Nieuws Autonomie

De nieuwe nomaden: groener, goedkoper, vrijer

nieuwe nomaden
Beeld: Monique en haar dochters
💨

“Het werd mij in Nederland te heet onder de voeten”​
“Het werd mij in Nederland te heet onder de voeten”
Datum: 2 januari 2023
Autonomie

Simone Beer


Jaarlijks besluiten zo’n 150.000 Nederlanders hun leven in het buitenland voort te zetten. Wat zijn de beweegredenen en ervaringen? Vijf emigranten delen hun verhaal met De Andere Krant. De positieve ervaringen overheersen. “Als je weg wilt, of je niet meer thuis voelt, moet je de stap nemen om weg te gaan.”

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zijn er in de eerste helft van 2022 72.300 Nederlanders geëmigreerd: 8600 meer dan een jaar eerder. Daartegenover staat een recordaantal immigranten: 195.200 in de eerste helft van 2022. De vijf meest voorkomende redenen om te emigreren zijn volgens de Emigratiebeurs een betere levenskwaliteit, minder stress en hectiek, rust, ruimte en natuur.

Toch zijn er ook veel migranten voor wie de huidige politieke ontwikkelingen doorslaggevend zijn om te vertrekken.

S.
De naar Spanje geëmigreerde S., die anoniem wenst te blijven, beschrijft: “Het werd mij in Nederland te heet onder de voeten. Nederland is in Europa altijd het braafste jongetje van de klas en loopt dus voorop in alle politieke en technologische ontwikkelingen, maar in de regio waar wij nu wonen, zit niet eens een geldautomaat. We hebben geen bankieren app en alles gaat op papier via het gemeentehuis. Voordat er hier een technocratische controlestaat kan worden uitgerold, is deze al ingestort en anders verwacht ik grote opstanden.”

Henk Mutsaers
Henk Mutsaers die in 2020 met zijn vrouw naar Frankrijk is verhuisd, was het om de rust en ruimte te doen. “We gingen hier ook altijd op vakantie, dus we waren aardig gewend aan hoe het er hier aan toe gaat. We wilden eerst naar Engeland, omdat we goed Engels spreken, maar daar was het te duur. Toen zijn we hier gaan kijken.” Hij kon voor slechts 57.000 euro een twee-onder-een-kapwoning met 1600 m2 grond kopen in de regio Morvan. “En als je deze huizen gewend bent, wil je nooit meer terug.”

Aron
Aron vertrok in 2021 met zijn vrouw en twee dochters naar Portugal. Zijn drijfveer zit vooral in de financiële en maatschappelijke hoek. “De basis van mijn leven is het zijn van een sterk en stabiel gezin en de twee grote keuzes die wij daarvoor maken, zijn dat we onze kinderen thuis onderwijzen en willen leven van alleen mijn salaris. In Nederland lukte dat niet.” Hij beschrijft Portugal als “een land dat in niks op Nederland lijkt”. “Cash is hier ‘king’, ik betaal weinig belasting omdat mijn vrouw geen baan heeft, mensen repareren zelf hun huis, verbouwen hun eigen groenten en er zijn hechte community’s. Hier moet je voor jezelf zorgen, maar in Nederland wordt alles je uit handen genomen.”

De emigraties zijn goed bevallen, maar er komt veel bij kijken om deze te regelen. Henk geeft aan dat er bij hun 10 jaar voorbereiding aan vooraf ging. “We bezochten de Emigratiebeurs en ik las veel verhalen en blogs.” Volgens hem valt of staat het slagen van een emigratie met de voorbereidingen en verwachtingen. “We hebben hier iemand aangenomen die voor ons het papierwerk en de bankzaken regelde en binnenkort komen er in onze straat twee Nederlandse gezinnen bij, dus die kunnen wij weer verder helpen.”

Barbara
Barbara gaat daar nog een stap verder in. Zij vertrok in 2021 met haar man en kinderen naar Mexico. “Ik had een paar jaar geleden nooit verwacht dat ik nu aan de andere kant van de oceaan zou wonen, maar het is hier geweldig. Ik ben zo blij dat we weg zijn gegaan. Daarom help ik andere Nederlanders die datzelfde verlangen hebben.” Ze heeft de website ­ikganaarmexico.com gelanceerd, houdt webinars en deelt verhalen via social media. “Toen wij emigreerden, hadden we veel behoefte aan informatie, want er komt veel bij kijken. Daarom bied ik dat nu zelf aan. Ik hoop dat ik anderen kan helpen de juiste beslissing te nemen.”

Mexico stond bij het gezin niet bovenaan het lijstje. “We wilden eerst richting Spanje, maar door alle zware maatregelen viel dat land af. We zijn ook een paar maanden in Zweden geweest, waar deze gunstiger waren, maar toen zagen we dat Zweden helemaal meeging in de technocratische ontwikkelingen. Dat was dus ook geen optie meer.” Barbara besloot het buiten Europa te zoeken en omdat zij vaker in Mexico was geweest, wilde ze dat land een kans geven. Alleen waren haar man en kinderen daar nog nooit geweest. “Voor hun was de omschakeling groter, maar ze zijn er goed doorheen gekomen. En daar hebben we veel voor teruggekregen: Het weer is heerlijk, de mensen zijn vriendelijker en vrolijker en het is hier een stuk goedkoper.”

