepen naar het Malieveld te komen. Engel schreef op 19 juni 2020 op Facebook: “Zoals je hebt gehoord heeft de burgemeester Remkes van Den Haag onze demonstratie van liefde verboden. Vanzelfsprekend kunnen wij je niet tegenhouden om, zoals je dan van plan was, gewoon naar het Malieveld in Den Haag te komen. Als je komt, kom dan in liefde…” De demonstratie op 21 juni mondde uit in ernstige rellen. Op 28 juni meldde Engel op Facebook: “De rechter heeft Viruswaanzin verboden om de demonstratie te organiseren. Wij, op persoonlijke titel, zijn zondag op het Malieveld. Ik nodig iedereen uit te komen. Het is ons recht om te demonstreren. Dit mogen wij doen.”

2. Een tweede geval betreft het verzorgingstehuis Guldenakker in Goirle, dat begin september 2020 weer was overgegaan tot quarantaine van haar bewoners. “We hebben geconcludeerd dat dit nooit meer mocht, en toch proberen ze het weer”, schreef Engel op Facebook. “Meld alle scholen die onrechtmatige verordeningen doorvoeren en natuurlijk alle verzorgingstehuizen. Ziekenhuiscijfers zijn altijd welkom. Ook GGD-cijfers en -werkwijzen zijn meer dan welkom. Mensen die in teststraten werken. We hebben folders voor jullie zodat je mensen op de hoogte kan brengen van de onzinnigheid van het testen.” Naar aanleiding van dit bericht ontvingen medewerkers van het verzorgingstehuis diverse telefoontjes “die als zeer vervelend werden ervaren”, meldt het proces-verbaal. Door het verzorgingstehuis werd echter geen aangifte gedaan.
3. Een derde geval betreft een bericht van Engel op Twitter op 25 september 2021 waarin hij ingaat op een “razzia” bij Moeke in Nijmegen, een horecazaak die op last van burgemeester Bruls werd gesloten vanwege het niet meewerken aan QR-controle. “Morgen koffie drinken bij de ambtswoning”, twitterde Engel. Dit resulteerde in een demonstratie bij de ambtswoning van burgemeester Bruls.

4. Het vierde geval betreft een oproep die Engel deed op Twitter op 16 november 2021: “Het is je plicht, nu vast staat dat de prikjes compleet mislukt zijn te zorgen voor zoveel mogelijk infecties. Bij het jongere segment (onder de 70) zonder gezondheidsklachten. Dat is naastenliefde.” In die tijd waren er veel “besmettingsfeestjes” waarop jongeren zich probeerden te laten besmetten met corona, zodat zij later een herstelbewijs konden krijgen, waarmee ze toegang konden krijgen tot horecagelegenheden. Besmetting bevordert ook de groepsimmuniteit. Multimiljardair Bill Gates, groot voorvechter en financier van coronavaccinaties, erkende in februari tijdens de Munich Security conferentie in Duitsland dat “omikron sneller beweegt dan de Covid-19-vaccins en een hoger niveau van natuurlijke immuniteit creëert”.


5. Het laatste geval betreft een andere aangifte die door het OM aan het dossier is toegevoegd, door P. Haasbeek, directeur Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands-Midden (RDOGHM),­ een afdeling van de GGD. Haasbeek neemt aanstoot aan een oproep van Engel op Twitter op 4 augustus 2021, waarin hij schreef: “Nee tegen de prikbussen. Zorg ook dat je alle medewerkers fotografeert, voor later zullen we maar zeggen.” Op dezelfde dag werden medewerkers van de RDOGHM gefilmd en gefotografeerd door demonstranten, hetgeen door diverse medewerkers als bedreigend en intimiderend werd ervaren. Engel verklaarde later op Twitter dat de oproep was bedoeld om “bewijsmateriaal” te verzamelen voor “eventuele rechtszaken. Dit soort injectiepraktijken zijn niet legaal. Laten we mensen er vooral aan herinneren dat de injecties niet zijn goedgekeurd en nog in fase 2/3 zitten en dus experimenteel zijn. Daarmee valt alles onder de wet medisch onderzoek”.