Barbara benadrukt dat je niet per se in het land hoeft te blijven waar je geboren bent. “Als je weg wilt, of je niet meer thuis voelt, moet je de stap nemen om weg te gaan.”

Henk beaamt dat laatste. “Als je de droom hebt om te emigreren, moet je dat gewoon doen. Mensen twijfelen te veel. Een quote die ik daarbij ook zeker niet mag vergeten, is: ‘alles wat ik nodig heb, komt naar me toe in de volmaakte volgorde van tijd en ruimte’.

Monique (Dubai)
“Dubai is een stad met bijna 4 miljoen inwoners, van wie 3,8 miljoen immigranten. De hele wereld wil hier wonen en huizen schieten uit de grond”, vertelt de Volendamse Monique, die momenteel met haar twee dochters overwintert op Dubai. “Het is een dorpsgevoel in een stad en als je een afslag neemt, ben je bij het strand.”

“In 2020 was ik bezig een Bed en Breakfast te openen in Edam, maar de materialen kwamen niet op tijd en iedereen had het alleen maar over dat virus, terwijl ik al vrij snel doorhad dat het niet klopte. Zodra er lockdowns werden aangekondigd, boekte ik voor diezelfde dag nog een vlucht naar Dubai.” Monique koos bewust voor een bestemming buiten Europa en omdat haar dochter als dj werkzaam was in Dubai, besloot ze daarheen te gaan. “Ik wilde niet meer elke dag in die negatieve sfeer zitten en je kwam er niet onderuit: actualiteiten worden overal besproken en de hoge gasprijzen worden door iedereen genormaliseerd, maar die zijn niet normaal!”

“In Dubai werden wel mondkapjes gedragen, maar de sfeer was veel beter en positiever. Ik kon het journaal niet verstaan en het leven was weer zoals voor corona. Met mij zijn hier nog veel meer mensen die hebben gekozen voor een beter leven. Er zijn geen politieke discussies want iedereen weet waarom ze weg zijn gegaan. Duitsers, Pakistanen, Oekraïners en Russen zitten met elkaar aan één tafel.”

Barbara (Mexico): “Creatief zijn en doorzetten”
“Mexico heeft misschien een verkeerde klank. ‘Is het niet gevaarlijk daar?’ is een van de eerste vragen die we altijd krijgen. Je hoort in de media vaak alleen negatieve berichten, maar het is zo enorm groot. Waar wij zitten en de plekken waar we komen zijn veilig, soms veiliger dan in Amsterdam waar we vandaan komen. Ik hoop dat die vooroordelen ook worden weggenomen.”

“We wilden Europa uit door alle politieke ontwikkelingen. Toen alle seinen op groen stonden, hebben we het gedaan. Het weer is heerlijk. De mensen zijn relaxed, vrolijk, vriendelijk, respectvol. Er is geen tweespalt, wat wij in Nederland wel voelden. Het leven is hier ook een stuk goedkoper dan in Europa, de vaccinatiedruk was hier minder. Mexico is ook altijd open gebleven en er werd nooit iets van je gevraagd.”

“Veel mensen hebben in Nederland een schijnzekerheid gecreëerd. We werken van 9 tot 5 om onze hypotheek af te lossen en onze kinderen gaan naar school, maar de overheid kan van het ene op het andere moment die zekerheden weer afpakken. Als je het niet eens bent met wat er in je land gebeurt, moet je daarnaar handelen. En dan vind je wel weer je plek. Je moet creatief zijn en doorzetten, maar het komt wel weer goed.”

Henk Mutsaers (Frankrijk): “Reis naar een gezonder leven”
“Ik ben altijd koerier geweest, dus ik was al veel in het buitenland”, vertelt Henk (70). “Daarnaast ben ik sinds 2000 bezig om een reis te maken naar een gezonder leven. Een volkstuin hoorde daar ook bij. Ik kwam op een volkstuin terecht, maar van de veertig tuinders waren er maar drie biologisch bezig. Daar werd ik niet zo happy van.”

Integratie in Frankrijk is nog best lastig geweest, zegt Henk. “De mensen zijn best gesloten en de maatregelen maakten het niet gemakkelijker. Ik maak wel wekelijks een radioprogramma over Franse traditionele volksmuziek op een regionale zender. In het Engels, met af en toe een Franse zin met behulp van google translate.”

Henk vindt niet dat hij naar Frankrijk ‘gevlucht’ is. “De CBDC en digitale euro worden ingevoerd in Europa, alleen wordt het soms ergens eerder uitgerold. Maar ik ben hoopvol. Er zijn veel protesten wereldwijd, zoals in Brazilië. De verandering gaat er komen, ten gunste van ons, maar het gaat denk ik niet snel genoeg en niet zoals wij denken. We zitten in maart al drie jaar in een dictatuur. Ik ben net op tijd weg, want hier is het nu nog wel rustiger. In Nederland gaat het de hele dag nergens anders over. Misschien dat de invoer van het digitale geld een keerpunt gaat worden.”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.