Volgens oud-advocaat Frank Stadermann kunnen de genoemde gevallen met geen mogelijkheid worden beschouwd als vormen van opruiing. “Er kan pas sprake zijn van opruiing, als dit leidt tot strafbare feiten of gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag. Daarvan is hier geen sprake.” Stadermann vindt het ook “ongehoord” dat de voorlopige hechtenis van Engel op 18 maart met 14 dagen is verlengd. De rechter-commissaris rechtvaardigde dit besluit met het argument dat er kans was op “recidive”, met name dat er gevaar zou bestaan dat Engel opnieuw zou oproepen aan mensen om zich te laten besmetten, wat een gevaar voor de veiligheid zou opleveren. “Ze hadden hem ook een verbod op deze uitlating kunnen opleggen. Als je weet hoe gemakkelijk verdachten in Nederland op vrije voeten worden gesteld in afwachting van hun rechtszaak, zelfs als het gaat om verkrachters, dan is dit pure willekeur.”

Vrijheid van meningsuiting: wat mag je zeggen in Nederland?

In de afgelopen jaren zijn door allerlei mensen uitspraken gedaan die door anderen zijn ervaren als bedreigend, en die zelfs mogelijk hebben geleid tot geweld, zoals in het geval van Pim Fortuyn. Wij hebben een kleine selectie gemaakt. In geen van de gevallen hebben de uitspraken geleid tot inhechtenisneming.

Rapper Akwasi (10 juni 2020)
“Op het moment dat ik een Zwarte Piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk in zijn gezicht.”
De uitspraak van rapper Akwasi was volgens het Openbaar Ministerie in Amsterdam ‘opruiend’ en daarmee strafbaar. Toch werd de rapper niet vervolgd. Na een gesprek met de officier van justitie en zijn advocaat heeft Akwasi toegezegd publiekelijk afstand te nemen van zijn opruiende woorden.

Utrechtse universiteitsdocent (1 oktober 2019)
“Volkert, waar ben je?”
De Utrechtse docent die “Volkert, waar ben je?” op Facebook schreef na de verkiezingswinst van Forum voor Democratie, werd niet vervolgd. Van bedreiging en opruiing was geen sprake, aldus het Openbaar Ministerie. Het OM noemde het Facebookbericht ongepast, maar zag het niet als een daadwerkelijke bedreiging aan het adres van FVD-voorman Thierry Baudet. “Voor bedreiging of opruiing moet iemand de opzet hebben om een ander vrees aan te jagen of om anderen te bewegen een strafbaar feit te plegen”, schreef het OM.

Minister Hugo de Jonge (12 november 2021)
“We blijven vragen beantwoorden, desinformatie weerleggen, en vooral: we blijven vaccineren. Dat doen we wijk voor wijk. Deur voor deur. Arm voor arm.”

Pieter Cobelens, oud-baas MIVD (28 februari 2022) over FVD:
“… we hebben het in een iets verdere fase gewoon over verraad in plaats van nepnieuws. Voor dit soort dingen werden mensen in oorlogstijd opgehangen en geëxecuteerd”.

Pim Fortuyn werd, voordat hij werd doodgeschoten, door Volkert van der Graaf door talloze mensen vergeleken met Hitler en Mussolini en voor fascist uitgemaakt.

Journalist Matty Verkamman (22 december 2001) in Trouw over Pim Fortuyn:
“Jij vuile, kale nepprofessor, jij hebt de intelligentie van Adolf Hitler en de charme van Heinrich Himmler. Jij leeft van haat en daarom hoop ik dat je in die darkroom van je zo gauw mogelijk aids krijgt.”

Marcel van Dam in de Volkskrant (14 februari 2002):
“Het is verhelderend het huidige anti-islamisme te vergelijken met het antisemitisme van voor de Tweede Wereldoorlog. Vervang in het interview van de Volkskrant met Fortuyn alle woorden als Marokkaan, islamiet, islam, imam en moskee door jood, jodendom, rabbijn en synagoge en je voelt de beklemming van het antisemitisme in de jaren dertig.”

Paul Rösenmoller, Eerster Kamer­lid voor Groenlinks (februari 2002):
“Ik denk dat Fortuyn zich in zijn eigen vinger heeft sneden, ik hoop dat, en ik hoop dat de wond zo diep is dat het bloeden voor 15 mei niet ophoudt.”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.